Waar let je op bij het kopen van een huis in Spanje?

Mensen vragen ons vaak waar ze nu op moeten letten als ze aan vakantiehuis in het buitenland willen kopen. Iedereen kent wel de horror verhalen van mensen die een vakantiehuis kochten die niet werd afgebouwd of waar ze uiteindelijk niet eens mochten wonen. Dat wil je natuurlijk te allen tijden voorkomen. Daarom zeggen wij altijd dat je op een aantal zaken goed moet letten.

We geven je hier een aantal tips.

Zoek betrouwbare partijen

Het is misschien een inkopper, maar de belangrijkste tip is toch, ga alleen in zee met betrouwbare partijen. Dat wil zeggen dat je persoonlijk met elkaar hebt kennis gemaakt, dat je een beeld krijgt van hoe iemand werkt en wat zijn netwerkt is. Hoe lang is iemand al werkzaam, zijn er reviews of klantervaringen te vinden. Volg vooral ook je onderbuikgevoel.

Dit geldt niet alleen voor de bemiddelaar of makelaar waar je mee in zee gaat, maar ook met de advocaat en fiscalist. Op het moment dat jij een vakantiehuis in Spanje wilt kopen krijg je te maken met deze partijen. Hoewel je niet verplicht bent om een advocaat in de hand te nemen, raden wij dat iedereen wel heel sterk aan. Een advocaat kan zaken uitzoeken met betrekking tot bijvoorbeeld vergunningen, kan alle documenten beoordelen, spreekt de taal en is op de hoogte van de lokale wet- en regelgeving.

Daarnaast is het handig om een Spaanse fiscalist te spreken die jou kan informeren over de fiscale consequenties van de aankoop van een vakantiehuis. Uiteraard zul je ook je Nederlandse accountant raadplegen, maar deze persoon zal niet altijd op de hoogte zijn van de Spaanse belastingregels.

Wat is de juiste locatie?

Daar heb je vast al wel een idee over. Waarschijnlijk ben je al vaker in Spanje geweest en heb je al een idee over de regio waar je wilt investeren. De criteria voor de locatie van een vakantiehuis zijn vaak anders dan die voor je eerste huis in Nederland. Criteria kunnen zijn; wil je dichtbij zee, wil je dicht bij het centrum van een stad of dorp, welke voorzieningen wil je in de buurt en is het een makkelijk te bereiken plek?

Indien jij je woning ook wilt verhuren dan is het ook goed om na te denken over of de locatie die je op het oog hebt ook aantrekkelijk genoeg is voor gasten. Daar waar jij tevreden mee bent, kan voor gasten een reden zijn om niet te komen.

Kun je een hypotheek aanvragen?

Indien jij je vakantiewoning deels wilt financieren dan moet je wel weten of jij een hypotheek kunt krijgen. Over het algemeen is het mogelijk om tot 70% van de taxatiewaarde van de woning te kunnen financieren. De taxatiewaarde kan lager zijn dan de aankoopwaarde van je woning. Het restant, de aankoopkosten en eventueel meubilair zul je zelf moeten kunnen financieren.

Let wel, dit zijn algemeen geldende regels, voor jouw specifieke geval zul jij zelf een Spaanse bank moeten raadplegen.

Hoe regel je het beheer, onderhoud en verhuur?

Als je van plan bent een vakantiehuis te kopen dan zul je van te voren na moeten denken over hoe jij het beheer en onderhoud van je woning gaat organiseren. Ook zul je, indien jij je woning ook voor verhuur aanbiedt, moeten nadenken over wie dit voor jou gaat doen.

Zoek lokaal een partij, ga met hen in gesprek over welke verwachtingen en wensen je hebt en zorg dat je de afspraken op papier hebt staan.

Koop je een woning op een resort dan is het beheer, onderhoud en management in de meeste gevallen centraal geregeld. Ook in het geval je je vakantiewoning wilt verhuren is dat vaak op/via het resort te regelen. Je hebt dan veel meer rust dat alles goed geregeld wordt.

Wil je zorgeloos investeren?

Denk je nu daar komt best veel bij kijken. Dan kunnen wij dat alleen maar beamen. De aankoop van jouw droomhuis vergt veel tijd, kennis en energie. Het is niet voor niets dat veel van onze klanten een samenwerking met ons hebben gezocht.

Wij hebben al een selectie gemaakt op hele fraaie locaties, op resorts waar zaken als beheer, onderhoud en verhuur voor jou geregeld zijn. En daarnaast hebben wij een netwerk van professionals opgebouwd waar jij gebruik van kunt maken. Dit is geen verplichting, je bent te allen tijde vrij om de specialist van je voorkeur te kiezen. Wij begeleiden onze klanten van A tot Z tijdens het hele aankoopproces en willen op die manier dat jij zorgeloos kunt investeren.