Feesten in Spanje: van La Tomatina tot carnaval op Tenerife

23 januari 2024

In de Spaanse cultuur zijn feesten niet weg te denken. Zowel op het vasteland als op de Balearen en de Canarische Eilanden hecht het merendeel van de bevolking veel waarde aan sociale interactie, en feesten bieden daarvoor een uitstekende gelegenheid. Tijdens de Spaanse feesten komen mensen samen om te genieten van elkaars gezelschap en natuurlijk om hun culturele erfgoed te vieren. Wat de belangrijkste feesten in Spanje zijn en waar ze gevierd worden, lees je in deze blog.

Semana Santa (Heilige week) in heel Spanje

Veel van de feesten in Spanje hebben diepe religieuze wortels en hebben iets van doen met een lokale heilige of historische gebeurtenis. Semana Santa is daar een voorbeeld van. Tijdens deze belangrijke ‘Heilige week’ voorafgaand aan Pasen zijn er overal in Spanje processies en ceremonies die het lijden, de dood en de opstanding van Jezus herdenken.
Bijzonder aan deze processies is de omvang ervan: honderden, soms duizenden mensen lopen mee. Er worden grote beelden (patroonheiligen) door de straten gedragen en er zijn indrukwekkende, haast dreigende dodenmarsen van grote groepen onherkenbare mensen (nazarenos) met een puntmasker op.

Feria de Abril in Sevilla

Het grootste volksfeest in Sevilla heet Feria de Abril en vindt twee weken na Semana Santa plaats. Tijdens dit uitbundige feest zijn er dag en nacht tal van activiteiten te doen en voorstellingen te bewonderen. Er zijn bijvoorbeeld paardenshows, optredens van flamencodansers, kermisattracties, ontzettend veel kraampjes waar je eten en drinken kunt halen en een spectaculaire vuurwerkshow.
Feria de Abril vindt plaats op een afgesloten terrein in Sevilla en wordt gezien als een van de meest traditionele en kleurrijke feesten in Spanje.

La Tomatina in Buñol

Dit toch wel bizarre feest is ook buiten Spaanse grenzen bekend. Misschien logisch, want hoeveel feesten zijn er waarbij je elkaar met eten bekogelt? In Buñol, een plaatsje dicht bij Valencia, doen ze dit met overrijpe tomaten. Van oorsprong deden alleen de inwoners dit elkaar aan, maar tegenwoordig komen duizenden liefhebbers jaarlijks op dit vrolijke festival af om mee te doen aan deze ‘tomatenoorlog’.

La Feria de Málaga

Het grote zomerfeest van Málaga heet La Feria de Málaga en duurt maar liefst een volle week. Het festival start met een ontzettend grote vuurwerkshow, gevolgd door een concert en elke dag een bruisend feest met veel dans (flamenco), stierenvechten en optredens van artiesten.
Tijdens de feria is het traditie om te kijken naar de optocht van paard-en-wagens. Deze rijden van het stadhuis naar de basiliek; de plek van de beschermheilige van de stad.

Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

Carnaval in Rio de Janeiro mag dan wereldberoemd zijn; de editie in Santa Cruz de Tenerife (de hoofdstad van Tenerife) mag er ook zijn. Volgens kenners is dit carnaval het grootste en meest swingende van heel Europa. Opvallend aan het feest is dat het zich vooral in de straten afspeelt. Duizenden mensen in bonte carnavalskleding dansen en zingen mee op de vooral Caribische muziek.
Er zijn een paar tradities tijdens het carnaval. Zo wordt er jaarlijks een carnavalskoningin gekozen en is er een gigantische parade (El Coso) op de voorlaatste dag.

De levendige feesten en festivals, met kleurrijke vieringen, muziek, dans en rituelen, zijn erg belangrijk in de Spaanse cultuur. Als je ooit de kans krijgt er een bij te wonen, grijp die dan met beide handen aan!