Veelgestelde vragen

Aankoopproces

Ik heb interesse in één van jullie vakantieappartementen en nu?

Persoonlijk afspraak

Nadat u alle informatie ontvangen en doorgenomen heeft, heeft u waarschijnlijk nog veel vragen. In een persoonlijk gesprek bij u thuis kunnen wij alles nog eens rustig op een rij zetten. Tijdens dit gesprek maken we nader kennis en kunnen we uw wensen inventariseren en uw vragen beantwoorden. Wij maken graag een afspraak op een moment dat u het beste past, dit kan ook ’s avonds.

Bezichtigingsbezoek

Wanneer alles duidelijk is kunnen wij een bezichtigingsbezoek voor u organiseren zodat u ter plaatse kunt zien hoe het project van uw voorkeur er uit gaat zien en waar het ligt. Tevens kunt u veelal referentieprojecten bezoeken die u een indruk geven van het hoge afwerkingsniveau en de gebruikte materialen, vergelijkbaar met hetgeen waar u interesse in heeft.

Optie mogelijkheden

Om ervoor te zorgen dat het appartement en/of villa van uw voorkeur beschikbaar is op het moment van een bezichtigingsbezoek, is het mogelijk om onder voorwaarden, vooraf een optie te nemen. De optie wordt vastgelegd in een optieformulier. Tevens heeft u tijdens de optieperiode tijd om aanvullende vragen beantwoord te krijgen en de financiële mogelijkheden te onderzoeken.

Voor de verdere stappen verwijs ik u graag door naar  onze Werkwijze

Hoe verloopt het aankoopproces?

De eerste gesprekken hebben plaats gevonden, u heeft een bezichtigingsbezoek gebracht op de locatie waar u wilt gaan kopen (dit is overigens niet verplicht) en nu heeft u besloten om tot aankoop van uw gedroomde vakantieappartement over te gaan. Hoewel Oostenrijk en Portugal enkele specifieke afwikkelingen kennen, verloopt het aankoopproces in grote lijnen als volgt:

Optiemogelijkheid

De optie wordt omgezet in een voorlopige koopovereenkomst.

Voorlopige koopovereenkomst

De afspraken worden vastgelegd en bekrachtigd in een voorlopige koopovereenkomst te ondertekenen. Soms geldt er een opschortende voorwaarde zoals bijvoorbeeld een bepaald percentage van de woningen dat verkocht moet zijn en/of een financieringsvoorbehoud. In dat geval wordt de voorlopige koopovereenkomst bewaard tot de opschoortende voorwaarde niet meer van toepassing is. In tegenstelling tot de naam doet vermoeden is de voorlopige koopovereenkomst een bindend document, uitgezonderd de opschortende voorwaarden uiteraard.

Financiering

Financiering van uw aankoop is in veel gevallen mogelijk tot circa 50 à 60 procent van de waarde van het onroerend goed. Wij geven geen financieel advies maar kunnen u in contact brengen met financieel specialisten voor advies en/of lokale banken voor de financiering van uw vakantieappartementen. U kunt de financiering rechtstreeks met de betreffende partijen regelen.

Notariële stukken

Indien er een voorlopige koopovereenkomst is gesloten zal daarop volgend de koopovereenkomst worden opgesteld. Als er geen opschortende voorwaarden meer gelden, dan zullen de notariële stukken door de notaris of een advocaat naar u worden toegestuurd. Het ondertekenen van deze stukken kan ter plaatse in het land waar u uw vakantieappartement heeft gekocht of bij de betreffende ambassade in Nederland.

Voor Oostenrijks onroerend goed geldt dat u de overeenkomst ook bij uw eigen notaris kunt ondertekenen. In dat geval is het belangrijk dat de overeenkomst wordt voorzien van een apostille van de rechtbank zodat de notaris in het buitenland weet dat uw notaris ook werkelijk notaris is. In Portugal kunt u ook u advocaat een volmacht geven om de overeenkomsten namens u te ondertekenen.

Overdracht van de woning

Indien uw woning gereed is kan de overdracht bij de notariële overdracht plaatsvinden. Wanneer u een nieuwbouwwoning heeft gekocht die nog gebouwd moet worden of in aanbouw is, dan vindt de overdracht vanzelfsprekend op een later tijdstip plaats. Gedurende de bouw heeft u gelegenheid om uw persoonlijke keuzes voor de afwerking van de woning te maken. De mogelijkheden voor het maken van persoonlijke keuzes verschilt per project

Algemeen

Wat kunnen jullie voor mij betekenen?

Van A tot Z begeleiding

Wij begeleiden onze klanten van A tot Z tijdens het gehele verkoopproces. Wij nemen u bij iedere stap in het aankooptraject bij de hand: van de eerste oriënterende gesprekken en de selectie van het project tot de bezichtigingsreis, fiscale en financiële aspecten tot aan de notariële afwikkeling en de oplevering, zodat u niet alleen straks zorgeloos geniet, maar ook terugkijkt op een plezierig aankooptraject.

Door onze jarenlange ervaring en know how zijn wij een betrouwbare partner gebleken. Wij nemen onze klanten veel tijd en zorgen uit handen. Wij zijn bekend met de financiële en juridische vragen die leven bij onze klanten en kunnen u in contact brengen met betrouwbare financiële en juridische partijen ter plaatse.

Zonder extra kosten

Wij vertegenwoordigen de projectontwikkelaar en hanteren op onze website de door hen vastgestelde prijzen. Kiest u voor ons, dan profiteert u zonder extra kosten van onze deskundige begeleiding.

Wil je nader met ons kennis maken, bekijk dan HIER de video met onze bedrijfspresentatie.

Een vakantieappartement kopen kost zoveel tijd, hoe los ik dat op?

Betrouwbare samenwerking

Voor de meeste mensen is het kopen van een vakantieappartement een eenmalig traject. De meeste van onze klanten zijn druk bezette mensen die weinig tijd hebben. Zij willen graag investeren in een vakantieappartement maar zien op tegen de tijd die dat kost en het feit dat ze niet exact weten waar ze mee te maken krijgen. Ze moeten zich verdiepen in allerlei regels en documenten waar ze simpelweg de tijd niet voor hebben.

Zij lossen dit op door in zee te gaan met een betrouwbare aankooppartij, Second Home Invest. Wij hebben ons werk gemaakt van het begeleiden van klanten bij het aankoopproces van een vakantieappartement. Door gebruik te maken van onze diensten bespaart u zich een zee aan tijd. Wij kunnen u in contact brengen met de juiste fiscale en juridische partijen, wij kunnen u uitleg geven over de documenten, wij kunnen uw vragen voor u uitzoeken. De directe lijntjes met de ontwikkelaar in Oostenrijk en Portugal zijn korter.

Selectie criteria

Wij zijn kritisch ten aanzien van de projecten die we verkopen en de partijen waarmee we samenwerken. De projecten die wij verkopen in Oostenrijk en Portugal zijn gekozen op basis van onze 5 selectiecriteria. Op basis van de volgende selectiecriteria bepalen wij of we een project in verkoop willen nemen.

  • Hoogwaardig
  • Exclusief
  • Zorgeloos
  • Waardevast
  • Betrouwbaar

Door onze jarenlange ervaring en know how zijn wij een betrouwbare partner gebleken. Wij nemen onze klanten veel tijd en zorgen uit handen. Wij zijn bekend met de financiële en juridische vragen die leven bij onze klanten en kunnen u in contact brengen met betrouwbare financiële en juridische partijen ter plaatse.

Word ik eigenaar van mijn eigen appartement?
Ja, u wordt kadestraal eigenaar van uw eigen appartement of villa. U koopt dus echt uw eigen onroerend goed.
Verkopen jullie ook vakantieappartementen van particulieren?

Nee, wij verkopen geen vakantieappartementen van particulieren.

Wij richten ons op nieuwbouwprojecten in Oostenrijk en Portugal en selecteren de partijen met wie wij samenwerken zorgvuldig op basis van onze selectiecriteria.

Bij hoge uitzondering verkopen wij een vakantieappartement van een klant die in het verleden dit appartement via ons heeft aangekocht, wij kennen dan de klant èn de woning. Maar ook daarvoor geldt dat wij dit per situatie bekijken.

Eigen gebruik

Kan ik zelf gebruik maken van mijn appartement indien daar een verhuurplicht op zit?
Ja, dat kan.

Oostenrijk

Alle appartementen die wij verkopen in Oostenrijk kennen een verhuurplicht. Via het boekingssysteem van de verhuurorganisatie kunt u het eigen gebruik van uw eigen appartement vastleggen, mits beschikbaar uiteraard. Eigen gebruik gaat vanzelfsprekend ten koste van het te behalen rendement. In sommige gevallen kunt u ook gebruik maken van een aantrekkelijke last minute regeling.

Portugal

De Viceroy appartementen op Ombria Resort kennen ook een verhuurplicht. Ook hier kunt u zelf gebruik maken van uw eigen appartement (maximaal 10 weken per jaar).

Er zijn ook mogelijkheden om uw woning voor langere tijd òf zelfs het hele jaar zelf te gebruiken. Hoe lang en in welke periode u gebruik kunt maken van uw eigen woning of appartement wisselt per project. Hierover leest u meer op de desbetreffende pagina’s van de verschillende projecten.

Is er permanente bewoning mogelijk in de vakantieappartementen die jullie aanbieden?

Eén van de veelgestelde vragen die wij geregeld horen is of men permanent kan gaan wonen in het luxe appartement die men heeft aangekocht? Hieronder leest u hoe het zit met de appartementen en villa’s die wij aanbieden in Oostenrijk en Portugal.

Oostenrijk

Nee, alle appartementen die wij in Oostenrijk aanbieden moeten verplicht worden verhuurd. Permanente bewoning is in deze projecten bij wet verboden.

Portugal

Ombria Resort

Afhankelijk van het type woning waar uw voorkeur naar uitgaat is permanente bewoning mogelijk. De Alcedo villa’s en de appartementen en villa’s in Oriole Village mogen permanent bewoond worden. De Viceroy Appartementen zijn toeristische eenheden waarop een verhuurplicht zit, permanente bewoning is hier dus niet mogelijk.

West Cliffs Resort

Zowel de Villa’s als Twin Villa’s mogen permanent bewoond worden.

Financiën

Kan ik mijn vakantieappartement financieren?
Ja, u kunt uw vakantieappartement veelal financieren bij de bank.
Dit zal moeten gebeuren in het betreffende land. Er zijn geen Nederlandse banken die onroerend goed in Oostenrijk of Portugal financieren.

Portugese of Oostenrijkse banken bieden aantrekkelijke financieringen tegen concurrerende rentetarieven aan.
Het is dan vaak wel mogelijk om tot ca. 50 à 60% van de waarde van het onroerend goed te financieren. De lokale belastingadviseurs adviseren maximaal 50% te financieren om een gezonde balans te houden. Dan zijn uw lasten ook goed te betalen in geval de rente zou gaan stijgen. Wanneer u een financiering overweegt, dan kunnen wij u in contact brengen met lokale banken die hierin gespecialiseerd zijn.

Wat zijn aankoopkosten van een vakantieappartement?

Aankoopkosten Oostenrijk

Bij de aankoop van een vakantieappartement in Oostenrijk krijgt u te maken met 3 soorten aankoopkosten.

Grunderwerbsteuer (overdrachtsbelasting): ca. 3,5% excl. BTW
Grundbucheintragsungsgebühr (registratiekosten voor de inschrijving bij het kadaster): ca.1,1% excl. BTW
Vetragserrichters gebühr (kosten voor de Oostenrijkse notaris en/of advocaat): ca 1,5% – 2% excl. BTW
Dit zijn de aankoopkosten exclusief eventuele financieringskosten voor een hypotheek.

Aankoopkosten Portugal

De aankoopkosten in Portugal liggen rond de 9%, bestaande uit o.a.:

  • Stampduty of Zegelbelasting (0,8%)
  • IMT (0verdrachtsbelasting) – ca. 6%, afhankelijk van de waarde van het onroerend goed
  • Notaris – variabel (ca. € 800 – € 1000)
  • Advocaat – ca. 1,25% – 2% + Btw van de aankoopsom van het huis

Jaarlijks terugkerende kosten

Naast de aankoopkosten krijgt u als eigenaar van een vakantieappartement te maken met jaarlijks terugkerende kosten.
Hierbij kunt u denken aan lokale belastingen, gas, water, licht, verzekeringen, reiskosten, kosten voor verhuur en onderhoud.
Sommige projecten worden aangeboden met een verhuurplan volgens het poolmodel. In dat model worden de jaarlijkse kosten vaak vanuit de verhuurpool betaald.
Kosten en percentages zijn indicatief en onder voorbehoud van wijzigingen. Wij adviseren u om de actuele stand van zaken met betrekking tot wet en regelgeving altijd te checken voordat u besluit om tot aankoop over te gaan. U kunt geen rechten ontlenen aan bovenstaande percentages en bedragen.

Verhuur & Beheer

Wordt de verhuur van mijn villa en/of appartement geregeld?

Eén van de veelgestelde vragen die wij krijgen is hoe de verhuur van de vakantieappartement is geregeld. Daarin maken we onderscheid in de situatie in Oostenrijk en Portugal.

Oostenrijk

Alle appartementen die wij in Oostenrijk verkopen, worden verhuurd door Alpin Rentals. U wordt volledig ontzorgd en heeft hier geen omkijken naar.

Portugal

Voor de villa’s en appartementen die wij in Portugal aanbieden is dat wisselend georganiseerd.

Ombria Resort

Viceroy appartementen – worden verhuurd via Viceroy Hotels en Resorts. U heeft hier geen enkel omkijken naar en wordt volledig ontzorgd.
Alcedo Villa’s – hier zit geen verhuurplicht op. Indien u uw villa toch wilt verhuren dan kan dat via Viceroy Hotels en Resorts of via een lokale partij.
Oriole Village – Alle woningen op Oriole Village kennen geen verhuurverplichting. Omdat het wel woningen zijn met een toeristische status, moeten deze bij oplevering volledig gemeubileerd zijn .Als eigenaar heb je vervolgens de keuze om je woning al dan niet te gaan verhuren. Om eigenaren zoveel mogelijk op maat te bedienen zijn er 3 opties voor eigen gebruik waaruit men kan kiezen. De looptijd van deze Gebruiksovereenkomst is 5 jaar. Al naar gelang jouw levensfase, jouw investeringsmotivatie of de vrije tijd die je hebt, kun je die optie kiezen die het beste bij jou past. Verandert deze situatie, dan kun je na  5 jaar kiezen voor een andere optie.

West Cliffs Resort

Uw villa heeft een toeristische status en daarmee dient uw woning in principe verhuurd te worden. U kunt bij West Cliffs Resort een verzoek indienen om uw woning voor een (langere) periode zelf te gebruiken. Indien u ervoor kiest om uw woning voor verhuur aan te bieden, dan dient dit via West Cliffs Resort te gebeuren. Ook dan wordt alles voor u geregeld en wordt u volledig ontzorgd.

Wyndham Grand Algarve

De appartementen in Wyndham Grand Algarve kennen een verhuurplicht waarbij een eigenaar 12 weken per jaar zijn appartement zelf kan gebruiken. De resterende weken wordt deze voor verhuur aangeboden.

Bayline Residences

De appartementen in Bayline zijn residentieel. Dit betekent dat ze geen verhuurverplichting kennen. Je kunt hier zelfs het hele jaar wonen.

White Shell Resort

White Shell Beach Villas is een project met een toeristische status. Dat betekent dat er een verhuurplicht op deze woningen van toepassing is. Eigenaren kunnen hun woning maximaal 7 weken per jaar zelf gebruiken; 1 week hoog-, 2 weken midden- en 4 weken laagseizoen.

 

Geven jullie verhuurgaranties bij alle projecten die jullie aanbieden?
Nee, verhuurgaranties zijn niet standaard bij de projecten die wij aanbieden in Oostenrijk en Portugal.
Er zijn echter enkele uitzonderingen waar wèl een gegarandeerde verhuuropbrengst van toepassing is.

Bekijk hier ons aanbod in Portugal en Oostenrijk.

Wie zorgt er voor het beheer van mijn vakantieappartement?
De meeste relaties hebben vooral gebrek aan tijd en willen liever geen extra werk hebben van hun bezit in het buitenland. Bij de selectie van onze projecten letten wij erop dat het beheer geregeld is òf eenvoudig geregeld kan worden zodat u op dit vlak helemaal wordt ontzorgd.

Oostenrijk

Voor alle appartementen die wij in Oostenrijk verkopen geldt dat de verhuur en beheer wordt geregeld door Alpin Rentals. Dus mocht er een televisie kapot gaan, dan regelt Alpin Rentals dat deze wordt vervangen. Iedere eigenaar draagt jaarlijks naar rato een bedrag af aan een reservefonds. Uit dit reservefonds worden allerlei onderhoudskosten betaald.

Portugal

Voor de villa’s en appartementen die wij in Portugal aanbieden is dat wisselend georganiseerd.

Ombria Resort

Het beheer van het resort wordt voor u gedaan. Iedere eigenaar draagt jaarlijks een resortfee af voor onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes, infrastructuur en beveiliging ed..
De eigenaren van een Viceroy appartement zullen jaarlijks bijdragen aan een reservefonds. Vanuit dit fonds worden allerlei onderhoudskosten van de Viceroy appartementen betaald.

West Cliffs Resort

Het onderhoud van het resort wordt voor u gedaan. Iedere eigenaar draagt jaarlijks een resortfee af voor onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes, infrastructuur en dergelijke.
Het onderhoud van uw villa kunt u laten verzorgen door West Cliffs Resort maar u kunt er ook voor kiezen om dit door een externe partij te laten verzorgen.

Bovenstaande vragen zijn veelgestelde vragen die wij geregeld horen van nieuwe relaties en klanten op het moment dat zij zich oriënteren op de aankoop van een vakantieappartement of tijdens het daadwerkelijke aankoopproces.

Mist u een vraag?
Schroom dan niet en stel uw vraag hier via de mail
NB: de termen woning, huis, appartement en villa worden door elkaar gebruikt. Met huis of woning kan ook een appartement worden bedoeld.

Contact

reCAPTCHA is required.