5 redenen waarom Portugal zo’n aantrekkelijk land is om te verblijven 

7 november 2022

De lezers van Condé Nest Traveller hebben de 10 vriendelijkste landen in Europa gekozen. Wij, Nederlanders staan op een mooie 8e plaats. De Portugezen doen het een stukje beter; zij staan op een welverdiende 2e plek. Bron: https://www.cntraveller.com/gallery/friendliest-countries-in-europe?fbclid=IwAR0Mwi3Lg_IuMWi7iHEVQybUzydissC5cSC-hIlt1d9Z5YCJDmkIoUgd9xU 

 

Doordat wij al jaren in Portugal komen, weten wij allang dat de Portugezen bijzonder vriendelijke en hartelijke mensen zijn. Dit krijgen we ook vaak teruggekoppeld van onze relaties die een bezichtiging hebben gedaan bij één van de projecten in Portugal. 

 

Het is natuurlijk leuk om een mooie vakantiewoning te gaan bezichtigen en het is ook belangrijk om je uitgebreid te laten informeren over het rendement, de fiscale voordelen en financieringsmogelijkheden, maar uiteindelijk blijkt dat ook andere, minder rationele, zaken een belangrijke factor spelen bij de aankoop van een vakantiewoning.

 

5 belangrijke zaken die ook een belangrijke rol spelen bij de keuze voor Portugal zijn

 

  1. Vriendelijke bevolking
  2. Één van de minst dichtbevolkte gebieden van Europa
  3. 300 dagen zon per jaar
  4. Top 6 veiligste landen in de wereld (Global Peace Index)
  5. Goed bereikbaar via de luchthavens in Faro, Lissabon en Porto

 

  1. Vriendelijke bevolking

Over het algemeen is de Portugese bevolking bijzonder vriendelijk, beleefd en erg gastvrij. Er is geen spoor van arrogantie, gebrek aan respect voor toeristen en weinig racisme. 

Daarnaast zijn de Portugezen beleefd en erg bescheiden. De uitdrukking “com licença” wordt in bijna elke situatie gebruikt. Het betekent ‘excuseer me’, en ze gebruiken het echt veel in Portugal: als je een huis binnengaat, als je ergens heen wilt maar iemand staat je in de weg, als je geld aanneemt van iemand (bijvoorbeeld als kassière in een winkel). Ondanks dat mensen beleefd met elkaar omgaan, zijn veel formele relaties eigenlijk vrij informeel. 

 

  1. Eén van de minst dichtbevolkte gebieden van Europa

Portugal is één van de minst dichtbevolkte landen in Europa. Er wonen slechts 10 miljoen mensen in Portugal terwijl het land 4 keer zo groot is als Nederland. De meeste inwoners wonen in de grote steden Lissabon en Porto. De Portugese Algarve heeft slechts 250.000 inwoners in een gebied dat iets kleiner is dan de provincies Gelderland en Utrecht samen. 

 

  1. 300 dagen zon per jaar

Portugal heeft een aangenaam klimaat en in de meeste gebieden is het jaarrond fijn om er te verblijven. Met name in de lente en de herfst is het er aangenaam. In deze periodes zijn de temperaturen in heel Portugal erg prettig en liggen tussen de 18°C en 25°C. ’s Avonds koelt het iets af, maar je kunt nog steeds lekker buiten op je terras zitten en genieten. Met name in  juli en augustus (hoogseizoen) kan het behoorlijk warm worden; temperaturen van boven de 30°C zijn geen uitzondering in het gebied tussen de Algarve en Lissabon. Door een zeebriesje is de warmte langs de kustlijn goed te verdragen. De lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het niet te benauwd wordt. De Algarve heeft jaarlijks zo’n 300 dagen zon waardoor het er in de winter ook erg goed toeven is. 

 

  1. Top 6 veiligste landen ter wereld

Volgens de Global Peace Index 2022 is Portugal het op 5 na veiligste land ter wereld. Ter vergelijking; Nederland staat in deze index op de 21e positie. de Global Peace Index wordt samengesteld door het Institute for Economics and Peace en is ’s werelds belangrijkste maatstaf voor de mate van vrede in de wereld. Dit rapport presenteert de meest uitgebreide analyse tot nu toe over trends in vrede, de economische waarde ervan en hoe vreedzame samenlevingen kunnen worden ontwikkeld. Bron: https://www.visionofhumanity.org/maps

 

  1. Goed bereikbaar via de luchthavens in Faro, Lissabon en Porto

Vanuit Nederland zijn er dagelijks meerdere vluchten van/naar Portugal. Met name Transavia heeft uitstekende verbindingen vanaf Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam naar de luchthavens van Faro, Lissabon en Porto. Zo sta je binnen 3 uur vliegen op één van de luchthavens in Portugal.