Weg uit Nederland? Denk eens aan Portugal of Spanje

28 december 2023

Steeds meer mensen dromen van een vertrek uit Nederland. De redeneringen voor zo’n vertrek lopen uiteen en zijn vaak heel persoonlijk. Mensen ervaren steeds meer werkdruk in Nederland, het wordt er steeds drukker, woningen zijn moeilijk te vinden en worden steeds duurder. Daarnaast zijn er mensen die de regeldruk in Nederland teveel vinden worden.
De meeste mensen die vertrekken uit Nederland doen dit omdat ze op zoek zijn naar het goede leven; meer rust, ruimte, natuur, een prettiger omgeving voor de kinderen en niet te vergeten een aangenaam klimaat. Kortom, ze zijn op zoek naar een betere kwaliteit van leven en een betere balans tussen werk en privé.
Spanje is één van de populairste bestemmingen onder Nederlanders die vertrekken. Eén van de veiligste landen in Europa om te wonen is Portugal. In dit blog vertellen we je graag waarom Spanje en Portugal beide aantrekkelijke landen zijn om te gaan wonen. Meer weten over de redenen voor het investeren? Lees dat dan hier!

Het aangename klimaat

Zowel Spanje als Portugal kennen een heerlijk klimaat. Warme zomers en milde winters maken beide landen tot een aantrekkelijke woonbestemming. Hier kun je het hele jaar rond genieten van een aangenaam klimaat. Daar waar wij in de wintermaanden voornamelijk in ons eigen huis verblijven, leef je in Spanje en Portugal veel meer buiten. Het uitstekende klimaat, ook in de winter, maakt dat je veel meer buitenactiviteiten onderneemt. Dit buitenleven en de natuurlijke opname van vitamine D heeft een positieve weerslag op je mentale welzijn.

Relatief dichtbij Nederland

Spanje en Portugal zijn beide goed te bereiken, zelfs met de auto als je dat zou willen. Met een vlucht van 2 tot 3 uur sta je vanuit Nederland op een willekeurig vliegveld in Spanje of Portugal. Dus blijft de familie achter in Nederland, dan zijn zij nooit ver weg. Dat maakt de stap van een emigratie naar of een overwintering in Spanje of Portugal een stuk gemakkelijker.

Veel minder drukbevolkt

Zowel Spanje als Portugal zijn veel minder drukbevolkt dan Nederland. Hier ervaar je nog echt wat rust en ruimte is. Hier kun je over kleine verlaten weggetjes rijden zonder iemand tegen te komen. Hier zijn nog voldoende plekken waar je echt de rust en ruimte ervaart. Mocht je behoefte hebben aan roering en gezelligheid, dan zijn er voldoende mooie plaatsen en grote steden die je kunt bezoeken.

Betaalbare woningen

In Spanje en Portugal kun je nog betaalbare woningen vinden. Uiteraard variëren de prijzen afhankelijk van je wensen. Zaken als hoe nieuw of oud is de woning, de locatie en de aanwezige faciliteiten bepalen mede de prijs van de woning. Wij adviseren iedereen om zich tijdens het aankoopproces van een woning in Spanje of Portugal bij te laten staan door een professional en een goede advocaat. De Spaanse en Portugese advocaat hebben dezelfde rol als een notaris in Nederland.

Lagere kosten voor levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud zijn in Spanje en Portugal lager dan in Nederland. Echter houd er wel rekening mee dat als je nog moet werken in Spanje of Portugal de salarissen lager liggen dan een vergelijkbare baan in Nederland. Werk je als digitale nomade of voor een internationaal bedrijf in Spanje of Portugal dan zijn de salarissen vergelijkbaar met die in Nederland.

Relaxter levenstempo

Wellicht ervaar je het zelf al als je op vakantie bent in Spanje of Portugal. Het tempo van leven ligt lager dan die in Nederland. Mensen nemen meer de tijd voor elkaar, er wordt uitgebreid geluncht, het bestaan is minder jachtig. Daarnaast is het minder druk op de wegen en hebben ze beduidend minder last van files of langzaam rijdend verkeer.
Kortom de mensen in Spanje en Portugal zijn minder druk en hectisch, nemen het leven meer zoals het komt en leven minder van afspraak naar afspraak. Om daar deel van uit te kunnen maken en meer rust en kalmte te ervaren verhoogt beslist je welzijn en mentale gezondheid. Ook als je niet voorgoed uit Nederland weggaat, maar alleen voor enkele maanden komt overwinteren of als digitale nomade komt werken, zul je dit relaxter levenstempo ervaren.