Rendement is meer dan alleen de verhuuropbrengst

20 maart 2023

De motieven om en vakantiewoning in Spanje of Portugal te kopen kunnen heel verschillend zijn. De meeste klanten zoeken een aantrekkelijk alternatief voor hun spaargeld of omdat ze hun spaargeld willen spreiden. Anderen hebben hun bedrijf verkocht en willen een deel van het vrijgekomen vermogen investeren als beloning voor jaren lang hard werken. Ook hebben we af en toe klanten die een erfenis hebben ontvangen waarmee ze willen investeren in een fijn familiehuis. 

 

Wat is je aankoopmotief?

Het gebruik van de vakantiewoning hangt vaak samen met het aankoopmotief. Ga je bijvoorbeeld voor maximaal rendement dan zal het eigen gebruik minimaal zijn. In grote lijnen is het gewenste gebruik terug te voeren tot een drietal hoofdgroepen:

  1. Investering voor volledig eigen gebruik
  2. Investering met maximaal rendement
  3. Investering met de mogelijkheid voor eigen gebruik en verhuur wanneer de vakantiewoning niet gebruikt wordt. 

Er zijn ook kopers die nog volop aan het werk zijn en de eerste 5 tot 10 jaar de combinatie van eigen gebruik en verhuur erg fijn vinden. Wanneer er op termijn meer tijd beschikbaar komt, dan willen ze graag de optie hebben om hun tweede woning een langere periode zelf te gebruiken of helemaal niet meer te verhuren.

 

Rendement is niet alleen in geld uit te drukken

Op basis van je motief en het gebruik, kun je verschillende vormen van rendement onderscheiden. In de eerste plaats zul je bij rendement waarschijnlijk denken aan het rendement op je geïnvesteerde vermogen. Dat is op zich ook logisch omdat het prettig is wanneer je vakantiewoning een aantrekkelijke verhuuropbrengst oplevert. Je mate van eigen gebruik (frequentie en periodes) heeft hier natuurlijk wel een forse invloed op. Het kan ook zijn dat je het voldoende vindt dat de verhuuropbrengst de jaarlijkse kosten en belastingen dekt.

Maar rendement is meer dan alleen de verhuuropbrengst. Naast het financiële rendement is er nog een andere vorm van rendement die waar je vaak niet direct bij stil staat, namelijk het emotionele rendement. Een vakantiewoning is ook een waardevol bezit waar je samen met familie en vrienden mooie herinneringen maakt. Hang daar maar eens een rendement aan, eigenlijk is dit onbetaalbaar.

 

Zorgeloos investeren

Wij bieden vakantiewoningen op toonaangevende resorts op de mooiste locaties in Spanje en Portugal. Er zijn altijd mooie voorzieningen aanwezig en het onderhoud, beheer en eventueel verhuur zijn voor handen. Daarmee investeer je in een zorgeloos bezit waar alles voor je geregeld is.