Bel ons 085-0653672

Oostenrijk

Vakantiehuis Oostenrijk jpgButton oostenrijkButton oostenrijk

Zorgeloos investeren in een vakantiewoning in Oostenrijk

Steeds meer mensen zijn op zoek naar luxe accommodaties tijdens hun vakantie. Hierdoor neemt de vraag naar luxe appartementen, penthouses en chalets toe. Een plek waar men met het hele gezin kan verblijven, maar waar men ook kan genieten van de luxe hotel services, zoals bijv. ontbijtservice en een Spa & Wellness.
Investeren in een vakantiewoning in Oostenrijk brengt u vele voordelen. Naast de prima verhuurmogelijkheden, de waardevaste investering en het maken van prachtige herinneringen met uw eigen gezin, heeft investeren in Oostenrijk nog een aantal voordelen.

 • Een zeer stabiel politiek en financieel klimaat
 • Een stabiele vastgoedmarkt, de prijzen zijn afgelopen jaren zelfs gestegen
 • Strenge wetgeving omtrent bouw- en garantiekwaliteit en 3 jaar garantie op verborgen gebreken
 • Geen massale projectontwikkeling, evenwicht tussen vraag en aanbod
 • Uitstekende consumentenbescherming vanuit de Oostenrijkse wetgeving
 • Voor Nederlanders geldt: geen vermogensrendementsheffing over het privévermogen dat u heeft geïnvesteerd
 • Bij “ünbeschrankte vermietung” geldt een belastingvrije voet van € 2.000,- per persoon op de inkomstenbelasting

Appartementen te koop in Oostenrijk

Het aankoopproces van een vakantiehuis in Oostenrijk

Investeren in een vakantiehuis in Oostenrijk is geen alledaagse bezigheid, wij kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt wat hier allemaal bij komt kijken. Een duidelijk stappenplan geeft u inzicht en houvast gedurende het aankoopproces.

De aankoop van een tweede woning in het buitenland betekent dat u ook in het desbetreffende land te maken krijgt met juridische en fiscale zaken om de woning in bezit te krijgen. U bent vrij om de specialisten van uw voorkeur te kiezen. Op verzoek kunnen wij u in contact brengen met betrouwbare specialisten, zowel ter plaatse als in Nederland.

Om u een indruk te geven wat er allemaal bij komt kijken informeren wij u over het aankoopproces van een vakantiewoning in de verschillende landen. Het betreft hier slechts een beknopte omschrijving, uiteraard is het altijd verstandig om u vooraf volledig te laten informeren door specialisten indien u tot aankoop overgaat. Hierbij kunnen wij u ook van dienst zijn.

Algemene aankoopinformatie

Het nemen van een optie

Wanneer u uw droomhuis in Oostenrijk heeft gevonden en deze is nog beschikbaar, dan is het mogelijk om een voor een beperkte periode (meestal 14 dagen) een optie op de woning te nemen. U heeft dan de gelegenheid om binnen deze periode uw vragen beantwoord te krijgen en een bezichtigingsbezoek te brengen aan de locatie. Het is gebruikelijk om een uiterste datum in deze optieovereenkomst op te nemen; in overleg kan de optieperiode worden verlengd. Hiermee houdt u controle over de woning van uw voorkeur.

Een optie wordt altijd verstrekt onder de voorwaarde dat u een beperkte bedenktijd heeft wanneer zich een koper meldt die direct tot koop wil overgaan waar u een optie op heeft. In dat geval nemen wij contact met u op en heeft u een beperkte bedenktijd om zelf de keuze te maken om de betreffende woning te kopen.

De duur van de optie en de eventuele bedenktijd kan per project verschillen. In de optieovereenkomst worden de termijnen duidelijk vastgelegd. Vraag ons naar de mogelijkheden voor het project van uw voorkeur.

Voorlopige koopovereenkomst (Kaufanbot)

Tijdens de optieperiode kunt u een bezichtigingsbezoek ter plaatse brengen.

Bent u na uw bezichtigingsbezoek tevreden en besluit u om de woning te kopen, dan zal een Kaufanbot worden opgesteld; dit is vergelijkbaar met de Nederlandse voorlopige koopovereenkomst. In het Kaufanbot wordt vastgelegd welke woning u tegen welke condities heeft gekocht. Let op: dit is een bindend document.

Wanneer aan alle eventuele opschortende voorwaarden is voldaan, dan wordt door de Oostenrijkse advocaat of notaris het Kaufvertrag en, wanneer daar sprake van is, het Vermietungsvertrag opgesteld. De overeengekomen afspraken in het Kaufanbot worden in het Kaufvertag verwerkt. Het Kaufvertrag en het Vermietungsvertag moeten notarieel ondertekend worden. Dit kan bij de notaris in Oostenrijk òf bij uw eigen notaris in Nederland. In het laatste geval moeten de getekende overeenkomsten door een Nederlandse rechtbank worden voorzien van een zogenaamde apostille. Zo heeft de Oostenrijkse notaris de zekerheid dat de Nederlandse notaris ook werkelijk een notaris is.

Notariële overdracht

Het is gebruikelijk om na 1 tot 2 maanden na het onderteken van het Kaufanbot de notariële overdracht te laten plaatsvinden. Dit ondertekenen van de eigendomsakte gebeurt bij de notaris. Bij nieuwbouwprojecten geldt vaak de voorwaarde dat 70% verkocht moet zijn. Pas wanneer aan de opschortende voorwaarden is voldaan, zal tot notariële overdracht worden overgegaan.

Juridische Informatie

De rol van de Oostenrijkse advocaat

In sommige gevallen kiest de ontwikkelaar ervoor om de juridische afwikkeling van de overeenkomsten te laten verzorgen door een Oostenrijkse advocaat. Hij stuurt in dat geval de koopovereenkomst (Kaufanbot) en wanneer daar sprake van is, de verhuurovereenkomst (Vermietungsvertrag) en kan al uw inhoudelijke vragen beantwoorden.

De Oostenrijkse notaris is dan alleen verantwoordelijk voor de notariële ondertekening van de overeenkomsten.

De rol van de Oostenrijkse Notaris

De rol van de Oostenrijkse notaris is vergelijkbaar met die van de Nederlandse notaris. Hij draagt zorg voor de notariële afwikkeling van de koopovereenkomst (Kaufvertrag) en indien daar sprake van is, de verhuurovereenkomst (Vermietungsvertrag).

Wanneer de overeenkomsten zijn verstuurd door een Oostenrijkse advocaat, dan is de Oostenrijkse notaris alleen verantwoordelijk voor de notariële ondertekening.

Naar keuze kunt u de overeenkomsten ondertekenen bij de Oostenrijkse notaris of bij uw eigen notaris in Nederland. In dat laatste geval dienen de getekende overeenkomsten te worden voorzien van een zogenaamde Apostille bij de rechtbank. De Oostenrijkse notaris weet daarmee dan zeker dat de Nederlandse notaris ook daadwerkelijk als notaris staat ingeschreven.

LET OP
Wanneer u ook de hypotheekakte voor uw Oostenrijkse woning bij de Nederlandse notaris ondertekent, dan dient deze te worden voorzien van een aparte Apostille. Nederlandse notarissen willen deze alle documenten nog wel eens bundelen en van één Apostille voorzien.

Financiering

Financieringsmogelijkheden

Second Home Invest kan u geen financieel advies geven. Er is slechts een beperkt aantal banken die een financiering voor een tweede woning aanbieden. Het is dan vaak wel mogelijk om tot ca. 50 à 60% van de waarde van het onroerend goed te financieren. Financiering gebeurt in vrijwel alle gevallen door een Oostenrijkse bank, er zijn geen Nederlandse banken die een woning in Oostenrijk financieren. Wanneer u een financiering overweegt, dan kunnen wij u in contact brengen met banken die hierin gespecialiseerd zijn.

Aankoopkosten en fiscale informatie

Oostenrijkse aankoopkosten

Bij de aankoop van een tweede woning in Oostenrijk krijgt u te maken met 3 soorten aankoopkosten.

 1. Grunderwerbsteuer (overdrachtsbelasting): ca. 3,5% excl. BTW
 2. Grundbucheintragsungsgebühr (registratiekosten voor de inschrijving bij het kadaster): ca.1,1% excl. BTW
 3. Vetragserrichters gebühr (kosten voor de Oostenrijkse notaris en/of advocaat): ca 1,5% – 2% excl. BTW

Dit zijn de aankoopkosten exclusief eventuele financieringskosten voor een hypotheek.

Kosten en percentages zijn indicatief en onder voorbehoud van wijzigingen. Wij adviseren u om de actuele stand van zaken met betrekking tot wet en regelgeving altijd te checken voordat u besluit om tot aankoop over te gaan.

Fiscale informatie

Wanneer u een tweede woning in Oostenrijk koopt krijgt u, naast de eenmalige aankoopkosten, ook te maken met de fiscale zaken rondom het bezit van uw tweede woning. De Oostenrijkse Steuerberater (belastingadviseur) kan u inlichten over de fiscale zaken als onder andere:

 • belasting op verhuurinkomsten en de belastingvrije voet
 • aftrekposten als o.a.: hypotheekrente, afschrijving van de gebouw, afschrijving inventaris
 • belasting op de overwaarde van uw woning bij verkoop

Wanneer u uw woning gaat verhuren heeft u ook een Oostenrijks Btw-nummer nodig. De Steuerberater kan dit voor u regelen.

Op verzoek kunnen wij u in contact brengen met een Nederlands accountantskantoor die u met deze zaken kan begeleiden.

WERKWIJZE | Het kopen van een tweede huis is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Daarom is het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent en waar u allemaal mee te maken krijgt. Een duidelijk stappenplan geeft een inzicht in de te nemen stappen. 

button onze werkwijze

Algemene informatie over Oostenrijk

Winter

Oostenrijk staat bekend om zijn prima faciliteiten rondom de pistes; goede skiliften, uitstekende sneeuwkanonnen die skiën ook mogelijk maken bij iets mindere winterse omstandigheden, prima infrastructuur rondom de pistes en de vele après-ski mogelijkheden.

Zowel in het Salzburgerland als in Tirol zijn gletsjers waar bijna het hele jaar rond geskied kan worden. Het gebied dat loopt vanaf Fieberbrun,  Leogang naar Maria Alm zit in een zogenaamd sneeuw-log waardoor men vrijwel ieder jaar verzekerd is van voldoende sneeuw. Leogang sluit direct aan op het skigebied van Saalbach-Hinterglemm en beschikt over 270 km skipiste en behoort tot de top 5 skigebieden van Nederlandse vakantiegangers.

Zomer

Vanwege de centrale ligging in Europa, kent Oostenrijk milde, warme zomers met aangename avonden. Indien met houdt van een sportieve, uitdagende vakantie kan men in Oostenrijk goed terecht.

Zo kan men watervallen bezoeken, met een groep mensen raften door één van de vele rivieren, mountainbiken over de meest uitdagende fietsroutes, wandel een aantal dagen van berghut naar berghut en geniet van de fantastische alpenweides en vergezichten op de pittoreske dorpjes in de omgeving of bekijk de prachtige dalen van bovenaf door met een helikopter over de bergen en door de dalen te vliegen. Of u komt tot rust in één van de vele Thermen baden, of speel een rondje golf op één van de golfbanen in het gebied.

Bereikbaarheid

Oostenrijk is zowel met de auto als vliegtuig goed te bereiken. Omdat de afstanden relatief kort zijn is het zelfs aantrekkelijk om voor een aantal dagen op en neer te reizen naar uw vakantiewoning.

 • Per auto van Utrecht naar Oostenrijk is ongeveer 1000 km, ongeveer 10 uur rijden
 • Dagelijkse vluchten vanuit verschillende Europese luchthavens
 • Moderne vliegvelden in Salzburg, Innsbruck en München
 • Aantrekkelijke vluchten via low-cost-carriers                                                                                                                               

 

Een vakantiewoning kopen met Second Home Invest als uw adviseur

Veel van onze klanten hebben al jaren een droom, namelijk het investeren in een eigen vakantiehuis in Oostenrijk waar ze met met familie en vrienden graag naar toe gaan en waar ze trots op zijn. Ze willen hun vermogen graag spreiden en dit niet alleen op de bank laten renderen of beleggen op de beurs. Daarnaast profiteren ze met een vakantiehuis in Oostenrijk doordat ze zo besparen op hun vermogensrendementsheffing.
Onze klanten zijn vaak druk bezette mensen, hebben een verantwoordelijke baan en zijn in sommige gevallen veel van huis. Naast hun werk en hun drukke sociale leven en houden ze weinig tijd over om zich te verdiepen in het hele aankoopproces van een appartement in Oostenrijk.

Daarom helpen wij. Wij hebben al ruim 10 jaar ervaring in het begeleiden van mensen tijdens het aankoopproces van hun vakantiewoning in Oostenrijk en Portugal. Wij adviseren en begeleiden onze relaties van het begin tot het eind bij het verwezenlijken van deze droom. Dit doen wij door tijd voor u vrij te maken op het moment dat het u past. In veel gevallen betekent dit dat wij onze relaties in de avonduren bezoeken. Tijdens een persoonlijk gesprek inventariseren wij uw wensen en geven wij advies op maat. En ook na de oplevering van de vakantiewoning blijven wij graag in beeld voor vragen of advies.

Door onze persoonlijke aanpak heeft u maar één aanspreekpunt in Nederland die al uw zaken kan regelen. Wij kunnen u, indien nodig, in contact brengen met een advocaat, notaris en bank of andere experts die bekend zijn met onze projecten bij specifieke vragen.

De afgelopen 5 jaar hebben wij door een samenwerking met ontwikkelaar Kontour Vastgoed vele klanten succesvol begeleid naar hun vakantiewoning in Oostenrijk in de omgeving van Kaprun, Zell am See, Saalbach – Hinterglemm en Leogang.