Santa Luzia: hoofdstad van de octopus

21 januari 2024
Waarom Portugal de meest interessante optie na de Corona crisis is

Op een steenworp afstand van Tavira, een historisch dorpje aan de rivier de Gilão, ligt Santa Luzia: een knus vissersdorpje dat goed verstopt zit achter het eiland van Tavira. Santa Luzia is zó goed verborgen, dat lang niet elke toerist de weg ernaartoe kent en er nog steeds geen hotel te vinden is. Soms is dat juist wel fijn: een rustige plek waar je de Portugese cultuur tot in de puntjes kunt ervaren. Naast deze typische Portugese cultuur heeft Santa Luzia iets bijzonders te bieden: octopus.

Octopus voor en na

De titel van deze blog roept misschien een vraag bij je op: wat wordt bedoeld met ‘hoofdstad van de octopus’? Zodra je een stap in Santa Luzia hebt gezet, zul je het zien en ruiken: octopussen. Want in dit vissersdorpje hebben ze zich sinds een eeuw volledig toegelegd op het vangen van octopus. Omdat Santa Luzia de enige plek in Portugal is waar de vissers voornamelijk octopus vangen, hebben ze zichzelf de titel ‘capital do polvo’ (ofwel ‘hoofdstad van de octopus’) gegeven.
Omdat octopussen ’s nachts actief zijn, gaan de vissers ’s nachts met hun boten het water op om deze grote inktvissen te vangen. Dat doen ze op traditionele wijze: met kruiken en korven. In de plastic kruiken (vroeger van aardewerk) wil de octopus zich graag verschuilen. Dankzij de korf, waar aas in zit, zit de octopus gevangen. Soms is er bijvangst: kreeften en krabbetjes.
De vissers van Santa Luzia houden zich bij de octopusvangst aan bepaalde regels. Zo moet een octopus een minimumgewicht hebben en mogen er maar een bepaald aantal kruiken en korven gebruikt worden.
In de ochtend komen de vissersboten weer terug. De verse vangst wordt te koop aangeboden op de markt en klaargemaakt in de vele restaurants aan de boulevard. Het beste moment om Santa Luzia te bezoeken is dan ook de ochtend, met uitzondering van de zondag.

Actief en ontspannen

Naast octopus, de vissersboten en de vissers, kun je bij Santa Luzia ook terecht voor een ontspannen zonvakantie. Zo bereik je per ferry in een oogwenk het uitgestrekte, rustige zandstrand van Praia da Terra Estreita. Op dit eiland huur je ’s zomers een strandbed en kun je onder een parasol, met een boek in je hand, je heerlijk opwarmen in de Portugese zon. Er zijn ook barretjes waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.
Eenmaal terug in Santa Luzia kun je aan de sfeervolle boulevard een terrasje pakken en genieten van lokale gerechten (naast octopus staat er nog veel meer op het menu) en het uitzicht op de vissersboten die dobberend voor anker liggen in de haven.
In het najaar en het voorjaar is het klimaat hier mild; hét voordeel van de Algarve. Dat maakt Santa Luzia een perfecte uitvalsbasis voor een activiteit. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk wandelen en fietsen.
Een bezoek aan Santa Luzia is ook heel goed te combineren met een ontdekkingstocht door het unieke natuurgebied Ria Formosa. De lagunes van Ria Formosa zie je liggen als je op de boulevard staat, maar dit is slechts een tipje van de sluier; Ria Formosa is wel zestig kilometer lang.
Je kunt zelfstandig naar dit beschermde gebied gaan of met een georganiseerde tour. Grote kans dat je hier vogels ziet die je nog nooit eerder gezien hebt!

Kortom, ben je in de Algarve, mis de afslag niet en trakteer Santa Luzia op een bezoek.