Is het bezitten van of investeren in een vakantiehuis in Nederland nog interessant? Afgelopen zaterdag (29 maart 2025) stond de volgende kop op de voorpagina van De Telegraaf “Vakantiehuis melkkoe”. Tijdens het lezen van het artikel, herkenden wij veel van de frustraties die wij dagelijks van mensen horen die wij spreken over de mogelijkheden voor de aankoop van een vakantiewoning in Spanje of Portugal.
Nederlands vakantiehuis verkopen?
Veel mensen overwegen serieus om hun vastgoed (niet alleen vakantiewoningen) in Nederland te verkopen of zijn daar al volop mee bezig omdat investeren in een woning in het buitenland lonkt.
Het is niet erg om tot op zekere hoogte belasting te betalen maar het gaat voor veel eigenaren mis wanneer het gaat om zaken als:
- De fiscus die rekent met een fictief rendement. De belasting over dit fictieve rendement is in 5 jaar gestegen van 30% naar 36%
- Als de plannen doorgaan, wordt het fictief rendement dat je geacht wordt te realiseren volgend jaar waarschijnlijk verhoogt van 5,88% naar 7,77%
- Ook voor iemand die zijn woning niet verhuurt, wordt wel dit fictieve rendement gehanteerd.
- Bij bezwaar hiertegen kun je een verzoek doen om belast te worden voor het werkelijke rendement. Echter ook dan kom je bedrogen uit, want de fiscus telt in dit geval een ‘papieren’ stijging van het vakantiehuis mee en gaat een waarde toekennen voor het eigen gebruik.
- Sinds 2020 zijn eigenaren van vakantiewoningen in Nederland 3 tot 4 maal meer kwijt aan belastingen.
Verdrag ter voorkoming van dubbele belastingen
Kortom de fiscus gebruikt de vakantiewoningen in Nederland inderdaad steeds vaker als melkkoe, terwijl als je een vakantiewoning in het buitenland hebt, je aftrek krijgt om dubbele belastingen te voorkomen met een voordeel in Box3.
Met veel landen heeft Nederland namelijk een verdrag ter voorkoming van dubbele belastingen en daarin is vaak geregeld dat voor onroerend goed geldt dat er belasting wordt geheven in het land waar het onroerend goed zich bevindt. Het is niet zo dat er in Portugal en Spanje helemaal geen belasting over vakantiewoningen en verhuurinkomsten wordt geheven, maar je betaalt in ieder geval geen belasting over een fictief rendement.
Maar wat dan wel?
Wij hebben dagelijks gesprekken over dit actuele onderwerp. Wil je ook eens met ons spreken over de mogelijkheden om je vermogen te investeren in één of meerdere vakantiewoningen in Spanje of Portugal, dan maken we graag kennis met je. Er zijn volop mogelijkheden, ook met een gegarandeerde verhuurvergunning.
Heb je interesse om jouw wensen en mogelijkheden met ons te bespreken tijdens een vrijblijvende kennismaking? Plan dan hier jouw afspraak.
Auteur: Gerard Haagsma