De magische architectuur van Gaudí: een ontdekkingstocht door Barcelona

7 februari 2024

Iedereen weet het: als je naar Barcelona gaat is dat niet alleen vanwege het mooie weer, het strand en Camp Nou, maar ook omdat je overal in deze wereldstad de opvallende werken van Gaudí kunt bewonderen. Antoni Gaudí, de beroemde architect, werd in 1852 geboren in Reus (Catalonië) en bracht het grootste deel van zijn leven door in Barcelona.
De invloed van Gaudí heeft een stempel gedrukt op de architectuur van Barcelona. En als je er ooit bent geweest, weet je waarom: zijn bouwwerken vallen op door hun levendige kleuren, organische vormen en mozaïeken. De meeste zijn toeristische trekpleisters geworden.
We nemen je mee op ontdekkingstocht door Barcelona; dit zijn de magische werken van Gaudí.

Sagrada Família

Met stip op een staat de Sagrada Família; een waar meesterwerk van Gaudí. De imponerende, hoge torens van de basiliek springen meteen in het oog. De bouw ervan begon in 1882 en de kerk is nog steeds niet af. De reden voor de vertraging is geldgebrek en daarna de coronapandemie. Maar hoewel de bouw niet voltooid is, zijn bezoekers welkom. Je kunt er zelfs het graf van de meester zelf bezoeken.

Park Güell

Op plek twee, maar nét onder die prachtige basiliek, staat Park Güell. Dit is geen kerk of ander gebouw, maar een enorm park. Of eigenlijk een soort parkcomplex. Het was de bedoeling dat het een woonwijk zou worden met tuinen en enkele tientallen huizen, maar uiteindelijk zijn er maar twee woningen gebouwd. In een ervan woonde Gaudí zelf, zo’n twintig jaar lang. Tegenwoordig is dit een Gaudí-museum.
Het park, gebouwd tussen 1900 en 1914, is een fijne plek om even te ontsnappen aan de drukte van Barcelona. Loop erdoorheen, zit op de enorm lange mozaïeken bank en ontdek de zuilengalerij en alle trappetjes en hoekjes.

Casa Batlló

Ook zo’n prachtig bouwwerk is Casa Batlló. Gaudí kreeg de opdracht om dit herenhuis te verbouwen en maakte er (van 1904 tot 1906) een modernistisch hoogstandje van met zeer opvallende vormen. En dankzij de zoete kleuren lijkt het zo uit een sprookje te komen.
Blijf vooral niet buiten staan, want je mag dit magische huis van binnen ontdekken. En geloof ons; van binnen is Casa Batlló misschien nóg wel prachtiger…

Casa Milà (La Pedrera)

Een paar honderd meter bij Casa Batlló vandaan staat Casa Milà (1906 – 1912). Dit gebouw wordt ook wel La Pedrera genoemd. Het is misschien minder kleurrijk dan Casa Batlló maar door zijn omvang, organische vormen en golvende gevel minstens zo indrukwekkend. Casa Milà wordt door kenners zelfs een modernistisch meesterwerk genoemd.
Boeiend aan Casa Milà is dat het vrij is van dragende muren, waardoor de ruimtes flexibel ingedeeld kunnen worden.

Casa Vicens

Misschien iets minder bekend is Casa Vicens. Dit huis was Gaudí’s eerste grote opdracht. Hij bouwde dit tussen 1883 en 1889. Met de kennis van nu en nadat je de andere architectonische hoogstandjes van Gaudí gezien hebt, is het extra bijzonder om dit vroegere werk te bekijken. Toen al was zijn kenmerkende stijl te zien.

Palau Güell

Tussen 1886 en 1890 bouwde Gaudí een donker paleis genaamd Palau Güell. Hij kreeg de opdracht van de rijke industrieel Eusebi Güell, die tevens zijn beschermheer was (én opdrachtgever van Park Güell). Misschien is het paleis minder bekend, maar absoluut de moeite van het bezoeken waard. De kleuren, mozaïeken en fantasievolle vormen zijn ook in deze architectuur te zien.

Met deze zes topstukken zijn we er nog niet; de lijst is nog langer. Zo is er nog Bellesguard, een woonhuis dat Gaudí ontwierp en bouwde tussen 1900 en 1909. En tussen 1888 en 1889 bouwde Gaudí een schoolgebouw; Colegio de las Teresianas. Opvallend aan deze school is de soberheid van de architectuur. Maar dat was dan ook de opdracht die hij kreeg.
Ben je klaar met je ontdekkingstocht door Barcelona, dan vind je net buiten de stad een ander meesterwerk van Gaudí: een industrieel dorp met de naam Colònia Güell. Daar ontwierp hij ook een crypte als onderdeel van het kerkcomplex in dit dorp.