Wat zijn de valkuilen bij een vakantiehuis kopen in het buitenland?

Door de economische groei en de lage rentes op de bank, zijn er steeds meer Nederlanders die iets anders met hun spaargeld willen doen. De een gaat beleggen in aandelen, de ander wil een vakantiehuis kopen in het buitenland. Daardoor kent de markt van recreatiewoningen met name vanaf 2014 een ongekende groei. Maar waar moet je nu op letten als je een vakantiewoning wilt kopen in het buitenland?

TIJDROVEND

Een vakantiehuis kopen in het buitenland is een tijdrovend traject, zeker als je besluit dit te doen zonder tussenpersoon. Je zult geregeld op en neer moeten reizen om de grip op het aankoopproces niet te verliezen.

LOKALE PARTIJEN

Met welke juridische en financiële partijen ga je in zee. Op basis waarvan beoordeel je hun deskundigheid en betrouwbaarheid.
Verdiep je in de lokale juridische en financiële partijen bij een vakantiehuis kopen in het buitenland. Controleer bij de lokale overheid of hetgeen wat je koopt ook werkelijk is wat je koopt. Laat je niet verrassen door addertjes onder het gras. In sommige landen neem je bijv. bij aankoop van een huis ook de schulden mee van de vorige eigenaar, of check of de woning wel op eigen grond staat.

LOKALE WETGEVING

Stel je op de hoogte van de lokale wetgeving bij een vakantiehuis kopen in het buitenland. Deze kan verschillen van de Nederlandse wet. Laat je goed informeren over bijv. de fiscale en juridische consequenties van de aankoop van een woning in het buitenland. Wat betekent het hebben van een vakantiewoning voor je belastingaangifte. Wij raden mensen altijd aan om zich in Nederland goed te laten informeren door hun accountant.

FINANCIERING

Indien je de vakantiewoning niet met eigen middelen kunt financieren, dan moet je weten dat een Nederlandse bank (bijna) geen hypotheek verstrekt voor vakantiehuizen in het buitenland. Informeer bij een lokale bank in het land van bestemming wat je maximaal kunt lenen.

VERHUUR

Indien je de vakantiewoning wilt verhuren, zoek dan goed uit of dit wel mag. Indien dit is toegestaan maak dan goede afspraken over de verhuur en beheer en leg deze vast. Wat verwacht je dat er onder verhuur en beheer valt, daarbij kun je denken aan bijv. schoonmaak, onderhoud tuin en zwembad, schoon beddengoed, vervangen kapotte spullen ed..  Mocht je de vakantiewoning niet verhuren, maar verblijf je ook een deel van het jaar in Nederland dan moet je nadenken over het beheer van je woning tijdens je afwezigheid.

BESTEMMINGSPLAN TWEEDE HUIS

Misschien heb je het plan opgevat om een stuk grond te kopen voor het bouwen van een tweede huis of wil je een bestaande woning gaan gebruiken als B&B. Controleer dan vooraf goed bij de lokale overheid wat het bestemmingsplan van de woning en/of stuk grond is. Zo weet je zeker dat je plannen uitgevoerd kunnen worden. Laat je eventueel bijstaan door een deskundige die de regels kan interpreteren en vertalen.

BIJKOMENDE KOSTEN

Veel mensen staren zich blind op de verkoopprijs van een woning, maar verdiepen zich niet in de bijkomende kosten bij de aankoop van een vakantiewoning zoals, notariskosten, lokale lasten, verbouwingskosten ed. Verdiep je ook in de kosten voor het hebben van een vakantiewoning (lokale belastingen, gas, water, licht, verzekeringen, reiskosten naar Nederland, kosten voor verhuur ed.) Lees ook eens over de tips bij het kopen van een vakantiehuis.

TOT SLOT ONS ADVIES

Ons advies is daarom, wil je een vakantiehuis kopen in het buitenland, neem er dan de tijd voor en laat je adviseren door een expert die de lokale markt kent en de taal spreekt. Wij raden daarom ook aan om een aankoopmakelaar in de arm te nemen.

Of koop een woning in Portugal, Spanje of Oostenrijk in één van de projecten die wij aanbieden. Wij werken samen met betrouwbare juridische en fiscale partijen en brengen u met hen in contact. En bij de meeste projecten die wij aanbieden is de verhuur en beheer professioneel geregeld en heeft u daar geen omkijken naar.