Het pannenkoekengebergte van El Torcal National Park

23 februari 2024

Een geologisch wonder; zo wordt El Torcal National Park vaak genoemd. Dit nationaal park ligt in de provincie Málaga, in het zuiden van Spanje. In het verleden was dit gebied een ondiepe zee, maar tegenwoordig kun je er fantastische wandelingen maken en bijzondere planten en dieren aantreffen.

Waarom pannenkoeken?

De wereld kent bijzondere, spectaculaire gebieden en het pannenkoekengebergte van El Torcal National Park is daar een prachtig voorbeeld van. Maar hoe zijn deze bijzondere en unieke kalkstenen rotsformaties ontstaan? Men vermoedt dat door sedimentatie (materialen worden vervoerd en zinken dan naar de bodem) gesteente ontstond dat bestond uit zand, klei en kalk. Dit was een proces van miljoenen jaren. Door bewegingen van de aardkorst werd de zeebodem met dit kalksteen omhoog geduwd en ontstonden er bergen. Wind en water vervormden de rotsformaties in de loop van nog eens miljoenen jaren tot een karstlandschap van ingewikkelde vormen en patronen. Dit heet erosie. Het gebergte doet nu het meest denken aan stapels pannenkoeken.

El Torcal overdag en ’s nachts ontdekken

Wil je het unieke landschap van El Torcal verkennen, maak dan een wandeling over een van de goed gemarkeerde wandelpaden en sta stil op indrukwekkende uitkijkpunten. Loop langs de hoge karstrotsen en langs de spleten, gaten en grotten die tijdens het proces van erosie zijn ontstaan. Leuk feitje: sommige grotten zijn bewoond geweest in de tijd van de Romeinen en de Moren, of – nog eerder – gebruikt als begraafplaats.
De paden verschillen in lengte en moeilijkheid en zijn daardoor geschikt voor de meeste mensen. Trek wel stevige wandelschoenen aan.
’s Avonds zijn er georganiseerde wandelexcursies onder leiding van een gids. Ook de sterrenkijkexcursies zijn erg geliefd bij toeristen. Vanaf het hooggelegen Astronomisch Observatorium in het natuurreservaat wordt je zicht niet belemmerd door kunstlicht. Deze optimale omstandigheden maken dat je de sterren ziet zoals nooit tevoren.

Roofvogels en slangen

Wil je goed voorbereid aan je wandeling door El Torcal beginnen, start dan bij het bezoekerscentrum. Hier zijn naast toiletten en een souvenirwinkel, ook educatieve voorstellingen. Dit is de plek waar je informatie over het park kunt inwinnen. Duik in de bijzondere geschiedenis ervan of kom erachter welke planten en dieren je kunt tegenkomen tijdens je wandeling. Je zal niet de eerste zijn die de majestueuze Spaanse steenbok over een steile helling ziet klauteren of een vale gier door de lucht ziet zweven. Ook de hagedisslang komt in het gebied voor.
In het bezoekerscentrum word je ook gewezen op de regels die gelden in het park. De Spaanse autoriteiten beschermen het gebied vanwege de unieke geologische kenmerken en de biodiversiteit. Er moet dan ook zo min mogelijk menselijke impact zijn. Duurzaam toerisme en milieueducatie is een belangrijk thema bij El Torcal.

Wanneer ga jij dit geologisch wonder ontdekken vanuit je eigen vakantiehuis?