Paderne, een oud dorpje vlakbij Albufeira

8 december 2023

Als je de rood-groene vlag van Portugal goed bekijkt, dan zal je het armillarium opvallen, met in het midden het traditionele wapenschild van Portugal. Op dit wapenschild staan ook zeven gele kastelen. En een van die zeven kastelen is het kasteel van Paderne, een klein, oud dorpje in de buurt van Albufeira.
Tegenwoordig is er niet veel meer over van het kasteel, maar toch is het de moeite waard om de ruïne te bezoeken. Zeker vanwege het bijzondere feit dat het een plek heeft op de vlag, maar ook omdat nog goed te zien is hoe mooi het kasteel ooit was. Overigens is er nog veel meer te zien in Paderne. We nemen je mee langs de hoogtepunten van het dorp.

Van kust naar kasteel

Met de auto rij je in zo’n twintig minuten van het strand bij Albufeira naar Paderne. Een mooie route door de heuvels en langs uitgestrekte olijfgaarden. Bovenop een van die heuvels ligt Paderne, een pittoresk dorpje met witgepleisterde huisjes en knusse klinkerstraatjes.

Paderne is vooral bekend vanwege het eerdergenoemde kasteel, of eigenlijk: ruïne. Het kasteel, Castelo de Paderne, werd in de twaalfde eeuw gebouwd op een heuveltop om het omliggende gebied te beschermen; het lag op een belangrijke route tussen twee essentiële steden, Loulé en Silves. Het kasteel was zeer robuust gebouwd van rood zandsteen. Het had de karakteristieke uitstraling van een middeleeuws kasteel. Voor liefhebbers en kenners is de ruïne een historische schat.
Het is jammer dat de vele torens, kantelen en het merendeel van de grote, dikke muren niet meer te zien zijn, maar toch kun je de ruïne maar beter bezoeken als je in de buurt bent. Vanaf daar heb je namelijk een verpletterend uitzicht op het omringende landschap met olijfbomen, vijgenbomen, amandelbomen en sinaasappelbomen. Een plaatje!
Niet ver bij de ruïne vandaan, tref je een oude, grote brug. Deze dateert eveneens uit de Middeleeuwen en laat de Moorse invloeden zien.

De witte molen

Breng je een bezoek aan Paderne, ga dan niet voorbij aan de opvallende witte windmolen, Moinho do Leitão. De molen werd vroeger gebruikt om graan te vermalen. Hoe oud de molen precies is, is onbekend. In de vorige eeuw mocht de molen stoppen met malen. Hij zag er toen al niet meer zo goed uit. Pas begin deze eeuw werd de molen van binnen en van buiten gerestaureerd.
Je kunt de molen bezoeken en zowel de binnen- als de buitenkant bekijken.

Het karakteristieke centrum

Het kasteel, de brug en de windmolen liggen niet in het centrum van Paderne, maar vergeet niet om het centrum te bezoeken, want er is genoeg te zien. Dat begint al bij de sfeer: het historische centrum met smalle, geplaveide straatjes is een aangename plek. We raden je van harte aan om de kerk, de winkels en boetiekjes binnen te gaan en in een restaurant te genieten van de lokale gerechten.
Zo nu en dan vinden er (middeleeuwse) evenmenten plaats in Paderne. Je hebt geluk als dit precies is wanneer jij er bent, want het is een bijzondere manier om kennis te maken met het dorp.

Een bezoek aan Paderne is een uitgelezen kans om te leren over de rijke historie en cultuur van het dorp en de regio. Dé bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, maar ook voor hen die van rust en een mooie omgeving houden.