Het belang van goede ligging van je vakantiewoning

24 november 2023

In de vastgoedwereld is er een aloude uitdrukking die nog steeds van toepassing is: “Locatie, locatie, locatie.” Als je overweegt om een vakantiewoning te kopen, dan is het bepalen van de juiste locatie essentieel. Maar wat houdt de juiste ligging in, en waar moet deze aan voldoen? Het antwoord hangt grotendeels af van het doel waarvoor je de vakantiewoning koopt. Laten we de verschillende scenario’s bekijken:

Een vakantiewoning puur voor eigen gebruik

Als jouw vakantiewoning primair bedoeld is voor eigen gebruik of om af en toe familie en vrienden te ontvangen, dan draait alles om jouw persoonlijke voorkeuren en wensen. Hier zijn enkele overwegingen:

  • Omgeving en omgevingsvoorkeuren: Denk na over de omgeving waarin je wilt verblijven. Houd je van rust en natuur, of ben je meer een persoon die graag actief is, zoals wandelen en fietsen? Wil je de mogelijkheid hebben om een sociaal leven op te bouwen en in welke periode van het jaar denk je dat je het meeste in je vakantiewoning zult zijn?
  • Nabijheid tot voorzieningen: Overweeg welke voorzieningen je graag in de buurt wilt hebben. Is het belangrijk om een supermarkt, restaurants en winkels binnen handbereik te hebben? De afstand tot deze faciliteiten kan van invloed zijn op je keuze.
  • Reisafstand: Bedenk hoe ver je bereid bent te reizen naar je vakantiewoning. Een te lange reis kan het genot van een vakantie verminderen, dus dit is een belangrijke overweging. Wil je reizen met het vliegtuig of juist me eigen vervoer. Dat kan ook van belang zijn voor familie en vrienden die af en toe misschien eens langs willen komen.

Vakantiewoning met verhuurpotentieel

Voor velen is het bezitten van een vakantiewoning niet alleen voor persoonlijke genot, maar ook een investering om extra inkomsten te genereren door middel van verhuur. Als je je vakantiewoning wilt aanbieden voor verhuur, zijn er specifieke overwegingen:

  • Goede bereikbaarheid: Een goede bereikbaarheid is cruciaal. Potentiële huurders zullen de voorkeur geven aan een vakantiewoning die gemakkelijk te bereiken is, vooral als ze van ver komen. De meeste gasten zijn bereid om maximaal 1 uur te reizen vanaf de luchthaven.
  • Voorzieningen in de buurt: Zorg ervoor dat er voldoende voorzieningen in de buurt zijn, zoals supermarkten, restaurants en winkels. Dit maakt je vakantiewoning aantrekkelijker voor huurders, omdat ze toegang hebben tot alles wat ze nodig hebben.
  • Activiteiten en toeristische aantrekkingskracht: Overweeg welke activiteiten er in de omgeving te doen zijn. Denk aan bezienswaardigheden, stranden, bergen, musea, en andere attracties. Een bruisende omgeving trekt meer toeristen aan en vergroot de verhuurmogelijkheden.
  • Seizoen: Het is natuurlijk een open deur, maar plekken waar in het hoogseizoen veel toeristen komen, zijn voor de verhuur een betere locatie. Dat wil niet zeggen dat een rustiger omgeving niet aantrekkelijk zou zijn. Er zijn er voldoende toeristen die juist niet in de drukke toeristische plaatsen willen zitten en juist op zoek zijn naar een rustiger en natuurlijker omgeving. Echter je zult dan wellicht meer je best moeten doen om deze gasten via de juiste wegen te bereiken.

In beide gevallen is het duidelijk dat de locatie een sleutelrol speelt bij de aankoop van een vakantiewoning. Het is belangrijk om je doelstellingen en persoonlijke voorkeuren duidelijk te definiëren voordat je begint met zoeken. Met de juiste ligging zal je vakantiewoning niet alleen een slimme investering zijn, maar ook een plek voor jarenlang plezier. Dus, onthoud: bij het kiezen van een vakantiewoning gaat het dus nog steeds om locatie, locatie, locatie.

Ligging van de vakantiewoningen in ons portfolio

De vakantiewoningen in ons portfolio liggen in alle gevallen op golfresorts of kleinschalige domeinen. Het gaat altijd om nieuwbouwwoningen, gebouwd volgens de laatste bouwvoorschriften waarbij het beheer, onderhoud en eventuele verhuur altijd geregeld is.
De woningen op de kleinschalige domeinen liggen in vrijwel alle gevallen in de buurt van een dorpskern met restaurants, shops en winkels. De ligging is van deze woningen is aantrekkelijk zowel voor eigen gebruik als voor verhuur.
De voordelen van de vakantiewoningen op de golfresorts zijn zeer gevarieerd: voorzieningen zijn binnen handbereik, sportfaciliteiten van topklasse, een veilige omgeving, beheer, onderhoud en eventueel verhuur zijn allemaal te regelen op het resort en het onderhoud van openbare ruimtes en openbaar groen zijn goed geregeld. Hierdoor blijft de waarde en aantrekkelijkheid van je woning behouden.