Bedrijf verkocht? Investeer in je toekomst met een eigen vakantiehuis.

19 januari 2024

Heb jij als ondernemer plannen om je bedrijf te verkopen, dan begeef jij je in goed gezelschap. Ieder jaar zijn er vele ondernemers die hun bedrijf om verschillende redenen verkopen. Dat kan zijn om persoonlijke redenen omdat men de pensioenleeftijd bereikt, of financiële redenen om door de verkoop het in het bedrijf opgebouwde vermogen te verzilveren, of vanwege strategische redenen als gevolg van een fusie of heroriëntatie binnen het bedrijf of omdat de marktomstandigheden bijzonder gunstig zijn.
Misschien ben je nog zoekende naar de manier waarop je je vermogen wilt gaan inzetten. Dit zal afhankelijk zijn van je persoonlijke wensen. Veel ondernemers willen het risico spreiden. Naast het beleggen in aandelen of obligaties zijn er ook veel ondernemers die willen genieten van een mooie vakantiewoning als beloning voor al het harde werken.
Investeren in recreatief vastgoed of anders gezegd investeren in een vakantiehuis is om verschillende redenen aantrekkelijk.

Persoonlijk gebruik

Investeren in een vakantiewoning biedt je de mogelijkheid om zelf gebruik te maken van je tweede huis. Een plek waar je met familie en vrienden nieuwe, mooie herinneringen kunt maken, geniet van een ander leven op een andere locatie. Een plek om even te ontsnappen aan het Nederlandse weer of de drukte en hectiek. Een plek voor persoonlijk plezier en ontspanning.

Inkomsten uit verhuur

Naast het eigen gebruik kun je uiteraard ook investeren in een vakantiehuis vanwege de verhuurinkomsten. Vooral met een vakantiehuis op een populaire locatie met de juiste faciliteiten kan verhuur een aantrekkelijke bron van passief inkomen zijn.

Spreiding van investeringsportefeuille

Het toevoegen van een vakantiewoning aan je investeringsportefeuille kan helpen van het spreiden van de risico’s. Door je vermogen te spreiden tussen spaargeld, aandelen of obligaties en vastgoed loop je minder risico.

Waardevermeerdering

Afhankelijk van de locatie en de marktomstandigheden kan recreatief onroerend goed stijgen in waarde. Investeren in vastgoed is door de bank genomen een stabiele investering. Investeren in een vakantiewoning op een populaire locatie, met goede faciliteiten heeft vanzelfsprekend de meeste kans op een aantrekkelijke waardevermeerdering van het onroerend goed. Wij adviseren om alleen te investeren in een vakantiewoning met vermogen dat je echt kunt missen.

Belastingvoordelen

In sommige gevallen kunnen investeerders profiteren van belastingvoordelen bij het bezitten van recreatief vastgoed. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op aftrekbare kosten of fiscale voordelen bij verhuurinkomsten. Wij raden iedereen aan om voordat je tot aankoop van een vakantiewoning overgaat je accountant of fiscalist te raadplegen.

Langetermijnplanning of erfenis

Recreatief vastgoed kan worden beschouwd als een langetermijninvestering en een manier om vermogen door te geven aan toekomstige generaties. Enerzijds kan het de plek zijn waar je met je gezin en familie nieuwe herinneringen maakt. En tegelijkertijd kan het op een later tijdstip fungeren als erfenis aan de nabestaanden. Let wel, laat je goed informeren over de wet- en regelgeving rondom een erfenis van een vakantiewoning in het buitenland. Zowel de regels van het betreffende land alsook de Nederlandse regels kunnen van toepassing zijn.

Raadpleeg een deskundige.

Investeren in een vakantiewoning kan beslist voordelen hebben, maar het is belangrijk op te merken dat elke investeringsbeslissing gepaard gaat met risico’s. De verhuuropbrengsten en waardevermeerdering van de vakantiewoning kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals marktomstandigheden, locatie, (gewijzigde) regelgeving en het beheer van het onroerend goed. Daarom is het verstandig om grondig onderzoek te doen, mogelijk professioneel advies in te winnen en de persoonlijke financiële doelen zorgvuldig te overwegen voordat je besluit te investeren in een vakantiehuis. Je bent vanzelfsprekend vrij om de specialist van je voorkeur te kiezen. Indien gewenst kunnen we je op verzoek in contact brengen met specialisten uit ons netwerk.