Duurzame visie Ombria Resort

7 januari 2020
Ombria resort duurzame visie

Hoe ziet de duurzame visie van Ombria Resort er in praktijk uit?

Portugal als duurzame toeristische bestemming

Afgelopen jaar tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties heeft António Guterres, Portugees Secretaris Generaal van de VN, de ambitieuze visie van Portugal uitgesproken om de meest duurzame toeristische bestemming van de wereld te worden.

De visie van het ‘new generation’ Ombria Resort past uitstekend in dat plaatje. Zowel tijdens de ontwikkeling en de bouw van het resort, maar ook als het resort straks in bedrijf is, is alles gericht op duurzaamheid. Ombria Resort zet zich in voor de ecologische, economische en sociaal-culturele waarden om daarmee anderen te inspireren en te zorgen voor het behoud van de unieke regio waarin Ombria Resort ligt.

Zo is er op het resort een low-impact geothermisch systeem dat op een veilige en schone manier energie gaat leveren. Dit is straks het grootse geothermische energiesysteem in Portugal.

Behoud van inheemse planten en bomen

Tijdens de bouw van het resort is er in overleg met verschillende overheden bepaalt welke bomen op het resort niet mochten wijken voor de aanleg van de golfbaan of de woningen. Om het authentieke landschap en het inheemse bos te behouden zijn na het afronden van de aanleg van de golfbaan en de infrastructuur nieuwe inheemse planten en bomen geplant om zo het bestaande ecosysteem te versterken. Zo zijn er o.a. verschillende schaarse soorten zoals de Portugese tijm of de Monchique eik aangeplant om hun overlevingskans te vergroten.

Zo zul je op Ombria Resort geen tropische palmbomen of andere uitheemse plantensoorten zien. Hier worden alleen maar planten en bomen gebruikt die horen in deze omgeving en die zich aangepast hebben aan het klimaat in de Algarve.
Een groot deel van het resort bestaat een bos. Dit bos blijft volledig onaangetast zodat o.a. de vleesmuizen kolonie die er huist geen last ondervindt van het resort.

Kurkoogst op Ombria Resort

Portugal is de grootste kurkproducent van de wereld. In heel Portugal en in de Algarve in het bijzonder vind je veel kurkbomen. De kurk die wordt geoogst op het resort wordt aangeboden aan de lokale markt. In de Algarve werken veel mensen in de kurkindustrie.
In bijgaande foto zie je João Tomás, hij woont in een dorpje in de buurt van Ombria Resort en werkt al 28 jaar in de kurksector en hij weet hoe waardevol de natuur is voor regio’s in het binnenland zoals Loulé. Hij was één van de mensen die op Ombria Resort hielp tijdens de kurkoogst afgelopen jaar.

Duurzame golfbaan

Ook bij het ontwerp en de aanleg van de 18 holes golfbaan is duurzaamheid een belangrijke factor geweest. Zo is er een grassoort gebruikt dat bestand is tegen het droge klimaat in de Algarve. Daarnaast is het irrigatiesysteem van de golfbaan zo intelligent afgesteld dat alleen die plekken die dat nodig zijn worden besproeid. Dit alles met als doel om zo weinig mogelijk water te gebruiken.

Dit is slechts een greep uit alle duurzame activiteiten op het resort. Het geeft een indruk van hoe Ombria Resort haar duurzame visie in praktijk brengt. Al dit soort duurzame acties dragen bij aan een duurzame en betere wereld.

Zou je wel eens willen weten hoe kurk nu geproduceerd wordt? In Sao Bras d’Aportel  in de buurt van Loulé kun je een rondleiding krijgen in een kurk fabriek. Bekijk hier de mogelijkheden bij de Eco Cork Factory.