Sparen òf investeren in een vakantiehuis

10 maart 2023

Langzamerhand stijgt de rente op de bank weer een beetje, maar nog steeds is sparen op de bank niet lucratief. Niet voor niets zijn er veel mensen die hun geld beleggen in aandelen of onroerend goed. Investeren in een vakantiewoning kan een manier zijn om extra vermogen op te bouwen. Wat de juiste keuze is, is per persoon verschillend. Voor iedere investering geldt dat je dat alleen moet doen met geld dat je langere tijd kunt missen. Je moet het dus ‘over’ hebben. Want zoals we allemaal weten, resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.
Toch kan investeren in een vakantiehuis een interessant zijn. Wil je weten waarom? Wij vertellen het je graag.

Waardevolle herinneringen maken

Misschien wel het meest waardevolle rendement zijn de herinneringen die je maakt in je eigen vakantiehuis. Ook al hangt daar geen rendement in Euro’s aan, voor veel mensen is het maken van deze herinneringen juist heel waardevol.
Het is niet voor niets dat mensen soms moeite hebben om een huis te verkopen, juist vanwege alle herinneringen die daar zijn gemaakt. Kinderen die er zijn geboren, feesten die er zijn gegeven en soms ook verdrietige momenten die er worden gedeeld.
Dus het eigen gebruik van je vakantiewoning is wel het grootste genot wat je kunt ervaren. Daar kan geen rendement tegenop.

Rendement maken door te verhuren

Mocht je ervoor kiezen om je vakantiehuis tijdens je afwezigheid te verhuren, dan kan dat natuurlijk een aantrekkelijk rendement opleveren. Met deze verhuuropbrengsten kun je wellicht een deel van je eigen kosten weer dekken.

Belangrijke factoren die van invloed zijn op het rendement zijn

  • De staat van de woning en het interieur. Niets is zo vervelend als negatieve reviews op bookingsites. Dus zorg dat je woning goed en degelijk met hoogwaardige materialen is gebouwd en dat het meubilair en de inventaris compleet en van goede kwaliteit is. Vervang kapotte spullen op tijd, zorg voor goede matrassen, voor een warme goede douchestraal en comfortabele en sfeervolle meubels.
  • Uiteraard wordt het rendement ook beïnvloed door het aantal weken dat je zelf in je vakantiewoning verblijft en natuurlijk de periode waarin je er bent. Ben je er zelf in de zomervakantie dan zal dat een grote invloed hebben op het resultaat.
  • Een goede en betrouwbare verhuurorganisatie met een professionele website die de woningen internationaal aanbiedt.
  • Ten slotte is ook de locatie van de vakantiewoning bepalend voor het verhuur succes. Een vakantiewoning op een gewilde plek, in de buurt van toeristische plekken, in de buurt van faciliteiten zullen de woning aantrekkelijker maken voor verhuur.

Waardevermeerdering van het onroerend goed

Een andere reden waarom investeren in een vakantiewoning interessant kan zijn, is dat de geschiedenis heeft geleerd dat investeren in vastgoed in de meeste gevallen op termijn een waardestijging oplevert. Houdt er rekening mee dat Spanje wel een overwaardebelasting kent.

Wat zijn de risico’s?

Houd altijd rekening met de bijkomende kosten tijdens het bezit van de vakantiewoning. Ieder jaar krijg je te maken met een aantal terugkerende kosten zoals lokale belastingen, gas, water en licht, resort fee, kosten voor het beheer en verhuren, onderhoud, verzekeringen etc. Deze moeten altijd betaald worden ook als bijvoorbeeld de verhuurinkomsten achter zouden blijven.
Daarnaast is waardevermeerdering geen garantie. De geschiedenis leert dat investeren in onroerend goed over een langere periode een vrij stabiele investering is, maar tijdens het bezit kan de waarde door economische voorspoed en tegenslag fluctueren. Als jij om bepaalde redenen je woning moet verkopen tijdens een economische crisis, dan kan dat natuurlijk vervelend voor je uitpakken.
Het klinkt logisch maar wij zeggen dan ook dat je alleen moet investeren met dat deel van je vermogen dat je niet direct weer nodig bent. Ook in een dalende markt moet je het uit kunnen zitten.
Net als iedere investering of belegging kost ook investeren in vastgoed tijd en geduld.

Investeren in een vakantiehuis heeft fiscale consequenties

Wij adviseren iedereen die van plan is om een vakantiehuis te kopen zich altijd te laten adviseren door een accountant of fiscalist. Deze persoon kan op basis van jouw specifieke situatie je het beste vertellen wat wel en niet kan en wat de fiscale consequenties zijn.
Dat is waarom wij onze klanten graag verwijzen naar ons netwerk van specialisten in Nederland en Spanje. Als je bereid bent om bijvoorbeeld € 500.000,- euro uit te geven aan het vakantiehuis van je dromen, bespaar dan niet op goed advies.
Ben jij van plan te investeren in een vakantiehuis in Spanje en wil je daarbij persoonlijk begeleid worden? Bekijk dan of er binnen ons portfolio een vakantiewoning is die bij je wensen past. Wij begeleiden onze klanten van A tot Z gedurende het hele aankoopproces. Wij begeleiden je vanuit Nederland en je kunt gebruik maken van ons netwerk van specialisten ter plaatse of in Nederland. Wij bemiddelen namens de Spaanse projectontwikkelaars en wij worden ook door hen betaald. De prijzen van de vakantiewoningen via Second Home Invest of direct via de ontwikkelaar zijn gelijk.
Benieuwd naar de vakantiewoningen die wij namens de Spaanse projectontwikkelaars vertegenwoordigen in Nederland. Bekijk dan hier ons complete aanbod.