Alles wat je moet weten over Catalonië

9 december 2023

De regio Catalonië bevindt zich in het noordoosten van Spanje. Vanwege de afstand en veelzijdigheid is de regio erg populair onder vakantiegangers uit – onder meer – Nederland. De kust is er prachtig, de steden zijn bruisend. Er is een nationaal park, een natuurreservaat en de regio heeft een unieke en boeiende cultuur.

Taal en cultuur

Rij je bij Frankrijk de grens over, dan kom je in Catalonië. De hoofdstad van deze regio is Barcelona. In Catalonië zijn vier provincies en 41 streken. Inwoners van Catalonië spreken Spaans of Catalaans. Op straat wordt meestal Catalaans gesproken, behalve in de wereldstad Barcelona; daar overheerst het Spaans.
Catalanen zijn een trots volk. Ze hebben een eigen volkslied (Els Segadors) en een eigen vlag (la senyera). Deze vlag met rode en gele horizontale strepen zal je op veel plekken aantreffen.
Er zijn ook een paar tradities die de Catalanen graag in ere houden. Zo viert men elk jaar op 23 april het feest Sant Jordi. Hoewel dit geen officiële feestdag is, gaan talloze mensen de straat op. De vrouwen met een roos en de mannen met een boek.
Een opmerkelijke traditie vinden wij toch wel die van de castellers. Als je dit ooit tegenkomt, weet je niet wat je ziet. Bij deze traditie bouwt men een piramide van mensen. Het hoogste niveau dat ooit bereikt is, is die van tien mensen op elkaar.

De kust van Catalonië

De oogverblindend mooie kust is wat veel toeristen trekt naar dit deel van Spanje. De kustlijn is wel 580 kilometer lang en kent beroemde stranden, zoals de Costa Brava, de Costa Dorada, de Costa del Maresme en de Costa del Garraf. Sommige stranden zijn goudgeel en omringd door palmen, andere zijn ruig door de rode rotspartijen en kennen afgelegen baaitjes.
Veel van de zandstranden in Catalonië hebben de Blauwe Vlag. Dat betekent dat het strand schoon en veilig is.
Aan de stranden vind je de alom bekende kustplaatsen, zoals Lloret de Mar, Blanes, Salou en Miama Playa. Zeker in de zomermaanden maken talloze toeristen de kust van Catalonië tot een sfeervol feestje.

Barcelona, Girona en Tarragona

Het indrukwekkende Barcelona is met recht de hoofdstad van Catalonië. De mooie stad trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Barcelona is groot genoeg om er meerdere dagen rond te lopen om alle bezienswaardigheden te bekijken. Vele daarvan staan overigens op de UNESCO Werelderfgoedlijst, zoals Park Güell, Casa Mila en de Sagrada Familia.
Catalonië kent nog een paar steden die een bezoek waard zijn. Zoals Girona (of in het Spaans ‘Gerona’), in het noorden van de regio. Door deze stad lopen twee rivieren, waarvan er een zo bepalend is, dat vrijwel elke toerist er een foto van maakt: de gekleurde huizen hangen namelijk boven de rivier. Girona heeft daarnaast een grote kathedraal, stadsmuren die je nog kunt trotseren en een knusse en sfeervolle Joodse wijk.
Ook de stad Tarragona is een plaatje. Het is er veel minder druk dan in Barcelona, en dat kan ook wel eens lekker zijn. In Tarragona vind je interessante overblijfselen uit Romeinse tijd, zoals een amfitheater met wel vijftienduizend zitplekken, een goed bewaard aquaduct en een deel van de oorspronkelijke stadsmuren.

Schitterende natuur

Naast een fraaie kust vind je in Catalonië nog veel meer pareltjes van de natuur. De diversiteit aan flora, fauna en landschappen maakt Catalonië tot een ideale plek voor natuurliefhebbers.
In het noordoosten, tegen de grens, strekken de Catalaanse Pyreneeën zich uit over een lengte van 250 kilometer. Hier ontdek je alles wat je niet in de levendige hoofdstad en op de gouden stranden vindt: groende weides, vulkanische rotsformaties, hoge bergtoppen, rivierdelta’s en eeuwenoude bergdorpen waar het tempo een stuk lager ligt dan aan de kust.
Daarnaast heeft Catalonië meerdere natuurparken en -reservaten. Zo vind je aan de rand van de Pyreneeën een uitgedoofd vulkaangebied en niet ver bij Barcelona vandaan bevindt zich het natuurpark Montserrat. Je kunt hier heerlijk wandelen en je laten imponeren door de grillige rotsen, groene bergen en het opvallende Benedictijnse klooster.
In de magnifieke natuur van Catalonië kun je honderden vogelsoorten en meer dan vijftienhonderd plantensoorten ontdekken.

Wanneer ga jij de aantrekkelijke en gevarieerde regio Catalonië ontdekken?