Nu kopen of nog even wachten?

14 maart 2023

De wereld om ons heen is volop in beweging, zeker internationaal gezien. De krantenberichten over onder andere de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, en de inflatie beheersen dagelijks het nieuws.

Steeds vaker krijgen wij de vraag of het een goed moment is om te kopen of dat het verstandiger is om nog even te wachten. Onze reactie is dan altijd: Wachten waarop? Tot dat de crisissen verdwenen zijn? Tot de prijzen dalen? Totdat de beschikbaarheid van woningen toeneemt? 

Wij zien dat allemaal niet gebeuren op korte termijn en we zullen toelichten waarom.

 

Remote werken krijgt voet aan de grond

Tijdens en na de Corona zien we een verschuiving van locatie naar lifestyle. Natuurlijk blijft de locatie van je vakantiewoning belangrijk, maar we zien kopers ook andere afwegingen maken die beter aansluit bij de wensen om langere tijd in de vakantiewoning te kunnen werken of waar je zo een dorpje in loopt om de dag te starten met een kop koffie op een leuk terrasje. Veel kopers hebben ontdekt dat ze prima op afstand kunnen werken en wanneer dit ook nog in een aangenaam klimaat kan, dan heb natuurlijk dubbel voordeel. 

Vanzelfsprekend stelt dit ook andere eisen aan de tweede woning. Er moet een fijne werkplek gerealiseerd kunnen worden en de internetverbindingen moet natuurlijk perfect zijn. 

 

Beperkt aanbod van bestaande woningen op goede locaties

Op de platformen voor vastgoed zie je het aantal beschikbare woningen wel toenemen waarbij de gemiddelde verkoopprijs iets afneemt . Het is alleen maar de vraag of dat de woningen zijn waar jij naar opzoek bent. Het aanbod in de populaire Costa’s op redelijke afstand van de kust en grotere plaatsen is nog steeds beperkt terwijl de vraag onverminderd hoog is.  Ook de vraag naar woningen op goede locaties iets in het binnenland neemt toe. Voor deze bestaande woningen zijn de verkoopprijzen stabiel.   

 

Prijzen nieuwbouwwoningen zullen naar verwachting alleen maar verder stijgen

Het grote voordeel van een nieuwbouwwoning is dat deze aan de laatste eisen voldoet en ook duurzamer zal zijn dan bestaande woningen. Daarnaast heb je de eerste jaren geen hoge kosten aan onderhoud. Het aanbod van nieuwbouwwoningen is alleen nòg beperkter dan bestaande woningen. Tijdens de Coronaperiode waren projectontwikkelaars voorzichtig met het uitrollen en realiseren van hun plannen, terwijl de vraag steeg vanwege de grotere behoefte aan een eigen tweede woning in de zon. Op dit moment vind je ook bijna geen nieuwbouwwoning waar je direct of op korte termijn in kunt. 

Daarnaast hebben projectontwikkelaars het laatste jaar te maken met hogere kosten voor bouwmaterialen en hogere eisen die de overheid stelt met betrekking tot duurzaamheid waardoor de kostprijs van een nieuwe woning sterk is gestegen. Ook dit heeft druk gezet op de ontwikkeling van nieuwe projecten. De grootste zorg voor nieuwbouwwoningen zal dan ook zijn of er wel voldoende voorraad wordt ontwikkeld en gebouwd. 

Op basis van bovenstaande kun je geen andere conclusie trekken dan dat wachten geen zin heeft. Wanneer je eraan toe bent en je hebt de middelen, dan is het advies om snel in actie te komen. Dezelfde woning op een vergelijkbare locatie zal alleen maar duurder worden. 

 

DISCLAIMER

De informatie in dit blog betreft de situatie van februari 2023.

Wet- en regelgeving als marktomstandigheden kunnen wijzigen zonder bericht vooraf. Deze informatie is met zorg samengesteld, maar je kunt hier geen rechten aan ontlenen.