Cacela Velha: een lieflijk plaatsje dicht bij Ria Formosa

2 februari 2024

De natuurlijke schoonheden van Portugal brengen de meeste toeristen het hoofd op hol. Van dramatische kliffen aan de kust tot uitgestrekte valleien en glooiende heuvels met gouden graanvelden in het binnenland: het is niet lastig om verliefd te worden op Portugal. Wat wij vooral zo waarderen aan het land is dat de schitterende natuur regelmatig onderbroken wordt door prachtige dorpen en stadjes. Een daarvan is Cacela Velha. Dit dorpje is niet groot maar biedt alles wat je zoekt: het mooiste uitzicht van de Algarve en historische charme.

De boeiende cultuur en historie

De geschiedenis van het pittoreske Cacela Velha gaat ver terug. Het is altijd een uitdaging om de exacte leeftijd van een historisch plaatsje vast te stellen, maar men gaat ervan uit dat de historie teruggaat tot zeker de middeleeuwen. Gezien de ligging van Cacela Velha is dit best logisch. Het dorp is gevestigd op een heuvel aan de kust; een strategische ligging. Niemand kon het dorp ongezien bereiken.
De historische gebouwen, traditionele witgekalkte huizen en de smalle geplaveide straatjes maken Cacela Velha tot een fijne maar ook boeiende bestemming.

De historische kerk

Sommige bouwwerken zijn nog interessanter dan andere, zoals de kerk Igreja Matriz de Cacela Velha. Deze kerk is in de zestiende eeuw gebouwd op de resten van een andere kerk. Niet alles is meer origineel, want door de grote aardbeving in 1755 werd een deel ervan verwoest en later weer herbouwd. De kerk is van binnen en van buiten werkelijk een plaatje.
Direct achter de kerk bevindt zich het strand met het prachtige uitzicht op de Atlantische Oceaan en het natuurgebied Ria Formosa.

Het imponerende fort

Een andere bezienswaardigheid is het fort van Cacela Velha, ofwel Fortaleza de Cacela Velha. Ook deze kent een lange geschiedenis. Door de eeuwen heen is het bouwwerk aangepast of gerenoveerd, maar men vermoedt dat het fort het levenslicht zag tussen de achtste en dertiende eeuw. In die tijd was het Iberisch schiereiland in Moorse handen.
Net als andere militaire objecten in die tijd is het fort, met verdedigingsmuren, bastions en torens, eenvoudig en robuust.

Het panoramische uitzicht

Je zal niet de enige zijn die meent dat je vanuit Cacela Velha het mooiste uitzicht hebt van de hele Algarve. Je ziet het natuurgebied Ria Formosa, met daarachter het diepe blauw van de Atlantische Oceaan. Bij eb worden er zandbanken en eilandjes zichtbaar, die snel daarna bevolkt worden door watervogels.
Cacela Velha is niet groot; in een uur kun je de stad van voor tot achter gezien hebben. Het is aan te raden om daarna of daarvoor Ria Formosa te bezoeken. Dit uitgestrekte lagunegebied is wel zestig kilometer lang. Het drasland, de zoutpannen en eilandjes zijn het onderkomen van talloze dieren. Je kunt er flamingo’s, lepelaars, steltlopers en tal van verschillende eenden en anders vogels spotten. Ook zijn er veel vissen, schelp- en weekdieren, schildpadden, reptielen en amfibieën. Zelfs dolfijnen en otters laten zich soms in Ria Formosa zien.