Iedereen houdt van de Algarve

9 april 2019
Loule Algarve ombria Resort blog

Alla gillar Algarve – Iedereen houdt van de Algarve

Het middeleeuwse stadje Loulé in de authentieke Algarve

Dit artikel betreft een vrije vertaling van een Zweeds Blog van Gabriella Kvarnlöf. 
Het betreft een mooi artikel die heel goed de sfeer weergeeft van Ombria Resort en de omgeving waarin dit resort komt.

Loulé en haar Moorse invloeden

De zuidkust van Portugal heeft veel te bieden. Iets meer het binnenland in, tussen de glooiende heuvels en middeleeuwse dorpjes vind je de traditionelere Algarve. In het glooiende landschap ligt het middeleeuwse, slaperige stadje Loulé veilig ingebed. Het ligt op ongeveer 20 minuten rijden van de kust van de Algarve. Deze kuststreek staat bekend om zijn mooie stranden, de blauwe zee en imposante rotsen, maar ook om zijn vele toeristen. Ga je het binnenland in, naar bijvoorbeeld Loulé, dan zie je een authentieke Algarve, een platteland waar je het Portugese leven goed kunt ervaren.

Loulé is van oorsprong een Moorse stad, de Arabische kenmerken vind je overal terug. De Moren veroverden het gebed in de 7e eeuw en hebben het 500 jaar bestuurd, en dat is nog steeds te zien in bv de eetcultuur en de manier van leven, zegt Luzia de gids van de dag. Zo wordt er momenteel een oud hamambad uitgegraven dat onder een huis is gevonden.

Traditionele boerenmarkt

Tijdens de stadswandeling bereiken we de traditionele boerenmarkt in het centrum van Loulé. Op de oude kiezelstraten staan allerlei marktkramen met lokaal geteelde prei, geel en groene paprika,s mango’s en enorme tomaten in allerlei formaten. Niks geen slaperig stadje, het is een mengelmoes van mensen die trots zijn op hun verse vijgen, rijen worsten, gevuld met vlees van de Portugese varken porco preto, wiens dieet van wilde kruiden en eikels het vlees een kenmerkende rijke en nootachtige smaak geeft.

De lokale markt wordt iedere zaterdag gehouden rondom de Mercado Municipal in het centrum van Loulé, gebouwd in 1908 met 4 rode, door de Moren geïnspireerde koepels in elke hoek. In dit marktgebouw vindt men dagelijks de vers gevangen tijgergarnalen, oesters en zwaardvis op ijsbedden gepresenteerd.

Op een steenworp afstand van de markt ligt één van de gezelligste restaurants van Loulé, 11 da Villa. Onder het gewelfde bakstenen plafond geniet men van het nationale gerecht Bacalhau, gezouten en gedroogde kabeljauw.

Directe omgeving Loulé

Iets te noorden van Loulé midden tussen de bergen ligt een aansluiting op een 300 km lange wandelroute die zich uitstrekt vanaf de Atlantische Kust van de Algarve tot aan de Spaanse grens in het oosten. Ben je meer geïnteresseerd in een dagactiviteit, bezoek dan het natuurgebied Fonte Benémola. Hier kun je gebruik maken van gidsen die je rondleiden in dit natuurgebied.

Langs de paden vind je hier enorme aloë vera planten en geurige rozemarijnstruiken. Ook staan hier bomen met de zoete, kleine vrucht medroho. Deze ronde vruchten, die lijken op aardbeien, worden veel gebruikt in de sterke lokale brandewijn.

Waar Fonte Benémola stopt beginnen de weelderige groene valleien van Ombria Resort. De 18 holes golfbaan, ontworpen door Jorge Santana da Silva, is al gerealiseerd. Binnenkort zullen een clubhuis, fitness en jacuzzi worden toegevoegd.

Ombria Resort in de groene heuvels

Naast de 18 holes golfbaan komt het 5-sterren Viceroy Hotels en Resorts naar Ombria Resort en zullen er de komende jaren nog ongeveer 380 verschillende villa’s, appartementen en townhouses worden gebouwd. Julio Delgado, CEO van het resort vertelt dat de visie van Ombria is om een duurzaam resort te creëren dat past in het bestaande landschap. De materialen en thema’s zijn geïnspireerd op de omliggende traditionele bergdorpen. Ook komt er een gebied waar ze hun eigen biologische producten zullen verbouwen waar hotelgasten en huiseigenaren alles van kruiden tot fruit kunnen uitkiezen.

Naast de pluktuinen, komt er een eigen bijenvolk, een sterrenwacht maar ook zwembaden en restaurants. Dwars door de golfbaan en langs de huizen meandert een oud riviertje. De bomen en struiken die zijn geplant behoren van oorsprong in dit gebied. Je kunt het ontwerp zien als een soort landelijke luxe, vertelt Julio. Vanaf de heuvels kijk je over een kleine wijngaard Quinta da Tor dat wordt beheerd door  Mário Santos. Tegenwoordig is er een goede productie van witte wijn met duurzame druiven zegt Mario.

Het is een vrij nieuwe traditie om wijn te produceren in de Algarve, andere delen van Portugal staan meer bekend om hun wijnen. De machine die de flessen vult heb ik zelf gebouw verteld Mario en de flessen worden vervolgens met de hand gekurkt met kurk uit de Algarve. Ik houd van het kleinschalige leven hier in de authentieke Algarve zegt Mario uitkijkend over de velden met wijngaarden.

Link naar originele Zweedse Blog: Alla gillar Algarve 

Tags: Ombria Resort