Veelgestelde vragen

your TRUSTED advisor

Aankoopproces

Ik heb interesse in één van jullie vakantieappartementen en nu?

Persoonlijk afspraak

Nadat je alle informatie ontvangen en doorgenomen heeft, heb je waarschijnlijk nog veel vragen. In een persoonlijk gesprek bij jouw thuis kunnen wij alles nog eens rustig op een rij zetten. Tijdens dit gesprek maken we nader kennis en kunnen we jouw wensen inventariseren en de vragen beantwoorden. Wij maken graag een afspraak op een moment dat jou het beste past, dit kan ook ’s avonds.

Bezichtigingsbezoek

Wanneer alles duidelijk is kunnen wij een bezichtigingsbezoek voor je  organiseren zodat je ter plaatse kunt zien hoe het project van je voorkeur er uit gaat zien en waar het ligt. Tevens kun je veelal referentieprojecten bezoeken die een indruk geven van het hoge afwerkingsniveau en de gebruikte materialen, vergelijkbaar met hetgeen waar je interesse in heeft.

Optie mogelijkheden

Om ervoor te zorgen dat het appartement en/of villa van jouw voorkeur beschikbaar is op het moment van een bezichtigingsbezoek, is het mogelijk om onder voorwaarden, vooraf een optie te nemen. De optie wordt vastgelegd in een optieformulier. Tevens heb je tijdens de optieperiode tijd om aanvullende vragen beantwoord te krijgen en de financiële mogelijkheden te onderzoeken.

Voor de verdere stappen verwijs ik je graag door naar  onze Werkwijze

Hoe verloopt het aankoopproces?

De eerste gesprekken hebben plaats gevonden, je hebt een bezichtigingsbezoek gebracht op de locatie waar je wilt gaan kopen (dit is overigens niet verplicht) en nu heb je besloten om tot aankoop van je gedroomde vakantieappartement over te gaan. Hoewel Spanje en Portugal enkele specifieke afwikkelingen kennen, verloopt het aankoopproces in grote lijnen als volgt:

Optiemogelijkheid

De optie wordt omgezet in een voorlopige koopovereenkomst.

Voorlopige koopovereenkomst

De afspraken worden vastgelegd en bekrachtigd in een voorlopige koopovereenkomst te ondertekenen. Soms geldt er een opschortende voorwaarde zoals bijvoorbeeld een bepaald percentage van de woningen dat verkocht moet zijn en/of een financieringsvoorbehoud. In dat geval wordt de voorlopige koopovereenkomst bewaard tot de opschortende voorwaarde niet meer van toepassing is. In tegenstelling tot de naam doet vermoeden is de voorlopige koopovereenkomst een bindend document, uitgezonderd de opschortende voorwaarden uiteraard.

Financiering

Financiering van de aankoop is in veel gevallen mogelijk tot circa 50 à 60 procent van de waarde van het onroerend goed. Wij geven geen financieel advies maar kunnen je in contact brengen met financieel specialisten voor advies en/of lokale banken voor de financiering van jouw vakantieappartementen. Je kunt de financiering rechtstreeks met de betreffende partijen regelen.

Notariële stukken

Indien er een voorlopige koopovereenkomst is gesloten zal daarop volgend de koopovereenkomst worden opgesteld. Als er geen opschortende voorwaarden meer gelden, dan zullen de notariële stukken door de notaris of een advocaat naar jou worden toegestuurd. Het ondertekenen van deze stukken kan ter plaatse in het land waar je het vakantieappartement hebt gekocht of bij de betreffende ambassade in Nederland.

In Portugal en Spanje kun je je advocaat een volmacht geven om de overeenkomsten namens jou te ondertekenen.

Overdracht van de woning

Indien de woning gereed is, kan de overdracht bij de notariële overdracht plaatsvinden. Wanneer  je een nieuwbouwwoning hebt gekocht die nog gebouwd moet worden of in aanbouw is, dan vindt de overdracht vanzelfsprekend op een later tijdstip plaats. Gedurende de bouw heb je soms nog de gelegenheid om jouw persoonlijke keuzes voor de afwerking van de woning te maken. De mogelijkheden voor het maken van persoonlijke keuzes verschilt per project

Algemeen

Wat kunnen jullie voor mij betekenen?

Van A tot Z begeleiding

Wij begeleiden onze klanten van A tot Z tijdens het gehele verkoopproces. Wij nemen je bij iedere stap in het aankooptraject bij de hand: van de eerste oriënterende gesprekken en de selectie van het project tot de bezichtigingsreis, fiscale en financiële aspecten tot aan de notariële afwikkeling en de oplevering, zodat u niet alleen straks zorgeloos geniet, maar ook terugkijkt op een plezierig aankooptraject.

Door onze jarenlange ervaring en know how zijn wij een betrouwbare partner gebleken. Wij nemen onze klanten veel tijd en zorgen uit handen. Wij zijn bekend met de financiële en juridische vragen die leven bij onze klanten en kunnen je in contact brengen met betrouwbare financiële en juridische partijen ter plaatse.

Zonder extra kosten

Wij bemiddelen in opdracht van de projectontwikkelaar tegen door de ontwikkelaar vastgestelde prijzen. Kies je voor ons, dan profiteer je zonder extra kosten van ons deskundig advies en begeleiding.

Wil je nader met ons kennis maken, bekijk dan HIER de video met onze bedrijfspresentatie.

Een vakantieappartement kopen kost zoveel tijd, hoe los ik dat op?

Betrouwbare samenwerking

Voor de meeste mensen is het kopen van een vakantieappartement een eenmalig traject. De meeste van onze klanten zijn druk bezette mensen die weinig tijd hebben. Zij willen graag investeren in een vakantieappartement maar zien op tegen de tijd die dat kost en het feit dat ze niet exact weten waar ze mee te maken krijgen. Ze moeten zich verdiepen in allerlei regels en documenten waar ze simpelweg de tijd niet voor hebben.

Zij lossen dit op door in zee te gaan met een betrouwbare aankooppartij, Second Home Invest. Wij hebben ons werk gemaakt van het begeleiden en adviseren van klanten bij het aankoopproces van een vakantieappartement. Door gebruik te maken van onze diensten bespaar je een zee aan tijd. Wij kunnen je in contact brengen met de juiste fiscale en juridische partijen, wij kunnen u uitleg geven over de documenten, wij kunnen jouw vragen voor je uitzoeken. De directe lijntjes met de ontwikkelaar in Spanje en Portugal zijn korter.

Selectie criteria

Wij zijn kritisch ten aanzien van de projecten die we verkopen en de partijen waarmee we samenwerken. De Spaanse en Portugese projecten in ons portfolio zijn gekozen op basis van onze 5 selectiecriteria. Op basis van de volgende selectiecriteria bepalen wij of we een project in verkoop willen nemen.

 • Hoogwaardig
 • Exclusief
 • Zorgeloos
 • Waardevast
 • Betrouwbaar

Door onze jarenlange ervaring en know how zijn wij een betrouwbare partner gebleken. Wij nemen onze klanten veel tijd en zorgen uit handen. Wij zijn bekend met de financiële en juridische vragen die leven bij onze klanten en kunnen je in contact brengen met betrouwbare financiële en juridische partijen ter plaatse.

Word ik eigenaar van mijn eigen appartement?

Ja, je wordt kadestraal eigenaar van je eigen appartement of villa. Jij koopt dus echt jouw eigen onroerend goed. Er is geen sprake van timesharing.

Verkopen jullie ook vakantieappartementen van particulieren?

Nee, wij verkopen geen vakantieappartementen van particulieren.

Wij richten ons op nieuwbouwprojecten in Spanje en Portugal en selecteren de partijen met wie wij samenwerken zorgvuldig op basis van onze selectiecriteria.

Eigen gebruik

Kan ik zelf gebruik maken van mijn appartement indien daar een verhuurplicht op zit?

Ja, dat kan.

Alle appartementen en vakantiewoningen in ons portfolio die een verhuurverplichting kennen, kunnen ook voor eigen gebruik worden benut. Een appartement of vakantiewoning met een verhuurplicht kent in de meest gevallen een beperkt aantal weken eigen gebruik (afhankelijk van het project, u kunt dit terug vinden op de projectpagina’s).

Is er permanente bewoning mogelijk in de vakantieappartementen die jullie aanbieden?

Eén van de veelgestelde vragen die wij geregeld horen is of men permanent kan gaan wonen in het luxe appartement die men heeft aangekocht? Hieronder lees je hoe het zit met de appartementen en villa’s die wij aanbieden in Spanje en Portugal.

Afhankelijk van het project en de status van de woning, kun je permanent in het appartement of woning wonen. een woning met een residentiele status kan het hele jaar door bewoond worden. Een woning met een toeristische status, kent vaak een verhuurverplichting in combinatie met een aantal weken eigen gebruik per jaar. Per project vind je deze informatie terug op de projectpagina.

Twijfel je over het eigen gebruik, neem dan gerust contact met ons op.

Financiën

Kan ik mijn vakantieappartement financieren?

Ja, je kunt je vakantieappartement veelal financieren bij de bank.
Dit zal moeten gebeuren in het betreffende land. Er zijn geen Nederlandse banken die onroerend goed in Spanje of Portugal financieren.

Portugese of Spaanse banken bieden aantrekkelijke financieringen tegen concurrerende rentetarieven aan.
Het is dan vaak wel mogelijk om tot ca. 50 à 60% van de waarde van het onroerend goed te financieren. De lokale belastingadviseurs adviseren maximaal 50% te financieren om een gezonde balans te houden. Dan zijn jouw lasten ook goed te betalen in geval de rente zou gaan stijgen. Wanneer je een financiering overweegt, dan kunnen wij je in contact brengen met lokale banken die hierin gespecialiseerd zijn.

Wat zijn aankoopkosten van een vakantieappartement?

Deze informatie heeft betrekking tot de aankoop van een nieuwbouw appartement of vakantiewoning in Spanje of Portugal

Aankoopkosten Spanje

Wanneer je een nieuwbouw vakantiehuis koopt van een projectontwikkelaar, dan moet je btw (IVA) betalen. Deze IVA bedraagt 10% over de verkooprijs. In de Canarische eilanden ligt de Btw op 7%.

Verder moet je voor nieuwbouwwoningen nog rekening houden met de volgende kosten:

 • Advocaatkosten voor de juridische begeleiding ca. 1%
 • Notariskosten
 • Registratiekosten onroerend goed ca. 0,8%
 • Lokale belastingen (afhankelijk van de regio)
 • Kosten Gestoria

Ter indicatie komt het erop neer dat je rekening moet houden dat de totale aankoopkosten van een Spaanse nieuwbouwwoning 14% tot 15% over de aankoopwaarde zullen zijn. Op de Canarische eilanden komt dat in totaal uit op 11% tot 12% over de aankoopwaarde omdat de IVA op Tenerife lager is.

Aankoopkosten Portugal

De aankoopkosten in Portugal liggen rond de 9%, bestaande uit o.a.:

 • Stampduty of Zegelbelasting (0,8%)
 • IMT (0verdrachtsbelasting) – ca. 6%, afhankelijk van de waarde van het onroerend goed
 • Notaris – variabel (ca. € 800 – € 1000)
 • Advocaat – ca. 1,25% – 2% + Btw van de aankoopsom van het huis

Jaarlijks terugkerende kosten

Naast de aankoopkosten krijg je als eigenaar van een vakantieappartement te maken met jaarlijks terugkerende kosten. Hierbij kun je denken aan lokale belastingen, gas, water, licht, verzekeringen, reiskosten, kosten voor verhuur en onderhoud.
Sommige projecten worden aangeboden met een verhuurplan volgens het poolmodel. In dat model worden de jaarlijkse kosten vaak vanuit de verhuurpool betaald.

Kosten en percentages zijn indicatief en onder voorbehoud van wijzigingen. Wij adviseren u om de actuele stand van zaken met betrekking tot wet en regelgeving altijd te checken voordat u besluit om tot aankoop over te gaan. U kunt geen rechten ontlenen aan bovenstaande percentages en bedragen.

Verhuur & Beheer

Wordt de verhuur van mijn villa en/of appartement geregeld?

Eén van de meestgestelde vragen die wij krijgen is hoe de verhuur van de vakantieappartement en villa’s is geregeld.

Voor de Spaanse en Portugese projecten in ons portfolio geldt in alle gevallen dat beheer en onderhoud geregeld zijn. Als het appartement of vakantiewoning een verhuurplicht heeft, dan wordt deze door een professionele verhuurpartij verzorgd.

Indien de woning geen verhuurplicht kent, maar je wilt de vakantiewoning tijdens jouw afwezigheid wel verhuren, dan kan de verhuur op alle resorts in ons portfolio professioneel worden geregeld.

 

Geven jullie verhuurgaranties bij alle projecten die jullie aanbieden?

Nee, verhuurgaranties zijn niet standaard bij de projecten waarvoor wij bemiddelen in Spanje en Portugal.
Er zijn echter enkele uitzonderingen waar wèl een gegarandeerde verhuuropbrengst van toepassing is.

Bekijk hier ons aanbod in Portugal en Spanje.

Wie zorgt er voor het beheer van mijn vakantieappartement?

De meeste van onze klanten hebben vooral gebrek aan tijd en willen liever geen extra werk hebben van hun bezit in het buitenland. Bij de selectie van onze projecten letten wij erop dat het beheer, onderhoud en eventueel de verhuur geregeld is òf eenvoudig geregeld kan worden zodat je op dit vlak helemaal wordt ontzorgd.

Bovenstaande vragen zijn veelgestelde vragen die wij geregeld horen van nieuwe relaties en klanten op het moment dat zij zich oriënteren op de aankoop van een vakantieappartement of tijdens het daadwerkelijke aankoopproces.

Mis je een vraag? Schroom dan niet en stel je vraag hier via de mail
NB: de termen woning, huis, appartement en villa worden door elkaar gebruikt. Met huis of woning kan ook een appartement worden bedoeld.