Financieringsmogelijkheden en renteontwikkelingen in de huizenmarkt

22 december 2023

1. Financieringsmogelijkheden en renteontwikkelingen voor vakantiewoningen in Spanje en Portugal: Wat je moet weten

De zonovergoten kusten van Spanje en Portugal hebben de harten veroverd van vakantiegangers en investeerders over de hele wereld. Of je nu droomt van een tweede huis in de bruisende steden aan de Middellandse Zee of de rustige dorpjes aan de Atlantische Oceaan, voor investeerders die hun aankoop willen financieren, spelen de rentetarieven een cruciale rol bij het realiseren van hun vastgoeddromen in deze populaire vakantiebestemmingen.

De historische en actuele ontwikkelingen

Evenals in Nederland hebben ook Spanje als Portugal te maken gehad met historisch lage rentes die momenteel weer zijn opgelopen als gevolg van verschillende factoren, waaronder economische omstandigheden, centrale bankbeleid en internationale gebeurtenissen.
In algemene zin kun je volgende zeggen over financieringen en rentetarieven:

 • Tijdens de periode met historisch lage rentes, zagen we dat veel kopers een financiering namen terwijl ze eigenlijk over voldoende financiële middelen beschikten. Ze wilden zo profiteren van het ontstane hefboomeffect.
 • Op basis van de huidige rentestanden zien we dat er geen sprake meer is van een hefboomeffect waardoor steeds meer eigenaren alles volledig uit eigen middelen financieren of een kleine hypotheek nemen.

Impact rentetarieven op vakantiewoningen

De rentetarieven hebben een directe impact op de vakantiewoningmarkt in Spanje en Portugal. Hier is hoe:

 1. Betaalbaarheid: Lage rentetarieven maken het voor kopers gemakkelijker om een vakantiewoning te financieren. Dit kan de betaalbaarheid vergroten en de interesse in onroerend goed stimuleren.
 2. Investeringspotentieel: Investeerders kunnen profiteren van lage rentetarieven door rendement op hun investering te maximaliseren. Vakantieverhuur kan een lucratieve bron van inkomsten zijn in deze regio’s.
 3. Verkoopprijzen: Het niveau van de rente kan invloed hebben op de prijzen van vakantiewoningen. Lage rentetarieven kunnen de vraag stimuleren en prijsstijgingen tot gevolg hebben.
 4. Financiële Planning: Kopers moeten rekening houden met rentetarieven bij het plannen van hun aankoop, inclusief de maandelijkse hypotheeklasten en de totale kosten op lange termijn.

2. De Huizenmarkt in beweging: Recente ontwikkelingen in de rente

De huizenmarkt is altijd onderhevig aan veranderingen en trends en een van de belangrijkste factoren die de beslissingen van kopers en verkopers beïnvloeden, is schaarste en de rente. Recentelijk hebben we enkele opmerkelijke verschuivingen gezien in de rentetarieven en de impact daarvan op de vastgoedmarkt. Laten we eens nader bekijken wat er gaande is.

Een overzicht van de huidige renteontwikkelingen

In de afgelopen maanden hebben we een aantal interessante ontwikkelingen gezien op het gebied van rentetarieven voor hypotheken. De centrale banken hebben wereldwijd gereageerd op economische gebeurtenissen door de rentetarieven aan te passen. Zo hebben sommige landen hun rentetarieven verlaagd om economische groei te stimuleren, terwijl andere juist hun rentetarieven hebben verhoogd om de inflatie onder controle te houden.

Deze bewegingen hebben directe gevolgen voor de hypotheekrente. Lagere rentetarieven kunnen leiden tot lagere maandelijkse hypotheeklasten voor kopers, wat de huizenmarkt over het algemeen aantrekkelijker maakt. Aan de andere kant kunnen hogere rentetarieven de kosten voor kopers verhogen, wat hun koopkracht kan verminderen.

Invloed op de huizenmarkt

De rente heeft een aanzienlijke invloed op de huizenmarkt. Hier zijn enkele manieren waarop de recente renteontwikkelingen de markt beïnvloeden:

 1. Kopersmarkt vs. Verkopersmarkt: Lagere rentetarieven kunnen leiden tot een toename van de vraag naar woningen, wat kan resulteren in een verkopersmarkt, waarbij verkopers meer controle hebben over de prijzen. Hogere rentetarieven kunnen daarentegen de vraag verminderen en leiden tot een kopersmarkt.
 2. Betaalbaarheid: De betaalbaarheid van woningen is direct gekoppeld aan de hypotheekrente. Lagere tarieven maken woningen toegankelijker voor een breder publiek, terwijl hogere rentetarieven de betaalbaarheid kunnen beperken.
 3. Investeringsbeslissingen: Beleggers in onroerend goed overwegen de renteontwikkelingen bij het nemen van beslissingen over de aankoop van huizen als investering. Ze kunnen anticiperen op toekomstige rentewijzigingen om hun rendement te maximaliseren.
 4. Huiswaarde: De waarde van een huis kan worden beïnvloed door de rente. Als de rente stijgt, kan de potentiële waarde van een huis dalen, terwijl lagere rentetarieven de waarde kunnen ondersteunen.

3. Tips voor kopers en investeerders

Of je nu een vakantiewoning in Spanje of Portugal overweegt, het is essentieel om op de hoogte te blijven van de financieringsmogelijkheden, de renteontwikkelingen en de gevolgen ervan voor de vastgoedmarkt. Hier zijn enkele tips:

 • Raadpleeg altijd een financieel adviseur: Het is verstandig om een financieel tussenpersoon in te schakelen die in contact staat met verschillende banken. Deze tussenpersoon kan dan voor jou een voorstel doen die het beste aansluit bij je persoonlijke situatie.
 • Fluctuaties rentetarief: Je wordt pas formeel eigenaar van je woning bij de notariële overdracht. In het geval van een nieuwbouwwoning in Spanje of Portugal vindt de notariële overdracht pas plaats na de oplevering en het verkrijgen van een Habitation License door de gemeente. Op dat moment kan de hypotheek ook pas ingaan tegen het dan geldende rentetarief. Daar kan soms wel 1 tot 2 jaar tussen zitten. In die periode kan het rentetarief wijzigen Houdt er rekening mee dat je de financiële lasten nog steeds kunt dragen in het geval de rente onverhoopt stijgt. Bespreek dit met je financieel adviseur.
 • Leeftijd: houd er rekening mee dat in je hypotheek in de meeste gevallen vóór je 70e jaar moet zijn afgelost
 • Timing: In Spanje is het niet mogelijk om achteraf een financiering te krijgen wanneer de notariële overdracht heeft plaatsgevonden en de woning die inmiddels op je naam staat. Ook in Portugal is financiering achteraf lastig te regelen. Wanneer je een financiering overweegt, doe dit dan direct bij aankoop.
 • Maximale financiering: Hoewel een bank soms bereid is om tot 70% van de getaxeerde waarde te financieren, houden de fiscalisten in Spanje en Portugal over het algemeen een vuistregel aan dat je minimaal in staat moet zijn om minimaal 50% van de aankoopsom zelf in te leggen.
 • Onderzoek grondig: Besteed aandacht aan de lokale vastgoedmarkt en de verschillende leningsopties die beschikbaar zijn. Vergelijk aanbiedingen van verschillende banken en hypotheekverstrekkers.
 • Houd rekening met bijkomende kosten: Naast de hypotheekrente zijn er andere kosten verbonden aan vastgoedaankopen in Spanje en Portugal, zoals onder andere belastingen, notariskosten, kadasterkosten etc.

4. Wat Kun je Doen?

Of je nu een koper, verkoper of investeerder bent, het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de recente renteontwikkelingen. Dit kan van invloed zijn op je beslissingen in de huizenmarkt. Overweeg ook om advies in te winnen bij een financieel adviseur of hypotheekprofessional om de beste strategie voor jouw situatie te bepalen.

De huizenmarkt is dynamisch en voortdurend in beweging. Als je plannen hebt om een huis te kopen of verkopen, is het cruciaal om te begrijpen hoe de recente renteontwikkelingen de markt beïnvloeden en om op de hoogte te blijven van veranderingen in de rentetarieven. Dit kan helpen om weloverwogen beslissingen te nemen en de beste deals te vinden in de huidige vastgoedmarkt.