Taste of Portugal

7 december 2017
Taste of portugal

Wat is de ’taste of Portugal’

Eten is voor Portugezen één van de belangrijkste momenten van de dag. Tijdens één van onze zakelijke trips zei één van onze gesprekspartners ooit dat het eerste waar hij met zijn collega’s over praat als hij ’s ochtends op het werk komt, wat er tussen de middag gegeten wordt. Tussen de middag een broodje uit de hand eten achter je werkplek is er in Portugal niet bij. Portugezen nemen echt de tijd voor de lunch.

Ook het avondeten is een belangrijk moment. Een moment waarop je met de familie bij elkaar zit en vooral de tijd neemt. Portugezen eten net als veel mensen in het Mediterrane gebied pas later op de avond. Ga je naar een restaurant, doe dat dan vooral ook niet te vroeg, de kans is groot dat je er dan alleen zit.

Eenvoud, eerlijk en gevarieerd

De Portugese keuken is eenvoudig, eerlijk, gevarieerd en goed. In de Portugese keuken zijn veel invloeden te zien van hun rijke, koloniale verleden. Dat zie je onder anderen terug in de kruiden, zo worden kruidnagels, pepertjes, kaneel en koriander veelvuldig gebruikt.

Daarnaast wordt er in Portugal zelf ook veel soorten fruit, groente en olijven verbouwd en al vanaf het Romeinse Rijk staat Portugal bekend om zijn geweldige wijnen. En je kunt je voorstellen dat door de ligging van Portugal aan de Atlantische Oceaan veel van de hoofdgerechten uit verse vis en schaaldieren bestaan.

Door de uitgestrektheid van het land zie je dat er in de verschillende streken in Portugal andere gerechten op tafel staan. In het noorden van Portugal speelt bijvoorbeeld gezouten en gerookt vlees een belangrijke rol, terwijl in het midden van het land bijvoorbeeld stoofpot met paling een specialiteit is. Daarnaast wordt in deze streek ook veel kazen gemaakt van schapen- en geitenmelk.

In de Algarve wordt veel vis gegeten waaronder tonijn en sardines. In het binnenland zie je hier juist ook weer meer stoofpotten van geiten-, lams- of varkensvlees bereid met lokale wijnen.

Uit eten in Portugal

Het is echt de moeite waard om tijdens je verblijf in Portugal af en toe aan te schuiven in lokale restaurants waar door lokale mannen en vrouwen nog op de traditionele manier de gerechten worden bereid.

Geregeld word je in een restaurant ontvangen met een plateau aan lekkere entrees op je tafel. Wees je bewust dat het nuttigen van de hapjes wel in rekening wordt gebracht ook al heb je er niet specifiek om gevraagd. Vaak staat dit in de menukaart aangegeven. Maar de entrees zijn zeker de moeite waard. Uit eten gaan in Portugal is in de meeste gevallen heel betaalbaar.

Binnen de Portugese eetcultuur is ook een belangrijke plek weggelegd voor de pastelaria’s, kleine koffiehuisjes waar veel Portugezen ‘s ochtends voor het werk een kopje koffie komen drinken, de krant komen lezen of komen ontbijten.

Die gemoedelijkheid, het lekkere eten en de lokale gebruiken maken het eetmoment voor mij echt tot een feestje in Portugal.

Typisch Portugese gerechten

Om je een idee te geven van een aantal typisch Portugese gerechten, hier een aantal suggesties:

  • Bacalhau à Brás, een bekende schotel van gezouten kabeljauw, aardappels, roerei en ui
  • Açorda de marisco, een soep van brood, knoflook, olie, koriander en schelp- en schaaldieren
  • Frango à piri-piri, geroosterde kip met pepers, afkomstig uit de voormalige koloniën van Afrika
  • Sardinhas assadas, op houtskool gegrilde sardines
  • Coelho em vinho, konijn bereid in wijn en bekend in heel Portugal

 

Begint het idee van vaker tijd besteden in Portugal te kriebelen? Bekijk hier de beschikbare appartementen en woningen.