10 redenen waarom je Portugal moet bezoeken

2 november 2018
Blog Ombria Portugal waarom moet je hier geweest zijn

10 Redenen waarom je echt in Portugal geweest moet zijn

Heb je al langer het plan om naar Portugal toe te gaan, maar is het er nog nooit van gekomen? Laat je hier dan overtuigen  waarom een verblijf in Portugal echt de moeite waard is.

Wij komen voor ons werk geregeld in Portugal en voelen ons er aardig thuis. Er zijn zoveel redenen waarom wij graag naar Portugal gaan. Er zijn natuurlijk tal van redenen waarom Portugal een ‘must see’ is. Hieronder lees je over de voor ons beste 10 redenen. Wij zijn benieuwd of je net zo enthousiast wordt als wij.

1. KLIMAAT

Portugal kent het hele jaar rond echt een heerlijk klimaat. Uiteraard zit er wel verschil in de regio waar je verblijft. Zoals je misschien wel weet is Portugal een lang gerekt land. De totale kust van Portugal van noord naar zuid is 832 km. Dit betekent dat het weer in Porto in het noorden van Portugal uiteraard verschilt van het klimaat in de Algarve het zuidelijkste deel van Portugal. De Algarve kent het hele jaar rond een uitstekend klimaat. Niet voor niets zijn er veel Nederlanders die hier een huis bezitten om te kunnen overwinteren.

2. LEKKERE KEUKEN

Het eten in Portugal is echt geweldig. Langs de kust wordt heel veel verse vis gegeten, van garnalen naar inktvis, van bacalhau naar rode poon en alles wat daar tussen zit. De Portugese keuken is eenvoudig, eerlijk en zeer gevarieerd en kent veel invloeden vanuit hun koloniale verleden. In de Algarve wordt naast verse vis ook veel geiten-, lams- en varkensvlees geserveerd.
Buiten de deur eten is in Portugal echt voordelig zeker in vergelijking met Nederland . Er zijn plaatsen waar wij na het eten van lunch of diner slechts € 20,- hoefden te af te rekenen voor twee personen. Dat zie je in Nederland nauwelijks nog.

Locale restaurants

Verder adviseer ik om niet alleen maar de mooi gestylde restuarants binnne te stappen, maar juist ook de lokale restaurants te bezoeken. Deze zijn niet altijd volgens de meest moderne stijl ingericht, maar het eten is er vaak fantastisch, puur en authentiek. Wil je meer lezen over de Portugese keuken, lees dan ons BLOG.

3. GASTVRIJHEID en LAID BACK

Onze ervaring is dat Portugezen erg gastvrij en vriendelijk zijn. Ze zijn bereid je te helpen als dat nodig is, ze zijn minder individualistisch ingesteld dan wij. De gemeenschapszin is nog overal aanwezig.
Als wij in Portugal zijn, genieten we enorm van de ontspannen sfeer. Mensen zijn minder gejaagd dan bij ons. Het tempo ligt een tandje lager en mensen zijn meer laid back. De eerste dagen is dat soms even wennen, maar uiteindelijk wen je aan dat meer relaxte tempo.

4. PASTELARIA’S

Wij genieten van het Portugese gebruik om ’s ochtend in het dorpscafé een kopje espresso te drinken. Je ziet hier veel lokale mensen die hetzelfde doen en dan een praatje maken met de buurman of gewoon hun krantje lezen. Ook veel zakenlui die op weg zijn naar hun werk stappen ’s ochtends eerst een pastelaria binnen om de dag te beginnen met een espresso. Een heerlijk gebruik en heel ontspannend om er zelf tussen te gaan zitten

5. SPECTACULAIRE ROTSKUST

Zowel de kust langs de Algarve tussen Albufeira en Lagos als de kust aan de Silver Coast zijn spectaculair. Deze kusten staan bekend om hun enorme rotsformaties die hoog boven de zee uit torenen. Aan de Atlantische kust in de Algarve kun je dit uitstekend ervaren. Ga een dagje mee met een boot langs de kust waarbij je ook verschillende grotten binnen vaart en met een beetje geluk nog dolfijnen ziet. Echt de moeite waard.

6. LISSABON

Lissabon wordt ook wel het San-Francisco van Europa genoemd omdat het op 7 heuvels ligt. Lissabon is echt een wereldstad met een heerlijke vibe. Uitgestrekt langs de Taag vind je in het meest oostelijke deel de prachtige wijk Belém waar je ook de toren van Belém kunt bezoeken. In het centrum van de stad kun je de Baixa bezoeken, het winkelcentrum van de stad of ga naar Alfama en ervaar de hele smalle straatjes naar de top van de historische wijk. Vanuit hier heb je een schitterend uitzicht over Lissabon en de Taag. Vergeet ook niet om de wijk Bairra Alto ’s avond te bezoeken. Eet iets in één van de vele restaurants en geniet van live Fado muziek.
Mocht je aan paar dagen naar Lissabon gaan dan heb je geen auto nodig. Lissabon heeft uitstekend openbaar vervoer mogelijkheden (metra, hop-on hop-off bus en taxi) die je overal brengen waar je zijn wilt. Lees meer over het OV in Lissabon in ons BLOG.

7. NATUUR

Naast de schitterende, ruige kust kent Portugal meer landinwaarts ook geweldige natuur. In de omgeving van Loulé in de Algarve kun je paardrijden, wandelen door de uitgestrekte natuur, fietsen of quads rijden. Volop mogelijkheden om actief bezig te zijn en te genieten van bloemen, planten en dieren.

8. HISTORISCHE STADJES

In heel Portugal vind je veel historische stadjes met een bijzondere geschiedenis. In de Silver Coast ligt bv Obidos, een middeleeuwse stad volledig omsloten door oude stadsmuren. Sintra iets ten noorden van Lissabon staat op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Het oude centrum is echt de moeite waard om te bezoeken, maar vergeet ook niet het Moorse paleis op de berg en verwonder je daar over het schitterende uitzicht over de omgeving. Tavira ligt in de Algarve en staat bekend om zijn 37 witte kerkjes. De stad wordt verdeeld door een rivier en aan beide kant van de rivier vind je leuke lokale winkeltjes.
Dit is natuurlijk slechts een hele kleine greep uit al die mooie stadjes die echt de moeite waard zijn om te bezoeken.

9. TAAL

Portugal is internationaal georiënteerd, net als Nederland hebben ze een rijke koloniale historie waardoor het belang van het spreken van andere talen wordt erkend. Als wij in Portugal zijn, vormt de taal praktisch nooit een probleem. En dat komt niet omdat wij Portugees spreken, maar veel Portugezen spreken redelijk tot goed Engels, zeker de jongere generatie. Vooral in de grote steden en de toeristische streken kun je prima terecht met Engels.

10. BEREIKBAARHEID

Portugal is goed te bereiken vanaf heel veel Europese vliegvelden. In Nederland kun je het hele jaar door vanaf Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam vliegen op Faro, Lissabon en Porto. In het zomerseizoen kun je zelfs vanaf Airport Groningen naar Faro vliegen. In minder dan 3 uur vliegen ben je al in Portugal, hoe fijn is dat. Als je de aanbiedingen goed in de gaten houd, kun je soms al voor minder dan € 40 vliegen naar één van de Portugese vliegvelden.