Hypotheek voor een vakantiewoning in het buitenland: Wat je moet weten?

10 november 2023

Droom je van een vakantiewoning in het buitenland? Voordat je de koffers pakt en op zoek gaat naar die droomwoning, zijn er aantal zaken die je moet begrijpen over het verkrijgen van een hypotheek voor een tweede woning in het buitenland.
Een huis in het buitenland klinkt als een droom die uitkomt, maar de realiteit is dat het verkrijgen van een hypotheek voor deze tweede woning complex is en in Nederland beperkte mogelijkheden biedt. In dit blog informeren wij je over de uitdagingen van het financieren van je buitenlandse droomhuis.

Kan ik in Nederland een hypotheek voor een huis in het buitenland afsluiten?

In Nederland vrijwel onmogelijk om een hypotheek af te sluiten voor een huis in het buitenland dat je als hoofdverblijf wilt gebruiken. Nederlandse hypotheekverstrekkers verstrekken doorgaans alleen hypotheken voor eerste woningen in Nederland. Dit heeft te maken met het feit dat de bank een zekerheid nodig heeft in de vorm van het onderpand – in dit geval, je woning. Als je in Nederland je hypotheek niet kunt aflossen, kan de bank je woning als onderpand gebruiken. Voor een woning in het buitenland is dit echter niet mogelijk, en de juridische complexiteit in het buitenland maakt het voor banken te riskant.

Hypotheek bij een buitenlandse bank

Je kunt natuurlijk met je Nederlandse bank bespreken of je met de overwaarde van je huis in Nederland een vakantiewoning in het buitenland kunt financieren. Wat wij in de praktijk in de meeste gevallen tegenkomen is dat onze klanten die een hypotheek willen, een hypotheek afsluiten bij een buitenlandse bank. Indien je dat wilt kun je daarbij gebruik maken van ons netwerk. Wij kunnen je verwijzen naar een bank in Spanje of Portugal waar jij een hypotheek kunt afsluiten. Ook kunnen we je in contact brengen met enkele Nederlands sprekende tussenpersonen die met meerdere banken in contact staan. Houdt er rekening mee dat je tot maximaal 50 tot 60% van het onroerend goed kunt financieren.
Let op dat het afsluiten van een hypotheek in Portugal maar zeker in Spanje alleen mogelijk is bij aankoop. Wanneer een woning eenmaal in je bezit is, is het vrijwel onmogelijk om achteraf een hypotheek te vestigen op je vakantiewoning.

Maar wees op de hoogte van enkele potentiële uitdagingen:

  • Eigen vermogen: Een tweede woning in het buitenland moet voor een groot deel met eigen vermogen worden gefinancierd. Daarnaast moet je rekening houden met zaken als notariskosten en overdrachtsbelasting die niet gefinancierd kunnen worden.
  • Andere hypotheekvormen: Hypotheekproducten kunnen in het buitenland anders zijn dan in Nederland.
  • Overlijdensrisicoverzekering: Het kan verplicht zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten in het buitenland.
  • Leeftijdsgrens voor aflossing: Veelal vereisen buitenlandse banken dat de hypotheek is afgelost tegen of voor je zeventigste verjaardag.
  • Bijkomende kosten: Notariskosten en andere onkosten kunnen sterk variëren per land.
  • Documenten: Zorg dat je alle vereiste documenten correct aanlevert. Buitenlandse banken zijn soms kritisch op afwijkende dossiers.
  • De taal: Zorg dat je de taal van het land voldoende beheerst om de juridische verplichtingen te begrijpen of laat je bijstaan door iemand die de taal machtig is.

Laat je goed voorlichten

Het kopen van een vakantiewoning in het buitenland is niet onmogelijk, maar het vergt gedegen voorbereiding en advies. Hier zijn enkele zaken om te overwegen:

  • Nederlandse fiscus: Laat je bijstaan door een fiscalist die weet welke consequenties het heeft als je een woning in het buitenland hebt.
  • Advies: Raadpleeg altijd deskundigen, zoals financieel en juridisch adviseurs, die ervaring hebben met de regelgeving in het betreffende land.
  • Voorbereiding: Wees voorbereid op de taalbarrières, extra kosten, en mogelijke wijzigingen in hypotheekvormen.

Een huis in het buitenland kan een geweldige investering en een bron van plezier zijn, maar het is cruciaal om de financiële en juridische complexiteit goed te begrijpen voordat je je buitenlandse vakantiehuis koopt. Zo kan je de droom van een tweede thuis met vertrouwen tegemoetzien.