Checklist bij aankoop vakantiehuis in Spanje

1 maart 2023

Elk jaar kopen tienduizenden buitenlanders een vakantiewoning in Spanje, Misschien is dit ook wel jouw grootste droom. Om te zorgen dat dit niet je grootste nachtmerrie wordt, willen wij je graag behoeden voor een aantal valkuilen waar je misschien zelf niet aan denkt.

1. Vraag een NIE nummer aan

Voor het kopen van een woning, auto, het aansluiten van nutsvoorzieningen en het betalen van je (onroerend goed)belasting ben je in Spanje verplicht om een ​​NIE nummer te hebben om deze transacties te regelen. Dit hebben NIE nummer is essentieel, zonder dit nummer kun je geen eigendomsakte en wettelijke overdracht ondertekenen.

Doe onderzoek naar de locatie

Het klinkt voor de hand liggend, maar toch benoemen we deze valkuil. Zorg dat je te allen tijde de locatie en omgeving van je vakantiewoning hebt bezocht. Check de eventuele mogelijkheden voor vervoer, zijn er bouwplannen in omgeving, wat is het geluidsniveau van de omliggende straten en huizen. 

Hoe ver is het naar het strand? Zijn er restaurants in de omgeving? Wil je een centrum met gezondheidszorg, supermarkt en andere winkels in de buurt?

2. Houd rekening met bijkomende kosten

Naast de aankoop van de vakantiewoning zelf krijg je te maken met éénmalige aankoopkosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten voor een advocaat en juridische kosten, makelaarsvergoedingen, overdrachtsbelasting, eigendomsakte belasting, kadaster kosten, en notariskosten. Indien jij ook een financiering nodig bent, zul je hier ook kosten voor maken. 

Daarnaast krijg je te maken met terugkerende kosten tijdens het bezit zoals je die in Nederland ook kent; gas, water licht, verzekeringen, regionale en lokale belastingen, reiskosten, resort kosten of kosten voor vereniging van eigenaren. 

3. Zorg dat je de contractuele verplichtingen begrijpt

Het aankopen van een Spaanse vakantiewoning doen de meeste mensen maar éénmaal in hun leven. Waarschijnlijk ben je de taal niet machtig, ben je niet bekend met de lokale wet- en regelgeving en ben je niet in staat om de gegevens in het contract volledig en goed te begrijpen. Wij adviseren daarom iedere klant om je in Spanje te laten begeleiden door een Spaanse advocaat. Een advocaat kan onderzoek doen naar het onroerend goed, zitten er nog schulden op, zijn er nog lopende erfeniskwesties, zijn alle eigenaren in beeld en is het pand legaal gebouwd en staat het geregistreerd? 

Een advocaat is in staat om dit allemaal voor jou uit te zoeken en jou alle contractuele verplichtingen toe te lichten. Dus bespaar niet op een goede advocaat.

4. Kun je de juiste hypotheek krijgen?

In Spanje zal een hypotheekverstrekker pas een hypotheekovereenkomst ondertekenen als jij een huis hebt gekocht. Daarom is het belangrijk om in het contract een bepaling op te nemen die jou de mogelijkheid biedt de overeenkomst te beëindigen indien je geen lening kunt krijgen.

In Spanje kun je tot ongeveer 50% van de aankoopwaarde financieren. Op internet zul je geregeld tegenkomen dat je tot 70% kunt financieren, maar het is goed je te realiseren dat dit 70% van de taxatiewaarde van de woning is. De taxatiewaarde van de bank is niet altijd gelijk aan de verkoopprijs, maar kan daar namelijk ook onder liggen. 

5. Zoek professionele hulp

Om te voorkomen dat je tijdens het aankoopproces van wat jouw droomwoning moet worden, de moed verliest en bang bent dat zaken niet kloppen, adviseren wij om je door een betrouwbare partij van a tot Z te laten begeleiden.

Al meer dan 10 jaar begeleiden wij onze kopers bij de aankoop van buitenlands onroerend goed. Ooit gestart in Portugal, daarna ook in Oostenrijk en nu in Spanje. Als je via Second Home Invest een woning aankoopt op één van de resorts waar wij voor bemiddelen, dan maak je zonder extra kosten gebruik van ons deskundigheid, begeleiding in Nederland en kun je van ons betrouwbare netwerk van specialisten gebruik maken.

Benieuwd naar de vakantiewoningen in ons portfolio? Bekijk hier ons totale aanbod in Spanje.