Kies je voor Portugal of Spanje?

1 maart 2023

Mensen vragen ons wel eens “Waarom zou ik nu juist een vakantiewoning in Spanje of Portugal ‘moeten’ kopen?” Alsof het om een wedstrijd zou gaan. Maar dat is natuurlijk niet zo. Wij merken wel dat Spanje voor veel Nederlanders een logische keus is, Spanje staat gewoon meer op het netvlies van Nederlanders. Ze zijn er vaker op vakantie geweest en horen er meer mensen over spreken. Portugal daarentegen is gewoon iets minder bekend, minder mensen die naar Portugal op vakantie zijn geweest of met een stedentrip in Porto of Lissabon zijn geweest. 

Hoe zijn de prijzen in Spanje?

Kijk je naar de vastgoedmarkt dan zijn er wel een aantal verschillen te benoemen. Wanneer je op internet kijkt, vind je dat vastgoed in Portugal in algemene zin voordeliger is dan in Spanje. Deze prijzen worden mede bepaalt door de regio en het aanbod, dus hoeveel woningen zijn er beschikbaar. 

Heb jij je zinnen gezet op een mooie woning of appartement in de Algarve, dan betaal je daar beduidend meer dan dezelfde woning in de regio Alantejo en Beiras het gebied ten zuiden van Porto. Ditzelfde is uiteraard het geval in Spanje en in Nederland zien we dit ook.  

De kustgebieden zijn anders ingericht

In de populaire kustgebieden zie je dat Portugal veel terughoudender is met het verlenen van bouwvergunningen dan Spanje. In Spanje is er daardoor veel meer aanbod aan de kust en zie je dat de prijzen daar over het algemeen lager liggen. Rijd je langs de kust in Spanje dan zie je langs de populaire kustplaatsen veel hoogbouw. Je ziet hier een groot aanbod van vakantiewoningen en appartementen in omheinde communities.

In Portugal is er al een aantal jaren geleden een wet aangenomen die het bouwen van nieuwe woningen binnen 800 meter van zee verbiedt. Hierdoor worden de kustplaatsen minder volgebouwd en behoudt de kustlijn meer zijn authenticiteit. Dit betekent dat er minder aanbod is en woningen over het algemeen iets schaarser zijn. 

Vraag en aanbod bepalen de prijs

De meeste mensen die een vakantiehuis kopen, willen graag dichtbij zee zitten. In Spanje is het aanbod van beschikbare appartementen en vakantiehuizen groter dan in Portugal. Hierdoor zal de prijs in Spanje wellicht lager liggen dan een vergelijkbare woning in een populaire regio in Portugal.  In Spanje is er langs de kust gewoonweg meer aanbod. 

Dus daar waar over het algemeen gezegd kan worden dat huizen in Portugal voordeliger zijn dan in Spanje, hoeft dat niet zo te zijn voor vakantiehuizen in populaire gebieden.

Ook is er in beide landen veel verschil in bouwkwaliteit. Vaak ga je in de zomerperiode een kijkje nemen en dan heb je er geen last van, maar met name in de herfst en de winterperiode zie je veel woningen met vochtproblemen in de woningen die niet goed gebouwd zijn of waar slechte/goedkope materialen zijn gebruikt. 

Hoe zit het met de aankoopkosten?

De aankoopkosten voor een vakantiewoning en de belastingen liggen in Spanje hoger dan in Portugal; c.a 14% versus ca. 9%. In beide landen zijn er mogelijkheden om een deel te financieren bij de bank. Verder zijn de kosten van levensonderhoud in Portugal iets lager dan in Spanje.

Kortom beide landen bieden volop keuze; kennen een aantrekkelijk klimaat, een heerlijke, pure keuken en een interessante cultuur en historie. Dus zowel in Spanje als in Portugal is het prima toeven, de keuze voor Portugal of Spanje zal heel erg te maken hebben met jouw persoonlijke voorkeur. 

Zoek je meer rust, natuur en authenticiteit dan zul je misschien eerder voor Portugal kiezen. Ben je meer op zoek naar drukte en toeristische hotspots dan zul je wellicht de voorkeur geven aan Spanje. 

Als de voordelen van Spanje je aanspreken, onderzoek dan eens de mogelijkheden en laat je inspireren op onze website. 

Hoe zit het dan met het aanbod van Second Home Invest in Spanje?

Zoek je de combinatie van de gezelligheid en drukte aan de Costa’s maar heb je de voorkeur voor een woning op een rustiger plek? Dan is het goed te weten dat Spanje prachtige resorts kent buiten de drukke hotspots in een rustiger omgeving. 

De Spaanse resorts die wij in Nederland vertegenwoordigen liggen over het algemeen aan of iets uit de kust en uit de drukte. Het betreffen allemaal golf, – beach- en wellnessresorts. Of je nu een golfspeler bent of niet, je kunt je voorstellen dat een golfresort een natuurlijke en rustige sfeer ademt. De holes die dwars door een resort lopen en waarlangs fraaie bomen en planten staan geven een resort direct een natuurlijke, rustige uitstraling. Een ander voordeel is dat je op een resort allerlei voorzieningen hebt waar je als eigenaar gebruik van kunt maken. 

De prijzen van de luxe appartementen en royale vakantiehuizen waarvoor wij bemiddelen liggen in het hogere segment. Ben je benieuwd naar deze golf-, beach- en wellnessresorts, neem dan een kijkje op ons aanbod.