Nieuwbouw vakantiewoning in Portugal

17 januari 2024

Droom je net als veel van onze klanten van het kopen van een vakantiehuis in Portugal? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Portugal heeft een heerlijk klimaat, de bevolking is hartelijk en spreekt over het algemeen prima Engels, het eten is er goed, in Portugal ervaar je nog rust en ruimte en de levenstandaard is aangenaam. Voor velen zijn dit goede redenen om te investeren in een vakantiewoning in Portugal.
Als de keuze voor Portugal is gemaakt, dan is één van de volgende vragen, wat voor type huis zoek je? Heb je een bestaande woning op het oog, koop je liever een klushuis of wil je juist een nieuwbouw vakantiewoning? Ieder type woning heeft zo zijn voor- en nadelen. Wij zetten graag voor je op een rij waarom wij denken dat een nieuwbouw vakantiehuis voordelen heeft ten opzichten van bestaande woningen.

De voordelen van een nieuwbouw vakantiehuis

Modern design

Nieuwbouwwoningen hebben het grote voordeel dat zij voldoen aan de hoogste bouwnormen. Dat wil zeggen dat ze goed geïsoleerd zijn en dat de bouwmaterialen van prima kwaliteit zijn. Daarnaast zijn ze binnen vaak ruim van opzet. In oude woningen zie je vaak veel kleine ruimtes die wat hokkerig aandoen. Nieuwbouw heeft grote open ruimtes en voldoen daarmee meer aan de wensen van de kopers.

Energie efficiënt

Doordat nieuwbouw moet voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van energiezuinigheid en milieucertificaten, zijn ze over het algemeen energie-efficiënt. De bouwtechnieken die worden gebruikt zorgen voor een goede isolatie, hierdoor vermindert de behoefte aan verwarmen en koelen. De energie labels van nieuwbouwwoningen in Portugal zijn hoog, net als in Nederland.
Oudere woningen zijn in Portugal vaak slecht geïsoleerd. Vaak vindt de bezichtiging van de woning plaats in de zomerperiode. In de winterperiode blijkt dan dat de woning vochtig en koud is.
Verder wordt er geregeld gebruik gemaakt van zonne-energie voor bijvoorbeeld het verwarmen van zwembaden.

Geen verborgen gebreken

Het nadeel van bestaande, oude huizen is dat ze verborgen gebreken kunnen hebben. Deze verborgen gebreken zijn vaak bij de aankoop niet gezien. Hierdoor kun je voor extra kosten komen te staan. Niet zelden is daardoor het geplande budget niet toereikend. Bij nieuwbouw komt normaliter geen verborgen gebreken voor. Mochten er na de oplevering toch nog zaken zijn die niet kloppen of kapot zijn, dan valt dit onder de garantie.

Garantie

De Portugese wetgeving verplicht een bouwgarantie van vijf jaar voor nieuwbouwconstructies. Dat betekent dat deze garantie er niet is voor bestaande woningen.

Waardeontwikkeling

Het vroegtijdig instappen in een nieuwbouw project heeft zo zijn voordelen. Je moet misschien wel lang wachten tot de oplevering, maar wij weten uit ervaring dat tijdens de bouw van nieuwbouwwoningen op resorts, de prijzen van de nog beschikbare woningen vaak omhoog gaan tijdens het bouwproces.

Aantrekkelijk voor verhuur

Een nieuwbouwwoning voldoet aan de hoogste eisen. Vaak zijn ze ruim en voorzien van luxe apparatuur. Als daarnaast de locatie goed is en veel toeristen trekt, is het zelfs mogelijk om je woning tijdens het hoogseizoen goed te verhuren.

De nadelen van de aankoop van een nieuwbouw vakantiehuis

Duurt langer tot oplevering

Het bouwen van een nieuwbouwhuis duurt eenvoudig gewoon langer dan de aankoop van een bestaande woning. Je hebt meer geduld nodig, tegelijkertijd is het proces van de bouw mooi om te kunnen volgen. Zodra de bouw is afgerond en de overdracht plaatsvindt, moet je er nog rekening mee houden dat de Portugese advocaat nog de Habitation License (woonvergunning) voor je moet aanvragen. Hier kan nog enkele weken overheen gaan.

Vergunningen kunnen lang duren

Het aanvragen van bouwvergunningen kan lang duren. In landen in Zuid-Europa is dit proces van aanvragen van vergunningen helaas een stuk bureaucratischer dan in Nederland. Mocht je een bestaande woning kopen waaraan nog veel geklust moet worden, dan kan het ook zijn dat je extra vergunningen nodig hebt. Laat je hierover goed voorlichten.

Voorstellingsvermogen, kopen vanaf papier

Het kopen van een nieuwbouwwoning is voor sommige mensen een lastig proces. In veel gevallen koop je een nieuwbouwwoning vanaf papier. Er zijn meestal wel computer animaties beschikbaar maar voor sommige kopers is het kunnen lezen van de tekeningen en het inschatten van ruimtes soms erg lastig.

Wanneer je geen haast hebt en de bouwperiode voor lief neemt dan heeft een nieuwbouwwoning over het algemeen meer voor- als nadelen.