Stel je een gezellig Portugees dorpje voor met een traditionele vissershaven waar bedrijvigheid heerst, waar dagjesmensen slenteren langs gekleurde huizen en waar locals en toeristen zwemmen in het water van de Atlantische Oceaan. We hebben het over Ferragudo, een klein vissersdorpje aan de kust van de Algarve. Ferragudo staat bekend om zijn prachtige architectuur, de mooiste stranden en natuurlijk de vissershaven.

Zonnen en zwemmen

Niet elk vissersdorp is zo verwend als Ferragudo; het dorp heeft meerdere schitterende, schone stranden in de buurt. Het grootste strand, Praia Grande, is meteen ook het meest populaire. Hier kun je heerlijk zwemmen, zonnebaden en genieten van een hapje en een drankje bij een van de strandtenten.
Iets verder weg (maar nog steeds op een steenworp afstand) bevinden zich de stranden Praia dos Caneiros en Praia da Angrinha. Deze zijn wat kleiner en rustiger.

Vissershaven

De vissershaven van Ferragudo is nog steeds in bedrijf en dat is erg leuk om te zien. De traditionele vissersboten varen in en uit en lossen de vangst van de dag. Al vroeg in de ochtend begint de drukte en dat zorgt voor een fijne sfeer (en passende geur). Een bezoek aan Ferragudo is natuurlijk pas compleet na een etentje in een van de vele visrestaurants. Hoe eerder op de dag, hoe verser de vis; lunchen met een visgerecht is dus helemaal niet vreemd.

Gezellig centrum

Je kunt Ferragudo het beste te voet ontdekken; daar is het klein genoeg voor en zo zie je alle mooie plekken. Het historisch centrum is daar een van. Het is heerlijk om door het doolhof van smalle geplaveide straatjes, witgekalkte huizen en gezellige pleinen te wandelen. Snuffel ook rond in de kleine winkeltjes en boetiekjes.
Je doet jezelf een plezier door plaats te nemen bij een van de vele cafés en restaurants voor een verkoelend drankje of een lokale maaltijd.

Het imposante fort

Tussen de stranden Praia da Angrinha en Praia Grande in, aan de monding van de rivier de Arade, staat het fort van Ferragudo, Castelo de São João do Arade. Het fort is een paar eeuwen oud en moest de inwoners beschermen tegen aanvallen van bijvoorbeeld piraten. Vanaf het hooggelegen fort konden de wachters vijandelijke schepen spotten die de rivier naderden. Een ideale ligging!
Het fort kwam aan het eind van de negentiende eeuw in handen van de schrijver Joaquim José Coelho de Carvalho. Hij maakte er zijn zomerhuis van en woonde er tot aan zijn dood. Het fort is nog steeds privéeigendom en is daarom niet van binnen te bewonderen.

Naast dat je in Ferragudo en op de stranden kunt genieten en ontspannen, kun je ook buiten het dorp van alles doen. Denk aan een boottocht maken langs de kust of wandelen langs de kliffen. Het maakt Ferragudo tot een perfecte bestemming voor een dagje uit wanneer je verblijft in je eigen vakantiehuis in Portugal.