Duurzame golfbaan Ombria Resort

7 mei 2019
Ombria Resort duurzaam irrigatiesysteem golfbaan

De duurzame golfbaan van Ombria Resort

Ombria Resort gebruikt het bestaande irrigatiesysteem om de golfbaan te bewateren

Ligging golfbaan

De golfbaan op Ombria Resort ligt rondom het centrale punt van het resort.  Het Viceroy Hotel met haar Viceroy Residences is het centrum van het resort. Dit hotel ligt op de top van de heuvels waarop Ombria Resort wordt gebouwd. Hole 1 tot en met 9 liggen aan de zuidkant van het resort, hier worden de appartementen, townhouses en villa’s van Oriole Village gebouwd.

De holes 10 tot en met 18 liggen aan de noordkant van het resort. Vanuit de Alcedo villa’s heb je schitterend uitzicht op deze kant van de golfbaan. Afhankelijk van de ligging van de Viceroy Residences kijk je vanuit je appartement uit op de eerste of de laatste 9 holes.

Tijdens één van onze bezoeken aan Ombria Resort zijn wij met een golfbuggy langs de laatste 9 holes gereden. Vanaf de golfbaan heb je hier een prachtig uitzicht op het hotel, de Alcedo villa’s, het clubhuis en de omliggende omgeving. Zo zie je in de verte zelfs Querenca liggen, een schitterend typisch Portugees dorp.
De golfbaan is zo ontworpen dat die in het bestaande landschap past en heeft al een heel volwassen uiterlijk omdat veel van de oorspronkelijke beplanting is blijven staan. Veel van de bomen en planten die er stonden mochten niet worden gekapt en staan dus al in volle glorie op en rondom de golfbaan. De golfbaan glooit prachtig door de bestaande heuvels en bossen. Vanaf het verste en hoogste punt (hole 13) kijk je richting het clubhuis en over alle holes aan de noordkant.

Oorspronkelijke irrigatiewegen nog steeds in gebruik

Rijdend in de buggy, zie je rondom de golfbaan nog de oorspronkelijke irrigatiewegen, waterbassins en waterputten. Deze zijn lang geleden al aangelegd door de boeren om hun landerijen te bewateren. Deze waterwegen zijn nog volledig intact en nog volop in gebruik. Bij de waterputten zie je nog het oorspronkelijke pad die de ezels vroeger liepen om ervoor te zorgen dat de met water gevulde emmers naar boven kwamen. Vervolgens werden deze emmer geleegd in de irrigatiebouwwerken en werd het water richting de landerijen vervoerd. Het regen- en grondwater wordt nog steeds opgevangen in de waterbassins. Ook vanuit deze waterbassins wordt het water richting de greens getransporteerd. Dit gehele irrigatiesysteem is één van de duurzame manieren die wordt gebruikt om de greens te bewateren.

Verder liggen er onder de greens overal ‘voelers’, deze voelers registreren zelf of het nodig is dat het gras wordt besproeid of niet. Dat betekent dat er op drogere plekken meer water zal worden gesproeid dan op andere plekken. Dit bespaard water waardoor er niet zomaar doelloos wordt gesproeid.

Daarnaast is er voor Bermuda gras gekozen. Bermuda gras kan de zomerse warmte in de Algarve goed verdragen en groeit het het best onder lange perioden van hoge temperaturen.
Als Bermuda gras na de winter weer gaat groeien, wordt het eventueel aanwezige onkruid overwoekerd door deze grassoort. Hierdoor hoeft men geen pesticiden te gebruiken om het onkruid tegen te gaan. Dit is beter voor alle aanwezige flora en fauna.

Niet alleen het irrigatiesysteem van de golfbaan op Ombria Resort is gericht op duurzaamheid, de bouw van het gehele resort wordt op een duurzame manier gedaan. Ben je benieuwd naar hoe ze dat doen, lees dan volgende artikelen:

Artikel in Forbes

Ombria Resort – ‘new generation sustainable resort’

Tags: