Heerlijk lunchen en dineren onder de Portugese zon

31 maart 2020
Heerlijk lunchen en dineren onder de Portugese zon

Tijdens onze zakelijke trips genieten we regelmatig van een heerlijke lunch of diner onder de Portugese zon. We houden van de lokale keuken, die in dit uitgestrekte land zeer gevarieerd is. Zo speelt in het noorden van Portugal gezouten en gerookt vlees een belangrijke rol, terwijl in het midden een stoofpotje met paling dé specialiteit is. Het zuiden staat vooral bekend om de lokale visgerechten zoals sardientjes, robola (zeebaars) of bacalhau (kabeljauw). Veel van deze authentieke, Portugese restaurants ontdekten we doordat we door onze lokale partners hier ontvangen werden. Uiteraard delen we onze kennis graag met u!

Typisch Portugese gerechten
In de Portugese keuken zijn veel invloeden te zien van hun rijke, koloniale verleden. Dat ziet u onder andere terug in de kruiden. Zo worden kruidnagels, pepertjes, kaneel en koriander veelvuldig gebruikt. De volgende typisch Portugese gerechten kunnen wij u zeker aanbevelen:

  • Bacalhau à Brás, een bekende schotel van gezouten kabeljauw, aardappels, roerei en ui
  • Açorda de marisco, een soep van brood, knoflook, olie, koriander en schelp- en schaaldieren
  • Frango à piri-piri, geroosterde kip met pepers, afkomstig uit de voormalige koloniën van Afrika
  • Sardinhas assadas, op houtskool gegrilde sardines
  • Coelho em vinho, konijn bereid in wijn en bekend in heel Portugal

Exclusieve wijnen
Wist u dat Portugal al vanaf het Romeinse Rijk bekend staat om zijn exclusieve wijnen? Eén van de oudste regio’s in Europa waar wijn wordt geproduceerd is de Douro Valley in Portugal. Dit gebied rondom de Douro rivier in de omgeving van Porto staat bekend om zijn geweldige Port. Portugal heeft één van de meest uiteenlopende druivensoorten ter wereld. Naast de Port zijn bijvoorbeeld ook de frisse, karakteristieke witte wijnen uit de Vinho Verde in het noorden van Portugal zeer geliefd. Evenals de volle, evenwichtige rode wijnen uit de wijnregio Bairrada.

Als wij in Portugal zijn horen wij geregeld dat de echte wijnliefhebber absoluut naar Portugal moet komen. Een populaire manier om kennis te maken met de diverse wijnen is door het volgen van wijnroutes. Op die manier kunt u bij verschillende wijnboerderijen in een bepaalde streek deel nemen aan een wijnproeverij. Zowel in het noorden van Portugal als in het zuiden en rondom Lissabon zijn meerdere wijnroutes te volgen. Wilt u hier meer over weten? Dan verwijzen wij u graag naar de volgende website https://catavino.net/tours/portugal/.

Goede restaurants
Al onze klanten die een tweede huis in Portugal bezitten, weten als geen ander hoe belangrijk de eetcultuur in dit gastvrije land is. Men neemt hier uitgebreid de tijd voor de lunch en het avondeten en de invulling hiervan is vaak het gesprek van de dag. Het is dan ook echt de moeite waard om tijdens uw verblijf in Portugal af en toe aan te schuiven in lokale restaurants waar de gerechten nog op de traditionele manier worden bereid. Al onze tips vindt u hier. Ook het Sardine Festival dat jaarlijks plaatsvindt in de oude wijken van Lissabon kunnen wij zeker aanbevelen. De vers gegrilde sardines, groene pepers, salades en gegrilde chouriço zijn echt heerlijk!

Let op: geregeld wordt u in een restaurant ontvangen met een plateau aan lekkere entrees op uw tafel. Wees u bewust dat het nuttigen van deze hapjes wel in rekening wordt gebracht, ook al heeft u er niet specifiek om gevraagd. Vaak staat dit in de menukaart aangegeven. Maar de entrees zijn zeker de moeite waard. Goede restaurants in Portugal zijn in de meeste gevallen heel betaalbaar. Bedenk wel dat u nog niet overal kunt pinnen, dus het is handig om cash geld mee te brengen.