De redenen voor het kopen van een tweede huis in Spanje

4 maart 2023

Het kopen van een tweede huis in Spanje blijft ongekend populair bij Belgen en Nederlanders. Indien je dit goed aanpakt, dat wil zeggen het juiste tweede huis op de juiste plek, dan kan dit een waardevaste belegging zijn die met de tijd ook in waarde kan stijgen.

We zetten graag een aantal reden om een tweede huis in Spanje te kopen voor je op een rij. 

Spanje heeft ruim aanbod in tweede huizen

Als je gaat zoeken naar een tweede huis in Spanje, dan merk je al snel dat het aanbod van makelaars en bemiddelaars in Spanje groot is. Dat zie je niet alleen online, maar ook als je de Second Home Beurs in Utrecht bezoekt in het voor- of najaar. Bijna 50% van de standhouders biedt Spaanse vakantiewoningen aan.

Enerzijds is dat fijn; er is een enorm aanbod in verschillende prijsklassen waardoor iedereen wat passends kan vinden.
Anderzijds is het heel lastig zoeken. Door het grote aanbod zie je door de bomen het bos niet meer. Dat is waarom Second Home Invest een duidelijke keuze heeft gemaakt. Wij verkopen niet alles aan iedereen, maar wij bemiddelen namens een selecte groep van toonaangevende Spaanse ontwikkelaars in exclusieve tweede huizen, op bijzondere locaties in Spanje en in het hogere prijssegment.  

Een tweede huis voor digital nomads

De afgelopen jaren werden veel mensen min of meer gedwongen om thuis te werken. Voor Corona dachten veel bedrijven dat thuiswerken niet zou functioneren, maar hier is toch een verandering in gekomen. Daar waar mogelijk hebben mensen thuis een nieuwe werkplek of zelf een eigen kantoor ingericht en zijn meer werkgevers bereid gebleken om hun medewerkers thuis te laten werken. 

Voor sommigen heeft dit zelfs hele nieuwe deuren geopend. Het aantal digital nomads is toegenomen. Mensen die op een plek buiten Nederland toch hun werk in Nederland blijven doen. Werken op afstand is voor meer mensen bereikbaar geworden.

Als je een tweede huis in Spanje koopt, dan kan dit je ideale toevluchtsoord in het buitenland worden waar jij je werk gewoon kunt blijven doen.

Korte vliegafstand en aantrekkelijk prijzen

Een andere reden om een vakantiewoning in Spanje te kopen is de korte reistijd. In enkele uren vlieg je vanaf een willekeurig vliegveld in Nederland naar bijvoorbeeld Malaga, Barcelona of Alicante. Ben je bereid om iets langer te vliegen dan sta je in 4,5 uur op Tenerife. 

Het aankopen van een vliegticket naar Spanje hoeft niet veel te kosten. Als je tijdig boekt en bij de low-cost-carriers kijkt dan valt de prijs van een vliegticket best mee. 

Een tweede huis kopen in Spanje kan een fraai rendement opleveren

Niet alleen zijn er veel mensen die een tweede huis willen kopen in Spanje, er zijn ook ieder jaar weer miljoenen toeristen die naar Spanje gaan om hun vakantie te vieren, een stedentrip te doen of langere tijd te overwinteren. Hierdoor is de verhuurmarkt ook aantrekkelijk.

Een tweede huis in Spanje kan driedubbel rendement opleveren;

  1. Het plezier en geluk wat je beleeft als je zelf in je vakantiewoning verblijft. Samen met je gezin, familie of vrienden waardevolle herinneringen maken. Dat is misschien wel het grootste rendement.
  2. Indien je dat wilt, kun je je vakantiewoning verhuren tijdens je afwezigheid. Met deze verhuurinkomsten kun je een deel van je eigen kosten dekken. 
  3. Door de bank genomen levert een investering in vastgoed door de jaren heen een waardestijging op. Echter resultaten uit het verleden, geven geen garanties voor de toekomst.

Nieuwbouw kopen is aantrekkelijk

Het aankopen van een nieuw te bouwen vakantiewoning is aantrekkelijk om verschillende redenen. De woning wordt gebouwd onder de meest recente Spaanse bouwvoorschriften, waarbij de woning o.a.  voldoet aan de juiste isolatiewaarde. De kans op verborgen gebreken bij oude, bestaande woning is groter dan bij nieuwbouw. Bij de aankoop van een nieuwbouw vakantiewoning kun je de verschillende betaaltermijn via een derdenrekening laten lopen. 

Bij de aankoop van een bestaande vakantiewoning moet je een aantal zaken heel goed uitzoeken. Staan in het koopcontract de juiste eigenaren, vergunningen en bijvoorbeeld de grootte van de kavel. Check of dit duidelijk en compleet beschreven staat in de contracten.

Om dit allemaal goed te laten controleren, adviseren wij iedereen, of je nu een nieuwbouwhuis koopt of een bestaande woning, om een Spaanse advocaat in de hand te nemen. Deze advocaat spreekt de taal, kan alle eigendomspapieren onderzoeken, kent de regels en kan jou goed begeleiden tijdens de aankoop. Bespaar daarom nooit op een goede advocaat.

Financieren via de bank mogelijk

Goed om te weten dat een Nederlandse bank geen financiering verleent voor een vakantiewoning in het buitenland. Wel is het mogelijk om in Spanje een deel van je tweede huis te financieren. Meestal kun je tot 50% van de waarde financieren. Let wel, de hypotheekverstrekker financiert tot maximaal 70% van de taxatiewaarde van de woning. Deze taxatiewaarde kan lager zijn dan de aankoopwaarde. 

De rest van de aankoopprijs moet jezelf financieren. Ook de aankoopkosten, de meubels en het inventaris zal jezelf moeten financieren.

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar de nieuwbouw vakantiewoningen die wij namens een aantal Spaanse projectontwikkelaars op de Nederlandse markt aanbieden? Bekijk dan ons aanbod en wie weet kunnen wij je begeleiden tijdens de aankoop van je tweede huis in Spanje.