Tarragona: een sfeervolle stad aan de oostkust

5 februari 2024

Natuurlijk; Barcelona mag niet ontbreken als je een bezoek brengt aan de oostkust van Spanje. Maar wist je dat dit niet de enige mooie stad van Catalonië is? Zo is het erg leuk om de charmante havenstad Tarragona met een bezoek te vereren. Dankzij de interessante geschiedenis van de stad heeft het een prachtig historisch centrum. De sfeer in de stad is levendig én je kunt vanuit het centrum gemakkelijk naar het strand lopen.

Romeinse overblijfselen

De geschiedenis van Tarragona (of Tarraco, zoals het toen werd genoemd) gaat eeuwen terug. In de Romeinse tijd was het een belangrijke nederzetting. En – zoals de Romeinen bij meer steden voor elkaar kregen – het werd een bloeiende, welvarende stad. In Tarragona is de Romeinse periode nog goed te zien, dankzij bijzonder goed bewaarde overblijfselen.

Amfitheater

In de tweede eeuw bouwden de Romeinen een imponerend amfitheater. Het is zelfs een van de beste bewaarde amfitheaters in Spanje. Zo’n 15.000 toeschouwers konden er plaatsnemen voor de welbekende gladiatoren- en dierengevechten en andere publieke evenementen.

Aqüeducte de les Ferreres

Dit aquaduct wordt ook wel Pont del Diable genoemd, ofwel: de duivelsbrug. Het is een gigantisch en zeer indrukwekkend bouwwerk dat dateert uit de eerste eeuw na Christus. Het werd gebruikt om water naar de stad te leiden en tegenwoordig kun je eroverheen lopen.
De naam ‘duivelsbrug’ heeft overigens niets te maken met de architectuur, maar met een legende over het aquaduct.

Circ Roma

In het Circ Roma hielden Romeinen paardenraces en andere evenementen. Er is minder van over dan van het aquaduct en het theater, maar voor cultuur- en geschiedenisfanaten is het fascineren om de contouren van het oude circus te zien.

Forum Romanum

Het middelpunt van het openbare leven in het Tarraco was het forum. Niet alles staat meer overeind, maar de zuilengangen, tempels en andere restanten geven je een goed beeld van de sociale en politieke activiteiten van de vroegere bevolking.

Muralla de Tarragona

In Tarragona vind je ook nog een deel van de Romeinse stadsmuur. Destijds zou de muur zo’n 3,5 kilometer lang zijn geweest, nu is daar nog een derde van over. Zoals de meeste oude stadsmuren is de breedte ervan imponerend. Logisch ook, want destijds moesten ze bescherming bieden tegen aanvallen.

Andere bezienswaardigheden in Tarragona

Naast de Romeinse restanten vind je in Tarragona nog veel meer moois. Zo is er een prachtige kathedraal, die gebouwd is tussen de twaalfde en veertiende eeuw, op de plek waar eerst een Romeinse tempel stond. Omdat het gebouwd is op het hoogste punt van de stad, spring hij direct in het oog. Ook van binnen is het schitterend. Je vindt er veel unieke werken uit de zestiende eeuw en talloze historische voorwerpen.
Waar je in Tarragona ook niet omheen kunt is het standbeeld Monumento a los Castellers. Het kunstwerk is absoluut fantastisch. 219 bronzen atletische, levensgrote figuren staan op elkaar en vormen een toren. Daarmee verwijst het naar de Catalaanse traditie castells: de menselijke torens. Het is erg leuk om het kunstwerk van dichtbij te bekijken, want sommige beelden zou je kunnen herkennen; Pablo Picasso, Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals en Francesc Anglès (de kunstenaar zelf) staan er ook tussen.

Ontspanning

Tarragona is niet alleen een soort openluchtmuseum; je kunt er ook heel goed ontspannen. Er zijn talloze koffietentjes, terrassen en sfeervolle restaurants waar je kunt genieten van de lokale keuken. Als kers op de taart zijn er op een steenworp afstand van het centrum verschillende heerlijke stranden te vinden. Hoe heerlijk is het om hier je bezoek aan Tarragona mee af te sluiten?

Bezoek Tarragona ook vanuit je eigen vakantiehuis in de buurt!