10 redenen om de Silver Coast te bezoeken

Hieronder vind je 10 redenen waarom je de Silver Coast zou kunnen bezoeken. Verschillende historische dorpen en steden, de magnifieke stranden en de uiteenlopende sportmogelijkheden maken een bezoek aan de Silver Coast echt de moeite waard.

Het prachtige, groene kustgebied ten noorden van Lissabon is beter bekend onder de Costa da Prate oftewel de Silver Coast. Een gebied met uitgestrekte stranden, oude en interessante steden en dorpen en meerdere wijnproeverijen. Voor velen een gebied om hun vakantie te vieren voor steeds meer mensen de uitgelezen plek om een vakantiewoning te kopen.

1. Middeleeuws dorp Obidos

In het heuvelachtige landschap op 5 minuten van de afslag van snelweg A8 ligt het pittoreske, middeleeuwse dorp Obidos. Wandel onder de Porta da Vila door en loop richting het centrum met zijn geplaveide straatjes. Slenter langs de leuke winkeltjes  en bewonder de bougainville die in bloei staat of wandel over de oude stadsmuren van het Moorse kasteel en geniet van het uitzicht.

2. Berlenga eilanden

De Berlenga eilanden liggen 10 kilometer ten westen voor de kust bij Peniche. Dit natuurreservaat bestaat uit 3 eilanden, waarvan de grootste bezocht kan worden. Het eiland behoort toe aan de meeuwen en andere dieren. Je kunt hier prachtig wandelen en genieten van de flora en fauna om je heen. Tevens kun je met een boottocht de grotten bezoeken of snorkelen.

Ook kun je hier het Fort Sao Joao Baptista bezoeken.

3. Wijnproeven

Door de diversiteit aan micro-klimaten in de Silver Coast leent deze streek zich uitstekend voor het verbouwen van wijndruiven. Verschillende wijnboeren openen hun deuren voor rondleidingen en wijnproeverijen. Hier enkele suggesties, uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden.

Silver Coast Winery
Quinta do Sanguinhal 

4. Caldas da Rainha

Caldas da Reinha is bekend om zijn keramiek productie. In het Museu da Ceramica of in de beroemde Bordallo Pinheiro fabriek kun je je volledig onderdompelen in de geschiedenis van keramiek. Het museum bevindt zich in het historisch centrum van Caldas da Rainha. Het museum biedt plaats aan verschillende soorten keramische voorwerpen zoals de tegels uit de 16e tot de 20e eeuw, standbeelden en keramische architectonische elementen, zoals draakvormige waterspuwers op de gevels van het herenhuis.

Of bezoek de markt op Praca da República op een doordeweekse dag en geniet van de bloemen-, fruit- en groentemarkt.

5. Klooster Alcobaca

Midden in Alcobaca staat het enige volledig Gotische gebouw in Portugal. Het klooster stamt uit de 12 eeuw en je kunt . Het klooster staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.  Niet alleen de architectuur van dit klooster is indrukwekkend, maar het bevat ook 2 belangrijke graven. Tevens vind je in het stadscentrum van Alcobaca nog een volksmuseum en wijnmuseum.

6. Lagoa de Obidos

Ten noorden van West Cliffs Resort ligt de Obidos lagune, een groot en mooie zoutwater lagune. Aan beide kanten van de lagune kun je heerlijk aan het strand liggen. Aan de noordkant vind je het strand van Foz do Arelho aan de zuidkant heb je het Bom Sucesso strand. Het water in de lagune is aangenamer dan het toch iets koudere zeewater aan de Atlantische kust. De lagune leent zich prima voor watersport, een dagje aan het strand of een stevige wandeling.

Daarnaast is het een schitterende plek om vogels te spotten, want ieder jaar komen hier veel migrerende watervogels naar toe.

7. Vissersdorp Peniche

Peniche ligt op de punt van een schiereiland. In de Romeinse tijd was Peniche nog een eiland en in de 17e eeuw is het uitgebouwd tot één van de sterkste zeevestingen. Zowel ten noorden als ten zuiden van Peniche liggen prachtige stranden die vooral bij surfers erg populair zijn vanwege de indrukwekkende golven.

Peniche is een echt vissersdorp, in de haven vind je vele visrestaurants waar je dagelijks verse vis kunt eten. Ook kun je vanuit Peniche met de boot naar de Berlenga eilanden.

8. Nazaré en Sitio

Nazaré staat bekend om zijn gigantische golven en surfscene. Zomers worden deze stranden bewaakt door strandwachten zodat er gezwommen kan worden. Want de steil aflopende zandbanken en sterke onderstroom maken zwemmen hier wel tot een uitdaging.

Ten noorden van Nazaré en Sitio liggen uitgestrekte naaldbossen en stille stranden. Rondom Nazare en Sitio zijn meerdere wandelroutes die je langs de stranden, bossen en rotsen voeren. Sitio is een buitenwijk van Nazaré gelegen op een klif vanwaar je een spectaculair zicht hebt op het strand en de stad.

9. Wateractiviteiten

De gehele kust van de Silver Coast leent zich uitstekend voor allerlei watersporten en ander sportactiviteiten. Vooral bij surfers en kite-surfers is deze kust enorm populair. Je kunt er goed zeilen, maar ook paddle boarding behoort tot de mogelijkheden.

Tevens biedt de natuur schitterende mogelijkheden om wandelingen, fietsroutes of buitenritten per paard te maken. Daarnaast kan de golfer ook zijn hart ophalen op de vele golfbanen op de verschillende resorts. Wat dacht je van de award winning golf courses van Praia d’El Rey, West Cliffs en Bom Sucesso Golf. Maar zo zijn er nog veel meer.

10. Torres Vedras

Torres Vedras is één van de meest traditionele steden van Portugal, liggend in een regio die wordt omringd met groene heuvels en valleien en die sterk verbonden is met wijn. Al in de Romeinse tijd werd Tores Vedras bewoond en vanaf de 13e eeuw heeft het stadsrechten gekregen. in 1470 werd het klooster Convento do Varatojo gebouwd, één van de belangrijkste religieuze monumenten in de regio. Tevens staat Torres Vedras bekend om één van de grootse vieringen van Carnaval in het land.

Naast deze 10 redenen zijn er natuurlijk nog tal van reistips die een bezoek aan de Silver Coast meer dan de moeite waard maken. Het betreft hier slecht een kleine selectie van alle mogelijkheden.

Tags: West Cliffs Resort