Economische en sociale impact Ombria Resort

25 april 2019
Ombria Resort Portugal Algarve artikel

Economische en sociale impact

Wat levert de komst van Ombria Resort naar de Algarve op?

Dit betreft een vrije vertaling van een Portugees artikel over de economische en sociale impact van Ombria Resort in de Algarve.

Belastinginkomsten

De Finse ontwikkelaar Pontos bouwt ten noorden van Loulé een luxe resort, Ombria Resort. Het resort zal naar verwachting een fiscale bijdrage vertegenwoordigen van meer dan 153 miljoen euro.

Volgens een studie van de universiteit van Algarve over de economische en sociale impact van Ombria Resort, zou het project 22,2 miljoen euro aan belastingen af moeten dragen aan de lokale overheden. Daarnaast zal het de centrale overheid zo’n 131 miljoen euro opleveren.

Bijna 3 decennia geleden kocht de Pontos groep 150 hectare grond van de gemeente Loulé. Dit stuk grond ligt tussen de dorpen Tor en Querenca. Het project Ombria resort startte in 2017. Het resort, waarvan het eerste deel naar verwachting in 2021 zal worden geopend, vertegenwoordigt een investering van meer dan 250 miljoen euro door Pontos.

Het resort omvat de bouw van een vijf-sterren hotelcomplex onder de naam Viceroy. Verder zijn er 3 woonlocaties waar in totaal zo’n 380 woningen komen, waaronder luxe villa’s, halfvrijstaande villa’s en appartementen. Tevens is er een 18 holes golfbaan en vele faciliteiten waaronder zwembaden, een wellness, restaurants maar ook een bijenvolk, biologische landbouw en een sterrenwacht. De ontwikkelaar streeft naar het creëren van een “duurzaam resort die open is voor de lokale gemeenschap”. Bekijk hier het aanbod.

Lokale werkgelegenheid

Dezelfde studie zegt ook dat er tijdens de bouw van het gehele resort gemiddeld 140 werknemers per jaar werkzaam zullen zijn met een piek van 570 werknemers in 2020. Vanaf 2021, wanneer de eerste fase van het resort waarschijnlijk in gebruik is  genomen, zal het aantal medewerkers naar een stabiel niveau van 300 werknemers per jaar gaan. Hiervan zal 15% hoogopgeleide professionals zijn.

Naast het creëren van werkgelegenheid hoopt Ombria Resort een resort te worden waar mensen zich willen graag willen vestigen vanwege de rust en de lage bevolkingsdichtheid.

Link naar originele Portugese artikel: Estado pode encaixar 153 milhoes em impostos com resort de luxo no Algarve

Tags: Ombria Resort