Een vergelijking van de Spaanse eilandparadijzen

25 januari 2024

De Spaanse eilanden: niet ver weg, wél adembenemend mooi en aangenaam warm. Vanuit Nederland vliegen we in een wip naar ze toe en hebben dan de vakantie van ons leven.
Maar voor welk eiland kies je? En is dat er een van de Balearen of van de Canarische Eilanden? In deze blog gaan we de verschillende eilandparadijzen van Spanje met elkaar vergelijken. Zo kun jij weloverwogen kiezen wat de bestemming van jouw eerstvolgende vakantie is.

Welke eilanden horen bij welke eilandengroep?

Spanje kent twee eilandengroepen: de Balearen en de Canarische Eilanden.

De Balearen

De Balearen bevinden zich in de Middellandse Zee, aan de oostkant van het Spaanse vasteland. De belangrijkste eilanden zijn: Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. Ook een paar kleinere eilanden behoren tot de Balearen: Cabrera, Espalmador, Aire en Dragonera.
De eilanden aan de westkant van de Balearen worden ook wel de ‘Pijnboomeilanden’ genoemd. Ibiza en Formentera vallen daaronder. De eilanden aan de oostkant heten ook wel de ‘Gymnesen’.

De Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden liggen veel zuidelijker, ter hoogte van Marokko en zo’n 100 tot 450 kilometer bij de kust vandaan. Deze eilandengroep is ontstaan door vulkanisme. Er zijn zeven grote eilanden: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro.

Waarom kiezen voor de Balearen?

Klimaat
Je mag ervan uitgaan dat het ’s zomers heerlijk weer is op de eilanden van de Balearen. Dankzij het Mediterrane klimaat zijn de zomers warm en droog. Het is er dan zo’n 29 graden. In de winter kan het 18 graden worden: erg mild vergeleken met de Nederlandse winters. En je bent er al na ongeveer twee en een half uur vliegen.
Op Mallorca, het grootste eiland van deze eilandengroep, valt overigens iets meer neerslag dan op de andere eilanden.

Natuur
Hoewel veel mensen de Balearen bezoeken vanwege de warme zon, helderblauwe zee en witte stranden, moeten we de gevarieerde natuur niet vergeten. Zo heeft Mallorca in het noordwesten het Tramuntana-gebergte; een indrukwekkende bergformatie die geliefd is bij onder meer wielrenners. Ook Menorca kent heuvelachtige gebieden.
De natuur op Ibiza is ook werkelijk fantastisch. De prachtige natuurgebieden en -reservaten nodigen uit voor fijne wandelingen. Opvallend zijn de vele pijnbomen (vandaar ook de naam ‘Pijnboomeiland’).

Taal en cultuur
Op de Balearen wordt Catalaans en Spaans gesproken. Vanwege de ligging is de cultuur van de Balearen sterk beïnvloed door het Spaanse vasteland en andere mediterrane culturen. Het nachtleven is er bruisend en er zijn tal van historische bezienswaardigheden.

Toerisme
Vooral Ibiza en Mallorca zijn razend populaire bestemmingen. De stranden, de resorts en de uitgaansgelegenheden trekken tal van (voornamelijk) jongeren en jongvolwassenen.

Waarom kiezen voor de Canarische Eilanden?

Klimaat
De Canarische Eilanden hebben een subtropisch klimaat. Het hele jaar door is de temperatuur bijna hetzelfde: in de winter is het er warmer dan op het vasteland van Spanje, in de zomer is het er koeler dan langs de Spaanse stranden. Om die reden worden de eilanden ook wel ‘eilanden van de eeuwige lente’ genoemd.

Natuur
Het landschap van de Canarische Eilanden is opvallend en dat komt door de vulkanische oorsprong van de eilanden. Je vindt er kraters, lavavelden en andere vulkanische formaties. Op Tenerife is zelfs een actieve vulkaan: El Teide. Dit is tevens de hoogste berg van Spanje. Door het vulkanisme zijn sommige stranden zwart, maar er zijn ook zeker gouden zandstranden.
El Teide mag dan het meest opvallend zijn; er zijn nog een paar indrukwekkende bergketens en diepe ravijnen. En net als op de Balearen zijn er ook op de Canarische Eilanden bosrijke gebieden.
Wat de Canarische Eilanden extra bijzonder maakt, is de endemische flora en fauna: dit zijn planten en dieren die nergens anders op aarde voorkomen, zoals de Canarische den, de Canarische dadelpalm en de Canarische hagedis.

Taal en cultuur
Op de Canarische Eilanden is Spaans de officiële taal. Op sommige eilanden spreekt een enkeling een bijna uitgestorven Berberse taal, het Guanche.
Omdat de Canarische Eilanden zo dicht bij Afrika liggen, zal je hier zeker Afrikaanse invloeden ontdekken, maar ook Latijns-Amerikaanse en natuurlijk Spaanse invloeden. Een boeiende mix die ervoor zorgt dat elk eiland eigen tradities en feesten kent. Ook de geschiedenis van elk van deze ‘vulkaaneilanden’ is erg interessant.

Toerisme
Alle grote eilanden zijn ontzettend populair onder vakantiegangers, maar Tenerife (zo’n zes miljoen toeristen per jaar) en Gran Canaria (ongeveer vijf miljoen toeristen per jaar) staan bovenaan de lijst. De stranden en vulkanische landschappen, maar ook de toeristische voorzieningen, maken deze eilanden tot een gewilde bestemming.

Eerlijk is eerlijk: alle Spaanse eilanden zijn mooi. Elk eiland heeft eigen unieke kenmerken. Je kunt dus eigenlijk geen verkeerde keus maken. We zijn benieuwd voor welke eilandengroep jij gaat kiezen!