Zo voordelig mogelijk met het openbaar vervoer door Lissabon

12 december 2017
Reizen met OV Lissabon Portugal

Zo voordelig mogelijk met het openbaar vervoer door Lissabon

Of je nu in Lissabon bent omdat je geniet van je eigen vakantiewoning of omdat je hier bent als toerist, in beide gevallen zul jij je moeten verplaatsen van de ene naar de ander plek. Net zoals elke grote Europese stad heeft Lissabon een uitstekend openbaar vervoersnetwerk. Door dit uitgebreide netwerk heb je tijdens een kort verblijf in Lissabon eigenlijk helemaal geen auto nodig.  Wij hebben tijdens ons verblijf het meest gebruik gemaakt van de metro en de hop-on hop-off bussen, maar zoals je hieronder zult lezen, zijn er nog voldoende andere mogelijkheden.

Metro

Zo kent Lissabon een uitstekend metrosysteem. Ook al kent de metro slechts 4 lijnen, het brengt je  naar alle interessante plekken. Eén van de lijnen vervoert je rechtstreeks vanaf het vliegveld naar het centrum van Lissabon.
Wat ons wel opviel is dat de metro minder frequent rijdt dan in bijvoorbeeld Berlijn of Londen. Maar ondanks dat is het een makkelijke en snelle manier van vervoer die ook nog eens betaalbaar is. De metro rijdt iedere dag tussen 6.30 tot ongeveer 1.00 uur ’s nachts.

Trein

Verder kun je ook gebruik maken van de trein, vooral als je iets verder buiten Lissabon wilt reizen. Vanuit Lissabon sta je binnen een half uur reizen met de trein in Cascais of Estoril, schitterende mondaine plaatsen aan de kust. Deze trein stopt direct langs de kust in beide plaatsen zodat je vlak bij het strand kunt uitstappen. Een prima manier om tijdens je verblijf in Lissabon ook nog te kunnen genieten van het strand en de zee.

Tram

Door het historische centrum rijden verschillende soorten trams. De historische gele trams van lijn 12 en lijn 28 zijn zeer populair bij toeristen omdat deze echt door het historische centrum van Lissabon rijden. Beide lijnen brengen je naar de wijk Alfama, één van de toeristische trekpleisters van de stad, hier kun je het St. George’s Castle bezoeken maar ook genieten van een prachtig uitzicht over het oude Lissabon en de Taag.

Liften en kabeltreinen

Lissabon wordt wel het San Francisco van Europa genoemd omdat Lissabon is gebouwd op 7 heuvels. Om de verschillen in hoogte makkelijk te overbruggen zijn er op meerdere plekken in de stad kabeltreinen te gebruiken.

Ascensor da Gloria
Vanaf de Avenida da Liberdade kun je de  Gloria tram nemen. Dit is één van de steilste ritjes in Lissabon (20%). Je kunt dit net als wij natuurlijk ook gaan lopen, maar vergis je niet in het stijgingspercentage. Net als je denkt dat je er bijna bent begint de straat nog steiler te worden. Naar beneden lopen is zeker zo inspannend als naar boven, zeker als de typische Portugese mozaïek straatjes nat zijn, wordt dat een hele uitdaging.

Ascendor Lavra
Dit is de minst bekende tram van Lissabon in deze categorie. Hier wordt Largo da Anunciada verbonden met Rua Câmara Pestana, via da Calçada do Lavra.

Elevator Castelo
Sinds 2013 zijn er twee liften waarmee je van de Baixa naar Castelo de Sao Jorge kunt komen. Deze liften zijn vrij toegankelijk. Vanaf de Baixa bij Rua dos Fanqueiros in één van de oude gerestaureerde gebouwen neem je dan de lift naar Alfama.

Veel toeristen maken gebruik van deze kabeltreinen of liften, maar vergeet niet dat deze middelen van transport juist ook voor veel inwoners een belangrijke en veelgebruikte manier van vervoer is.

Met een dagkaart van € 10,50 kun je de hele dag reizen met de metro, trein en tram binnen Lissabon (juni 2018).

Hop-on Hop-off bus

Het Praca Marques de Pombal is het startpunt van de hop-on hop-off bussen. Hier zijn verschillende maatschappijen actief die je met verschillende routes dwars door de stad rijden langs allerlei bezienswaardigheden. Wij hebben dit gedaan met de maatschappij Greyline.

Greyline heeft 4 verschillende routes. Op iedere bus staat duidelijk aangegeven welke route ze rijden.

  • Zo is er een route naar de wijk Belém met stops bij o.a. het winkelgebied (Baixa) van Lissabon maar deze bus stopt ook bij het Jeronimos Klooster, Torre de Belém en Design & Fashion Museum.
  • De kastelenroute rijdt o.a. naar één van de oudste wijken van Lissabon Alfama, het St. George’s Castle maar ook het Fado Museum.
  • De Orient route  gaat o.a. naar de dierentuin van Lissabon en langs het Vasco da Gama Shopping Centre.
  • De Cascais route brengt je uiteindelijk tot in Cascais. Een prachtig mondaine plaats aan de kust bij Lissabon.

De verschillende routes kennen verschillende vertrektijden en niet alle lijnen rijden even vaak. Daarnaast rijden ze in het zomerseizoen sowieso vaker dan in de winter. De kosten liggen rond de € 20,- per volwassene voor 48 uur (juni 2017). In de bus heb je gratis Wifi en daarnaast is er een audio gids in 14 verschillende talen beschikbaar,  dit is bij de prijs inbegrepen. Je krijgt op deze manier erg leuke informatie over de historie van Lissabon en over het huidige Lissabon.
Vind hier meer informatie over Greyline

Taxi

Taxi’s zijn in Lissabon erg goedkoop. Als je met zijn vieren bent en je blijft in het centrum van Lissabon dan is de taxi wellicht nog voordeliger dan 4 x in te moeten checken met het openbaar vervoer. Laat je van te voren goed informeren over de kosten van de rit. Wij waren met ons tweeën € 11,50 kwijt om van Bairra Alto naar het vliegveld te komen (juni 2018).
Wil je alvast je taxirit in het voren boeken dan kun je dat nu al doen via taxi2airport.com .

Reizen met openbaar vervoer is voordelig

Het openbaar vervoer in Lissabon is vergeleken met de Nederlandse tarieven echt heel betaalbaar. Je kunt gebruik maken van verschillende vervoerskaarten, bv dagkaarten, meer-dagen kaart en zelfs vervoerskaarten die ook toegang geven tot een groot aantal bezienswaardigheden in Lissabon. Omdat de opties zo talrijk zijn kun  je je het beste goed laten informeren op de stations of gewoon via internet.
Voor meer informatie kun je terecht op vliegveldinfo.nl en metrolisboa.pt

Toch met de auto

Uiteraard kun je ook een auto huren tijdens je verblijf in Lissabon. Maar naast de drukte op de wegen, een tekort aan parkeerplaatsen, moet je ook elke keer weer terug naar je auto op de parkeerplaats. Onze ervaring in Lissabon is dat de afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden makkelijker te overbruggen zijn met het openbaar vervoer.
Maar wil je toch een auto huren dan kun je hier meer informatie vinden.

Ben je ondertussen benieuwd geworden wat je in Lissabon allemaal kunt doen en welke bezienswaardigheden je kunt bezoeken lees dan:

Hoogtepunten van Lissabon.