De hoogtepunten van Lissabon

24 augustus 2017
Blog hoogtepunten Lissabon

Wat zijn de hoogtepunten van Lissabon?

De afgelopen jaren zijn wij meerdere keren in Lissabon geweest vanwege zakelijke verplichtingen.
Hieronder lees je over de bezienswaardigheden die wij hebben bezocht. Uiteraard is er nog veel meer te zien in Lissabon.

Torre de Bélem

De eerste hop-on hop-off bus ging naar Belem. De wijk Belém staat bekend om het 16de-eeuwse klooster, Mosteiro dos Jerónimos, en de 16de-eeuwse verdedigingstoren Torre de Belém, de toren van Belém. Beide monumenten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het klooster hebben wij door tijdgebrek niet bezocht, maar de Torre de Bélem wel. Uiteraard is dit een erg toeristische trekpleister maar zeker de moeite waard om te bezoeken.
De toren ligt direct aan de oevers van de Taag en is in de 16e gebouwd toen Portugal op het hoogtepunt van haar macht was. Vanuit de toren kon men iedere vijand die vanaf de zee de Taag opvoer direct zien en eventueel actie ondernemen. Nu heb je vooral een prachtig uitzicht over de Taag en Lissabon.
Vanaf de Torre de Bélem wandel je langs het water in 10 minuten naar het Monument van de Ontdekkingen of het Padrao dos Descobrimentos. Hier worden de zeevaarders uit de Portugese historie geëerd. Vanaf dit monument loop je binnen 5 minuten weer het klooster of je kunt hier weer op de hop-on hop-off bus stappen.

Pasteis de Bélem

De wijk Bélem staat niet alleen bekend vanwege bovenstaande bezienswaardigheden maar zeker ook vanwege het ontstaan van de Pasteis de Bélem bij banketbakkerij Antiga Confeiteria. Deze pasteis de Bélem (ook wel pasteis de Nata)  vind je tegenwoordig in iedere pastelaria, maar dit is dé banketbakker waar de bekendste Portugese lekkernij zijn oorsprong vindt. Toen wij hier langs kwamen stonden de mensen rijen dik buiten te wachten voor zij naar binnen konden om de pastei te proeven.

Historisch centrum Alfama

Een bezoek aan de historische buurt Alfama behoort zeker tot één van de hoogtepunten tijdens je bezoek aan Lissabon. Je kunt hier naar toe met een hop-on hop-off bus of met een rit met tram 28 of 12. Deze brengen je via de smalle oude straatjes naar de top van deze heuvel.
Stap uit op het plein Largo Portas do Sol. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over Lissabon. Je kijkt over de gekleurde daken en huizen van de wijken onder aan deze heuvel. Ook kun je hier de kustlijn van de Taag naar het westen volgen.
Toen wij hier waren, waren er meerdere pop-up grill tentjes waar de heerlijke geur van gegrilde vis je neus binnendringt. Om dit te ervaren hebben wij genoten van gegrilde sardientjes, een salade en een koud glas bier op een terras met uitzicht over Lissabon en ondertussen reden de gele trams af en aan door de smalle straatjes om de toeristen te vervoeren. Een heerlijke plek om te genieten van het echte Lissabon.

Praca de Comercio

Dit prachtige grote plein ligt direct aan de Taag en stond eerder bekend als Terreiro do Paço (Paleisplein) naast het Ribeira Paleis. Dat paleis stond hier voordat het in 1755 werd verwoest. Grote delen van Lissabon zijn toen volledig weggevaagd door een enorme aardbeving. Midden op dit plein staat het standbeeld van Jozef I, de toenmalige koning van Portugal.
Rondom het plein zitten meerdere restaurants en vanaf dit plein loop je via de poort Arco Triunfal da Rua Augusta het winkelgebied (Baixa) van Lissabon in. In dit gebied vind je veel bekende winkelketens, schoenenzaken, toeristische shops en heel veel bars en restaurants met uitgebreide terrassen in de straten.

Avenida de Liberdade

Vanuit het hotel waar wij zaten, direct aan de Praca de Marques de Pombal, liepen wij zo naar de Avenida de Liberdade. Deze straat is gebouwd naar Frans voorbeeld en is te vergelijken met de Champs-Elysees in Parijs.
Deze 1100 meter lange en  90 meter brede straat bestaat uit een brede winkelstraat aan weerzijden van de weg, een ruime tweebaansweg voor auto’s en brede wandelgebieden met hoge bomen en palmbomen waar op meerdere plekken gezellige paviljoens staan waar je vrij voordelig iets kunt eten of drinken en dat terwijl de Avenida de Liberdade de duurste winkelstraat van Lissabon is met winkels als Louis Vuitton, Prada, Gucci, Versace en de D&G.

Praca dos Restauradores

De Avenida de Liberdade eindigt op het plein Praca dos Restauradores waar je even een heerlijke Portugese koffie kunt drinken in één van de oudste cafés van Lissabon, Café Nicola. Dit plein is een centraal punt in het centrum van Lissabon, het is het begin van de verschillende winkelstraten en de straat richting  Praca de Comercio.

Bairra Alto

Bairra Alto is één van de vele interessante wijken in Lissabon. Deze wijk wordt overdag veelal bezocht vanwege zijn leuke winkeltjes, shopjes en kunstgalerieën. ’s Avonds transformeert de wijk in een heel gezellig uitgaansgebied. De vele bars en restaurants hebben allemaal hun terrassen buiten en er is overal live muziek tot in de late uurtjes.
Bairra Alto is te bereiken vanaf de Avenida de Liberdade. Bij de dwarsstraat de Calcade da Gloria kan men via een lift, oftewel een metro tochtje van 200 meter de vele hoogtemeters overbruggen naar Bairra Alto. Dit straatje heeft namelijk een stijgingspercentage van 20%. Wij hebben de metro niet genomen maar zijn hier omhoog gelopen, een hele uitdaging.

Bovenaan de Calcade da Gloria loop je zo de belangrijkste straten van deze wijk binnen.  Breng een bezoek aan het Museum de Sao Roque, lunch bij één van de vele restaurants, maar vergeet ook vooral niet om de kleine straatjes in te gaan en hier te struinen langs de winkeltjes en cafés.

Onze tip voor een bezoek aan Lissabon, neem vooral de tijd en boek minstens een dag of 3 zodat je veel meer kunt zien dan wij hebben gezien. Wij kunnen je alleen maar adviseren je op voorhand goed te laten informeren over alle bezienswaardigheden die er zijn en over alle openbaar vervoersmogelijkheden in Lissabon.

Ben je benieuwd naar de openbaar vervoersmogelijkheden in Lissabon lees dan:  Met het openbaar vervoer door Lissabon.