Tips bij aankoop vakantiehuis in Spanje

1 maart 2023

Tips voor het kopen van een vakantiehuis in Spanje

Wist je dat er de afgelopen jaren een enorme groei is geweest in het aantal mensen die een vakantiehuis in Spanje hebben gekocht, zowel Nederlanders als andere Europeanen? Heb jij ook die droom, dan is het toch een soort van bevestiging als je weet dat er al velen je zijn voorgegaan.

Wat is de reden dat je de laatste stap nog niet hebt gezet? Heb je nog geen tijd gehad, ontbreekt het je aan de juiste expertise of ben je bang voor wat er allemaal op je afkomt? Wij kunnen ons dat best voorstellen, het kan heel overweldigend zijn als je er bij na denkt waar je mee te maken krijgt. Je koopt immers geen pak suiker. Daarom geven wij je graag een aantal vragen mee, waarmee je misschien een beter beeld krijgt waardoor je gerichtere stappen kunt zetten.

Waar wil je een huis kopen in Spanje?

Heb je al een idee in welke regio je een huis zou willen kopen. Waar moet de omgeving aan voldoen? Moet het dicht aan zee en het strand liggen, wil je vanuit je appartement of vakantiehuis zo het centrum van een stadje in kunnen lopen, welke voorzieningen moeten in de buurt zijn, houd je van een toeristische plek of zoek je juist meer de rust op? Is de bereikbaarheid belangrijk voor je?

Wil jij je vakantiehuis aan anderen verhuren?

Indien jij je vakantiehuis ook wilt verhuren aan gasten, dan is het handig om daar ook rekening mee te houden in jouw keuze. De wensen of verwachtingen van vakantiegasten kunnen anders zijn dan die van jou als eigenaar.

Misschien vind jij het hebben van een zwembad niet zo belangrijk, maar gasten die in de zomer komen, zullen niet zonder zwembad willen. Misschien vind jij het niet erg om nog twee uur vanaf het vliegveld te rijden over kleine kronkelweggetjes naar jou vakantiehuis midden in de natuur, maar vind je voldoende toeristen die dit ook willen?

Is er voldoende te doen in de omgeving? Zijn voorzieningen als supermarkt, restaurants en shopjes in de buurt.

Hoeveel werk wil jij zelf op je nemen?

Bedenk je goed hoe je zaken als beheer, onderhoud en verhuur (indien je dat wilt) gaat organiseren. Als je het onderhoud en beheer van jouw vakantiewoning zelf gaat doen, dan kan dat betekenen dat iedere vakantie of midweek dat jij in je huis bent, je aan de slag moet met de tuin, het zwembad of de schoonmaak. Kom je dan nog aan vakantie toe.

Wil je die zaken uitbesteden, dan zul je lokaal een partij moeten vinden die dit voor jou kan doen. Bespreek heel duidelijk wat je wensen en verwachtingen zijn er maak afspraken over de prijs. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Met welk doel koop jij je vakantiehuis?

Ben je voornemens om een vakantiewoning te kopen puur voor het rendement en de verhuur, of is het voor je eigen vakanties, wil je er een warm gezellig familiehuis van maken waar ook je kinderen en kleinkinderen kunnen verblijven of wil je er op termijn misschien zelfs wel langere tijd gaan wonen.

Het doel dat jij hebt met jouw vakantiehuis kan van invloed zijn op de keuze van de locatie en de grootte. Als het puur om verhuur gaat dan moet je een aankoop doen door de ogen van een toekomstige gast. Waar hebben zij behoefte waardoor jouw woning beter verhuurd kan worden.

Zoek je een echt familiehuis waar ook je kinderen en kleinkinderen komen, dan wil je dat zij zich ook kunnen vermaken. Wat zijn zij nodig? Wil je er op termijn zelf gaan wonen, dan zul je ook kijken naar de leefbaarheid in alle seizoenen en de aanwezigheid van goede gezondheidszorg bijvoorbeeld..

Wat kun je kopen binnen jouw budget

Heb je enig idee wat je kunt kopen binnen je budget? Zaken als locatie, afwerking, voorzieningen en de aanwezigheid van faciliteiten bepalen mede de aankoopprijs.

Wil je zelf nog verbouwen en ben je bereid om zelf de handen uit de mouwen steken, of wil je ergens kant en klaar in stappen?

Als je eenmaal jouw droomhuis hebt gevonden, krijg je ook nog te maken met bijkomende kosten. We zetten er een aantal voor je op een rij:

  • Aankoopkosten (ongeveer 14% in Spanje)
  • Kosten voor financiering (indien nodig)
  • Aanschaf interieur
  • Lokale belastingen
  • Verzekeringen
  • Gemeentelijke lasten
  • Gas, water licht
  • Reiskosten

Wil je een vakantiehuis kopen zonder zorgen?

Kies je voor een vakantiehuis op een resort dan kunnen zaken als beheer, onderhoud en verhuur voor jou geregeld worden. Tevens zie je hier vaak faciliteiten als een spa en wellness, restaurants, zwembad, kleine shop en sportfaciliteiten. Daarnaast zie je dat op een resort eigenlijk altijd mensen zijn zowel zomers als ’s winters. Daar waar de populaire kustgebieden ’s winters nog wel eens wat uitgestorven kunnen aanvoelen, zie je dat er op resorts vaak nog meer mensen verblijven. Hotelgasten, maar ook eigenaren die hier wonen of bijvoorbeeld overwinteren.

Spreekt dit gemak je aan? Kijk dan eens verder op onze website en laat je inspireren door de verschillende mogelijkheden die wij aanbieden in Spanje.

Wij begeleiden al onze relaties van A tot Z tijdens het hele aankoopproces. Daarnaast kun je gebruik maken van ons netwerk van specialisten als je dat wilt.