Een reis van hoop en samenwerking: Onze inzet voor Stichting HomePlan

27 januari 2024

In de wereld van vakantiewoningen in Spanje en Portugal is het niet alleen onze passie om dromen van mensen te verwezenlijken, maar ook onze betrokkenheid bij de allerarmsten die ons inspireert. Al meer dan 5 jaar zijn wij duurzaam partner van Stichting HomePlan. Deze stichting bouwt al 25 jaar huizen voor de allerarmsten in Zuidelijk Afrika en Zuid-Amerika. Zij creëren een ‘huis, thuis en toekomst’ voor mensen die dat echt nodig zijn. Wij hebben dit in november 2023 zelf mogen ervaren.

Een eigen huis betekent veiligheid en eigenwaarde

Onze recente reis naar Wasbank, Zuid-Afrika in november, markeerde een mijlpaal in ons langdurig partnerschap met Stichting HomePlan. Samen met 10 andere sponsoren, onder leiding van zeer betrokken en deskundige medewerkers van de stichting, hebben wij een week lang geholpen bij de bouw en het schilderen van 4 woningen voor de 4 gezinnen in Driefontein. Een ervaring die ons diep heeft geraakt en die we graag met jullie delen.

Tijdens deze reis bouw je niet alleen mee aan een fysiek huis; je bouwt een toekomst, een thuis en geeft mensen nieuwe kansen. Verblijvend bij gastgezinnen werden we volledig ondergedompeld in hun dagelijkse routine. Het heeft ons een diepgaand begrip gegeven van hoe deze families wonen en leven. Ondanks alle uitdagingen ontvingen ze ons met open armen, met een gulle lach en delen ze hun zang en dans. De sterke familiebanden en gemeenschapszin zijn indrukwekkend. Het is opmerkelijk om te zien hoe deze mensen waarderen wat ze hebben, in plaats van te focussen op wat ze missen.

Een huis biedt niet alleen veiligheid en droogte; het verhoogt ook het gevoel van eigenwaarde, geeft hoop en dient als steun op weg naar een betere toekomst. Stichting HomePlan werkt samen met lokale partners, zoals Duduza Care Centre, die het werkgebied en de gezinnen door en door kennen. Samen hebben ze initiatieven opgezet, waaronder een Soup-kitchen, een opvangplek waar kinderen na schooltijd een maaltijd krijgen, worden begeleid bij hun huiswerk en mentale steun kunnen ontvangen. De meeste van deze kinderen zijn wees en hiv-geïnfecteerd. Ook hebben de twee computerscholen bezocht die gecertificeerde opleidingen verzorgen. Een diploma van de computerschool vergroot de kans op het vinden van een baan.

Once in a lifetime experience

Wij mochten meewerken aan de 1000ste woning die HomePlan in Zuid-Afrika heeft gerealiseerd, en samen met onze reisgenoten hebben we in slechts enkele dagen in ieder geval voor 4 families een steen verlegd. Het overhandigen van de sleutel aan het gezin dat hier gaat wonen was voor beide kanten een emotioneel moment. Niet alleen voor de 4 gezinnen en de gastgezinnen was dit een onvergetelijke ervaring, maar ook voor ons was het ‘a once in a lifetime experience’.
Samen met onze reisgenoten hebben we een onvergetelijke ervaring gedeeld. Het gehele programma tijdens de week heeft ons veel meer context gegeven over de situatie waarin deze mensen leven en hoe deze situatie is ontstaan.

Samen een verandering teweegbrengen

‘Baie Dankie’ aan alle donateurs die onze actie, die we speciaal voor deze reis hadden opgezet, hebben gesteund. Het was een levensveranderende ervaring die we nooit zullen vergeten.
Als dit initiatief je aanspreekt en je wilt Stichting HomePlan ook steunen, dan kan dat uiteraard. Met deze donaties kunnen nieuwe huizen worden gebouwd, maar tevens worden de donaties gebruikt voor het aanleggen van moestuinen of het sponsoren van een computerschool. Alle bedragen, groot en klein, zijn welkom. Want ook vele kleine druppeltjes vullen een emmer. Samen kunnen we blijvende verandering teweegbrengen.

Wil je de stichting steunen? Hier vind je de donatiepagina.