Het Spaanse vaste land en de Spaanse eilanden omvatten samen meer dan 500.000 vierkante kilometer. Als een land zó groot is, waarom zouden we dan gaan waar iedereen naartoe gaat? Laat het massatoerisme achter je en ontdek de verborgen juweeltjes in het Spaanse binnenland.

Albarracín

De eerste parel is Albarracín, een kleurrijk dorpje, zo’n twee uur bij Valencia vandaan. De regio waar Albarracín ligt, heet Aragón; een naam die doet denken een langharige, woeste acteur in een middeleeuwse speelfilm. En eerlijk gezegd past Albarracín wel in dit plaatje thuis. Het dorp is namelijk een van de best bewaarde middeleeuwse dorpen van Spanje. Met zijn smalle straatjes, rode huisjes en grote stadsmuren waan je jezelf in een sprookje (of speelfilm).
Helemaal onontdekt is Albarracín niet; het dorp is meerdere keren uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Spanje.

Frigiliana

De regio Andalusië staat bekend om de talrijke witte dorpen. Frigiliana, gelegen in de provincie Málaga, is een van die witte dorpen. Woorden schieten tekort bij het beschrijven van dit plekje. Eigenlijk moet je de romantiek ervan voelen en de schoonheid van dit oorspronkelijk Moorse dorp met eigen ogen zien. De smalle, kronkelende straatjes en de witgekalkte huisjes met rode leien daken worden omringd door heuvels in verschillende tinten groen.

Valldemossa

Ook op de Spaanse eilanden zijn talloze verborgen juwelen te vinden. Op Mallorca steelt Valldemossa de show. Valldemossa is een charmant dorpje dat er een van een ansichtkaart kan zijn. Het ligt in een groene vallei, tussen de heuvels van Serra de Tramuntana. Het dorp zelf is minstens zo mooi als zijn omgeving, dankzij de pittoreske straatjes en historische architectuur.
Interessant aan Valldemossa is het prachtige klooster dat dateert uit de veertiende eeuw en waar componist Frédéric Chopin en schrijver George Sand ooit verbleven.

Masca

Een schitterend en onontdekt dorp op Tenerife is Masca. Het kleine dorpje ligt genesteld in het Teno-gebergte, aan de westkant van het eiland. Je bereikt Masca na een rit over kronkelende bergpassen, langs diepe ravijnen en steile hellingen. De afgelegen ligging van het dorp voorkomt massatoerisme en soms is dat heerlijk. Masca is rustig en ongerept.
Eenmaal aangekomen in Masca geniet je van schilderachtige straatjes, traditionele architectuur en lokale winkels. Vanuit het dorp heb je een adembenemend uitzicht op het gebergte, de steile kliffen en groene vegetatie.

Trujillo

Het interessante stadje Trujillo mag niet ontbreken in dit overzicht. Je vindt Trujillo in de regio Extremadura, aan de westkant van Spanje. De stad is gebouwd op een heuvel en het beste van Trujillo is het Moorse kasteel op de top van de heuvel. Het is een robuuste vesting met dikke, hoge muren en torens. Het kasteel heeft een groot aandeel in de rijke historie van de stad, waarin meerdere veroveringen centraal staan.
Leuk om te weten: de serie Game of Thrones heeft een aantal scènes opgenomen in Trujillo.

Barcena Mayor

De lijst sluiten we met het dorpje Barcena Mayor, in het noorden van Spanje. Barcena Mayor wordt gezien als een van de oudste en best bewaarde bergdorpen van Spanje. Nergens anders kun je de middeleeuwse architectuur zo goed bewonderen als in dit dorp. Een bezoek aan Barcena Mayor, met zijn traditionele stenen huizen met leistenen daken, de smalle geplaveide straatjes en pleinen, brengt je dan ook terug in de tijd.

Deze zes dorpen zijn een zeer kleine greep uit het aanbod van verborgen juweeltjes in het Spaanse binnenland. Elk dorp en elke stad heeft zijn eigen charme. Ga dus tijdens je volgende bezoek aan Spanje, eventueel in je eigen vakantiehuis van de gebaande paden af en ontdek deze fantastische plekken.