Stichting HomePlan

Huis, thuis, toekomst

Duurzaam partner

Duurzaam Partner van Stichting HomePlan

Second Home Invest is duurzaam partner van Stichting HomePlan. Deze kleinschalige Nederlandse stichting bestaat al 25 jaar en zet zich in voor de allerarmsten in Latijns-Amerika en Zuidelijk Afrika. Dit doen zij door het bouwen van huizen voor deze mensen. Het bouwen van een veilig huis zorgt niet alleen voor onderdak, maar ook voor plek die men als een echt thuis gaat ervaren waardoor de bewoners kunnen gaan werken aan hun toekomst.

Het hebben van een veilig huis met voordeur en slot, een huis met een goed dak zodat ook bij slecht weer het huis droog blijft, zorgt voor een betere gezondheid, minder stress, meer privacy en een gevoel van trots en eigenwaarde. Dit geeft vervolgens ruimte om te werken aan een betere toekomst.

Onze liefde voor Afrika

Al sinds jongs af aan heb ik, Paulien, een grote voorliefde voor Afrika. Enkele jaren geleden zijn wij met ons gezin naar Zuid-Afrika geweest en hebben daar prachtige plekken en wild reservaten bezocht. In 2019 ben ik, Paulien, naar Namibië geweest om vrijwilligerswerk te doen in de woestijn van Namibië. Dus toen wij enkele jaren geleden besloten om zakelijk een goed doel te gaan steunen was het snel duidelijk dat dit iets met Afrika te maken moest hebben.

Wij realiseren ons heel goed dat ons werk, het bemiddelen in vakantiewoningen voor onze klanten,  slechts voor een kleine groep mensen is weggelegd. Een veel grotere groep mensen moet dagelijks vechten voor hun bestaan. Daarom vinden wij het zo mooi dat wij door ons werk, het bemiddelen in vakantiewoningen, ook de droom van minder bedeelde mensen helpen verwezenlijken. Zo brengt het realiseren van een droomhuis beide werelden voor ons bij elkaar.

Gerard en Paulien Haagsma

Stichting HomePlan

Samenwerking met lokale partners

Stichting HomePlan

Samenwerking met lokale partners

Stichting HomePlan werkt daarom samen met lokale partners om aanvullende programma’s en vervolgtrajecten te onderzoeken en te ondersteunen. Dit zijn  programma’s op het gebied van educatie, welzijn en werk en inkomen. Zo zijn er plekken waar de mensen computerlessen kunnen krijgen of landbouwprojecten waar men leert om eigen moestuinen aan te leggen en te onderhouden. Hierdoor kan men langdurig in zijn eigen bestaan voorzien zonder hulp van derden.

Wat ons aanspreekt in de aanpak van Stichting HomePlan is de betrokkenheid van de bevolking en de nieuwe bewoners van de huizen. Zo helpen zij o.a. mee met de bouw, ze maken het terrein bouwrijp en leveren water. Het doel is uiteindelijk dat de mensen samen met de lokale partners verder kunnen. Het mooiste is als Stichting HomePlan zichzelf overbodig maakt op de plaatsen waar ze nu bezig zijn. In enkele gevallen is dat ook al gebeurd.

De visie en insteek die Stichting HomePlan heeft ten aanzien van het realiseren van een huis, thuis en toekomst, heeft ons doen besluiten om deze stichting langdurig te steunen.

Wil je meer informatie over Stichting HomePlan of wil je zelf een donatie doen?
Ga dan hier naar de website van Stichting HomePlan.

Bouwreis

Deelname bouwreis naar Driefontein Zuid-Afrika

In november 2023 zijn wij samen met andere deelnemers mee geweest met een bouwreis naar Zuid-Afrika. De bouwreis heeft onze de kans gegeven om te zien hoe de gelden die Stichting HomePlan jaarlijks ontvangt worden ingezet.

Samen met 10 andere deelnemers hebben we een week geholpen met de bouw en het schilderen van 4 woningen voor de allerarmsten in Driefontein. Tijdens deze reis hebben wij het huis afgeschilderd voor een gezin dat aan het eind van de week het huis zou ontvangen én verbleven wij bij een gastgezin. Op deze manier zijn we ondergedompeld in de dagelijkse routine en hebben we een goed beeld gekregen hoe deze families wonen en leven. We werden overal hartelijk ontvangen en ondanks alle problemen die de mensen hebben, krijg je altijd een gulle lach. Er wordt gezongen en gedanst en de sterke familiebanden en de gemeenschapszin zijn enorm. Je komt er tijdens de reis vooral achter hoeveel deze mensen waarderen wat ze wél hebben en helemaal niet bezig zijn met wat ze níet hebben. Daar kunnen wij nog wat van leren.

Naast het meehelpen op de bouw, hebben we nog andere activiteiten ondernomen. Hierdoor hebben we een breed beeld gekregen van andere lokale projecten waar HomePlan bij ondersteunt. Zo hebben we verschillende computerscholen bezocht en zijn we naar een soupkitchen geweest, hier worden leerlingen na school opgevangen. Ze krijgen dan een maaltijd, huiswerk begeleiding en er is aandacht voor de mentale gezondheid van deze kinderen. Meer dan 90% van deze kinderen zijn HIV geïnfecteerd en op deze jonge leeftijd al wees.

Kortom, de hele bouwreis is een ervaring die diepe indruk heeft gemaakt en nooit wordt vergeten.
Wil je meer lezen over deze bouwreis, lees dan hier ons blog.

 

Stichting HomePlan Guatemala
Stichting HomePlan Zuid-Afrika moestuin
Stichting HomePlan Haiti
Stichting HomePlan Guatemala
Stichting HomePlan Zuid-Afrika moestuin
Stichting HomePlan Haiti
Stichting HomePlan Zuid-Afrika vakopleiding
Stichting HomePlan Zimbabwe Eugenia
Stichting HomePlan Zuid-Afrika huis

Bijgaande afbeeldingen zijn deels van Stichting HomePlan en deels uit ons privé archief. Ze geven een indruk van wat er gerealiseerd is in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Guatemala en Haïti. Het realiseren van huizen, moestuinen en leslocaties waar men een vakopleiding kan volgen.