We zien en lezen het overal om ons heen, duurzaamheid is een trend. Echter deze trend is niet van tijdelijke aard, het is een maatschappelijke verantwoordelijkheid waarbij we ons steeds meer bewust worden van onze eigen impact op onze omgeving en het milieu. We willen daar zorgvuldig mee omgaan en proberen op allerlei manieren onze invloed te verminderen.

Hoe gaat Spanje om met duurzaam bouwen?

Ook in de vastgoedmarkt in het algemeen en in de recreatieve vastgoedmarkt in het bijzonder zie je dat duurzaam investeren steeds meer aandacht krijgt. Niet alleen in Nederland maar ook in Spanje is duurzaamheid onderwerp van gesprek. Steeds meer huizen worden op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier ontworpen en gebouwd.  

Dit betekent dat deze woningen met energiezuinige apparaten worden uitgerust, dat men waterbesparende voorzieningen als kranen, toiletten en douchekoppen gebruikt en tevens zijn er systemen voor het opvangen van regenwater en het hergebruik van grijs water. Ook worden de woningen steeds beter geïsoleerd, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van zonne-energie op te wekken en worden er tijdens de bouw duurzame materialen gebruikt. Hierbij kun je denken aan lokaal gewonnen stenen, die zowel tijdens de bouw als voor decoratieve elementen worden gebuikt. Of klei dat wordt gebruikt voor decoratieve afwerking, voor dakpannen of voor het maken van Terracotta tegels en bakstenen. 

Een duurzame vakantiewoning is niet alleen sociaal verantwoord en milieuvriendelijk maar draagt vaak ook positief bij aan de lokale gemeenschap en economie.

Het biedt lokale werkgelegenheid voor aannemers, architecten en technische mensen. Verder kunnen duurzame vakantiewoningen een positief effect hebben op het toerisme in de omgeving wat ook de werkgelegenheid kan stimuleren.

Hoe herken je duurzame bouw?

Om te bepalen of een vakantiehuis duurzaam is, kun je ook kijken naar keurmerken en certificaten, die aantonen dat de woning aan de gewenste duurzaamheidsstandaarden voldoen. Voorbeelden hiervan zijn BREEAM (Building research Establishment Environmental Assessment Method) en LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Sinds 2013 moet de nieuwbouw sector in Spanje voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving met betrekking tot duurzaam bouwen. Dit is vastgelegd in de Código Técnico de la Edificación (CTE) regelgeving, waarin de minimumeisen voor energie-efficiëntie en duurzaamheid zijn vastgelegd waaraan gebouwen moeten voldoen.

Wat zijn de voordelen van duurzaam investeren?

Het voordeel van een duurzaam vakantiehuis is dat het bijdraagt aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en de milieubelasting vermindert. Daarnaast is er steeds meer vraag naar duurzame vakantiewoningen. Dus het toevoegen van duurzame materialen en technieken kan dat bijdragen aan de waardestijging van je woning.

Als je de juiste energie-efficiënte systemen toepast kan dit zorgen voor een kostenbesparing. Met zonnepanelen of energiezuinige verwarmings- en koelsystemen kun je de kosten verlagen. Verder zijn duurzame woningen zo ontworpen dat ze een gezonde leefomgeving bevorderen, met kenmerken als een betere luchtkwaliteit, natuurlijke verlichting en betere bouwmaterialen.

Duurzame vakantiewoningen kunnen zelfs voor de huurders interessant zijn. Steeds meer toeristen zijn op zoek naar duurzame bestemmingen.  

Kortom, investeren in een duurzame vakantiewoning kan beslist interessant zijn. De impact op het milieu en de omgeving wordt lager, het kan zorgen voor werkgelegenheid, het kan kostenbesparend werken en indien jij je vakantiehuis wilt verhuren is het goed om te weten dat de vraag naar duurzame vakantiewoningen groter wordt.  

BREEAM en WELL Certificaat voor Village Verde op Sotogrande La Reserva

De appartementen in Village Verde op Sotogrande La Reserva beschikken over het BREEAM en WELL certificaat. Met het BREEAM certificaat wordt bevestigd dat Village Verde voldoet aan de normen om de levenskwaliteit en welzijn van de mensen die er wonen te verbeteren en de natuurlijke hulpbronnen te beschermen. Met het WELL certificaat wordt er gegarandeerd dat Village Verder o.a. een uitzonderlijke lucht-, ruimte-, water- en lichtkwaliteit heeft.  

Wil je meer over deze appartementen en de investeringsmogelijkheden lezen. Bekijk dan de projectpagina.