Waarom vinden wij Spanje geschikt?

1 maart 2023

Droom jij al jaren van een vakantiewoning in het buitenland, maar vraag je je af waar je dat het beste kunt doen? Wij kunnen ons dat goed voorstellen. Het is ook niet niks om een vakantiehuis te kopen in het buitenland. Dat heb je vast nog niet vaker gedaan. Misschien vraag je je wel af waar je op moeten letten, waar je moet beginnen en waar je dat het beste kunt doen. Uiteraard hangt het land van je keuze af van je persoonlijke voorkeur. In dit blog vertellen we graag waarom we denken dat het een goede keuze is om te investeren in een vakantiehuis in Spanje. 

Klimaat: warme zomers, milde winters

De meest voor de hand liggende reden is natuurlijk het klimaat. Spanje heeft een Middellandse zeeklimaat met warme zomers en zachte winters. Een aantrekkelijk goed klimaat om het hele jaar door in te verblijven.

De zachte winters zorgen dat je in de herfst en wintermaanden met slechts een trui of dun jack naar buiten kunt. In vergelijking met Nederland nodigt dit Spaanse klimaat veel meer uit om buitenactiviteiten te blijven ondernemen. Het voordeel hiervan is dat je actiever blijft en de zon zorgt dat je meer vitamine D krijgt. Dat is weer gezond voor lijf en leden. Beide hebben ook een positief effect op je mentale gezondheid.

Mogelijkheid om te financieren

Het is mogelijk om een financiering aan te vragen bij een Spaanse hypotheekverstrekker. Je kunt in Spanje tot maximaal 70% van de taxatiewaarde financieren. Let op: de taxatiewaarde is vaak niet gelijk aan de aankoopwaarde. Hypotheekverstrekkers waarderen een woning vaak lager dan de aankoopprijs. Wij adviseren om niet meer dan 50% van de aankoopwaarde te financieren. De aankoopkosten en het interieur moet je altijd zelf betalen.

Termijnbetalingen via derdenrekening bij nieuwbouw

Voor nieuwbouwwoningen geldt dat er een goede kopersbescherming is. Als je een nieuwbouw vakantiewoning koopt, dan zul je deze net als in Nederland in termijnen betalen. Deze termijnen worden niet rechtstreeks aan de ontwikkelaar betaald, maar deze betalingen geschieden via een derdenrekening. Hiermee worden de kopers van het nieuwbouwhuis beschermd. Er wordt eerst gecontroleerd of dat wat is gebouwd is afgesproken, voordat de ontwikkelaar wordt betaald. De laatste termijn wordt betaald bij de notaris tijdens de overdracht.

Voor ieder wat wils

Spanje is zo groot en zo divers in haar regio’s en mogelijkheden dat er voor iedereen die zoekt, een passende woning te vinden is. Zoek je een woning direct aan één van de Costa’s? Langs de gehele kust vind je in Spanje appartementen en woningen bedoeld als vakantiehuis. Op bepaalde toeristische hotspots is er zoveel aanbod dat de authenticiteit van de betreffende plaats wel verloren gaat. Dat vinden wij wel jammer. Het voordeel van deze plekken is dat de prijzen lager liggen dan op meer exclusieve plekken.

De projectontwikkelaars met wie we samenwerken in Spanje realiseren resorts op unieke en rustiger locaties. Weliswaar zijn de prijzen vaak wat hoger, maar de woningen zijn exclusiever en je vindt er meer rust, natuur en luxere faciliteiten.

Binnen 2,5 uur vliegen naar Spanje

Spanje is heel goed te bereizen. Met de auto sta je binnen 2 dagen in de Noord-Spanje. Wil je meer naar Midden- of Zuid-Spanje? Dan biedt het vliegtuig de oplossing. Vanuit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vliegt Transavia iedere dag naar de verschillende bestemmingen in Spanje. Wil je toch de auto mee, omdat je meerdere weken of misschien zelfs wel maanden naar Spanje wilt? Ook dan zijn de zuidelijker regio’s goed met de auto goed te bereiken, alleen het duurt langer. De infrastructuur in Spanje is uitstekend, dus daar hoef je het niet om te laten.

Cultuur, historie en gastronomie

Naast het fantastische weer en de goede bereikbaarheid heeft Spanje ook veel te bieden op cultureel, historisch en gastronomisch gebied.

Door de eeuwen heen hebben de Feniciërs, de Romeinen, de Moren en de Habsburgers in Spanje geregeerd. De invloed van deze verschillende rijken vindt je nog steeds terug in het huidige Spanje. Denk aan de Romeinse opgravingen in Cartagena, Cordoba en Sevilla. Denk aan de Moorse invloeden in Grenada. Een bezoek aan het Alhambra in deze plaats is meer dan de moeite waard. Zo vind je van zuid naar noord overal nog historische gebouwen, opgravingen en architectuur.

Wat dacht je van de invloeden van een aantal grote Spaanse kunstenaars zoals Pablo Picasso, Francisco Goya en Salvador Dali.

Vergeet ook niet de Spaanse gastronomie. De gastronomie verschilt per regio. Door de bank genomen bestaan Spaanse gerechten veelal uit vis, vlees of schaaldieren. Dit wordt gegeten met rijst of aardappelen en veel groentes. Bij het koken en tijdens het eten gebruikt met veel olijfolie. Typische Spaanse gerechten die door toeristen veel gegeten worden zijn paella, tapas, Iberico ham en patatas brava, maar bezoek je een echt lokaal eethuis dan zul je zien dat de Spaanse keuken veel meer is dan dat alleen.

Vakantiehuis kopen in Spanje? Bekijk ons aanbod

Ben je meer op zoek naar de combinatie van goed weer, in de omgeving van de kust, maar buiten de drukke, toeristische plekken? Bekijk dan ons aanbod in Spanje.