Veel gestelde vragen bij het kopen van een huis in Spanje

Al meer dan 10 jaar begeleiden wij mensen bij de aankoop van hun droomhuis in binnen- en buitenland. En of deze mensen nu interesse hebben in een vakantiewoning of appartement in Oostenrijk, Portugal of ergens anders, er zijn een aantal vragen die ze allemaal stellen.
Wij zetten graag een aantal van die vragen die betrekking hebben op het kopen van een vakantiehuis in Spanje voor jouw op een rij.

Wat zijn jaarlijks terugkerende kosten?

Als jij een vakantiehuis in Spanje hebt gekocht zul je te maken krijgen met een aantal terugkerende kosten. Denk hierbij aan; IBI (onroerendzaakbelasting), gemeentelijke belastingen, gemeenschappelijke VVE-kosten, water, elektriciteit, internet, TV, verzekeringen en aangifte inkomstenbelasting.
Daarnaast hanteren de meeste resorts ook een resortfee voor algemene zaken als onderhoud van de wegen en het groen, algemene verlichting, bewaking etc. Kies je ervoor om je vakantiewoning te verhuren, houdt er dan rekening mee dat je inkomstenbelasting over de verhuurinkomsten verschuldigd bent.

Mag ik mijn woning verhuren?

Ja, je mag je vakantiewoning in principe verhuren mits je voldoet aan een aantal zaken. Zo moet je een vergunning aanvragen en je moet kunnen aantonen dat jouw vakantiewoning voldoet aan bepaalde basis- en veiligheidsvoorzieningen zoals bijvoorbeeld een verwarmingssysteem, airconditioning en een telefoonnummer waar de huurder contact met je kan opnemen.

Houd er rekening mee dat je inkomstenbelasting moet betalen over je verhuuropbrengsten.
Is een advocaat verplicht bij de aankoop?

Nee, het hebben van een advocaat is op zich niet verplicht als je een vakantiewoning in Spanje koopt. Echter wij adviseren iedereen dringend om wel een advocaat in handen te nemen. De advocaat is op de hoogte van de meest recente wet- en regelgeving, hij kan alle documenten lezen en interpreteren én jouw daarover inlichten en adviseren. Verder kan hij controleren of de verkoper over een bankgarantie beschikt, opstellen en aanpassen van een reserveringsovereenkomst, begeleiden bij het tekenen van het notariële koopcontract, controleren van de IBI betalingen en nog vele andere zaken.

Wij zeggen altijd, bespaar niet op een goede advocaat. Laat dit niet de sluitpost zijn op je totale begroting.

Waar bestaan de aankoopkosten koper in Spanje uit?

Net als in Nederland, heb je bij de aankoop van een (vakantie)woning ook in Spanje te maken met de kosten koper. In Spanje geldt dat ook voor nieuwbouwwoningen. Deze kosten bestaan uit IVA (Btw op nieuwbouw) of ITP (overdrachtsbelasting op bestaande woningen. Deze percentages kunnen verschillen per regio.
Daarnaast kennen ze zegelrecht, dit is de belasting op juridische documenten. Ook deze verschilt per provincie en ligt tussen de 0,5% en 1,5% en heb je te maken met notariskosten en registratiekosten. Deze laatste hangt af van de koopsom.
Verder heb je uiteraard nog te maken met kosten voor een advocaat, aansluitkosten voor water en elektra. Al met al moet je rekening houden met zo’n 14% kosten koper (dit is exclusief kosten voor het afsluiten van een hypotheek).

Kan ik een bankrekening openen in Spanje?

Ja, je kunt een bankrekening openen in Spanje. Voor het aanvragen van dit rekeningnummer moet je de volgende zaken kunnen overleggen;

  • Paspoort
  • Afrekening van energiebedrijf in Nederland om aan te tonen dat je in Nederland woont
  • Een loonstrook of inkomensverklaring als je zelfstandige bent.
  • N.I.E nummer

Dit Numero de Identificacion de Extranjeros kun je vergelijken met een BSN nummer in Nederland. Het is een ‘identiteitsnummer van een niet ingezetene’.

Dit N.I.E. nummer ben je nodig bij juridische en administratieve handelingen in Spanje. Je kunt dit nummer zelf aanvragen bij de Spaanse Ambassade. Ook is het mogelijk om dit via een notarieel volmacht in Spanje te regelen.

Kan ik een hypotheek krijgen in Spanje?

Ja, je kunt in Spanje een hypotheek aanvragen bij een Spaanse bank. Een Nederlandse bank zal geen hypotheek verstrekken voor een vakantiehuis in het buitenland. In Spanje verstrekken ze maximaal 70% van de aankoop / taxatiewaarde van de woning. Let op, het kan zijn dat de taxatiewaarde lager is dan de aankoopwaarde van je woning. Je kunt dus een hypotheek ontvangen van maximaal 70% van de taxatiewaarde van de woning. De andere 30% en de kosten koper zul je zelf moeten opbrengen. Evenals de aankoopkosten en het eventuele meubilair, die kun je namelijk niet financieren.

Je moet je afvragen of een financiering van 70% wenselijk is. Over het algemeen geldt dat het verstandiger is om een woning te kopen waarbij je minimaal 50% eigen middelen kunt inbrengen.

Wat betaal ik aan Second Home Invest?

Wij bemiddelen in opdracht van de Spaanse projectontwikkelaar en wij ontvangen van deze projectontwikkelaars een vergoeding voor elke woning die via ons wordt verkocht. De kopers brengen wij geen kosten in rekening.

Wij verkopen tegen door de ontwikkelaar vastgestelde prijzen. Dat betekent dat de prijzen op onze website gelijk zijn aan de prijzen op de websites van de projectontwikkelaars. Kies je voor ons, dan profiteer je zonder extra kosten van ons betrouwbare netwerk van deskundigen en begeleiding in Nederland.