“De armoede in Afrika raakt ons en daarom dragen we bij aan betere huisvesting voor de allerarmsten!”

Paulien Haagsma vertelt: “Al van jongs af aan heb ik een voorliefde voor Afrika. In 2015 besloten we dan ook om met ons gezin een rondreis door Zuid-Afrika te maken. Niet alleen de prachtige wildparken maakten veel indruk op ons, maar vooral ook de armoede in dit land. Het raakte ons om te zien onder welke omstandigheden sommige gezinnen daar leefden. Toen we thuis kwamen beseften zowel wij als onze kinderen des te meer hoe goed we het hier in Nederland hebben. Het gevoel om iets te kunnen betekenen voor deze arme mensen was ineens zo sterk aanwezig.”

Goed doel
“Een jaar nadat wij deze reis maakten, ben ik bij mijn man Gerard Haagsma in het bedrijf gekomen. Beiden waren we het erover eens dat we met Second Home Invest een goed doel wilden steunen. We zochten naar een organisatie die paste bij ons bedrijf, onze interesses en onze ambities en zo kwamen we met Stichting HomePlan in contact. Deze kleinschalige stichting draagt bij aan betere huisvesting voor arme gezinnen in zuidelijk Afrika en Zuid-Amerika. Doordat zij nauwe contacten hebben met lokale partners weten zij precies welke behoeftes er zijn op het gebied van huisvesting, hygiëne, gezondheid en scholing. Hierdoor kunnen zij doelgerichte bouwprojecten realiseren. Er was direct een klik en het grappige is bovendien dat de oprichter hiervan werkzaam was dezelfde business als wij. We besloten duurzaam partner te worden wat betekent dat we meerdere bouwprojecten steunen met een jaarlijkse donatie en de mogelijkheid hebben om zelf mee te gaan op bouwreis.”

Duurzaam partner Stichting Home Plan update

Tien dagen bouwen
“Gerard en ik zouden in juni dit jaar naar Zuid-Afrika vertrekken om letterlijk mee te bouwen aan een eerste huis voor een gezin dat in armoede leeft. We keken er naar uit om in tien dagen samen met een aantal andere partners van Stichting HomePlan dit te kunnen realiseren. Bouwen aan een veilig huis met aparte slaapkamers en een slot op de deur. Mensen een huis, een thuis en een toekomst kunnen bieden. Het geeft zoveel voldoening om op deze manier iets voor een ander te kunnen betekenen. En dat je hen dan ook zelf ontmoet, maakt zo’n bouwreis extra bijzonder. We zouden in het dorp Tzaneen, vlakbij Johannesburg, overnachten bij de lokale bevolking. Dus geen luxe hotel maar gewoon back to basics. Stichting HomePlan had alles geregeld, maar helaas kan deze reis niet doorgaan vanwege de huidige Corona crisis die deze gemeenschap hard treft. Gelukkig is er wel een donatieprogramma gestart waar je voor € 25,- de gezinnen in Tzaneen kunt ondersteunen met een noodpakket om de lockdown-periode mee door te komen.”

Samen staan we sterk
“Vorig jaar heb ik voor het eerst ervaren wat het met je doet om op deze manier iets voor Afrika te kunnen betekenen. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan in Namibië met een organisatie die waterbassins bouwt voor olifanten en de bevolking. Samen keihard werken en samen deze ervaring delen; het was een onvergetelijk project dat je als groep zo sterk verbindt. Toen we afscheid moesten nemen van de dieren en de lokale bevolking is door menigeen een traantje gelaten. Samen staan we sterk; dat merken we ook nu in Nederland tijdens deze bizarre tijd. Wij hopen dan ook dat velen van ons dit credo beamen en elkaar blijven helpen om een betere wereld voor ons allemaal te realiseren!”